Achtergrond

Qualcomm Snapdragon 821 vs 820: beter op papier

Met de Snapdragon 821 krijgt Qualcomms krachtpatser voor mobiele telefoons, de Snapdragon 820, een update. Gaat het om een significante verbetering of is het verschil met de 820 verwaarloosbaar?

Qualcomms Snapdragon 800-reeks doet al jarenlang dienst als geliefkoosd hart voor menig vlaggenschiptelefoon. Dit jaar drijft de Snapdragon 820-SoC (System on a Chip) het merendeel van de high-end-telefoons aan. Qualcomm verfriste de 820-SoC echter met de lancering van de Google Pixel-telefoon. De Snapdragon 821 zou net iets beter zijn dan zijn voorganger.

Een Pixel kregen we op onze redactie nog niet te pakken, een OnePlus 3T al wel. De OnePlus 3T is een verfriste versie van de uitstekende OnePlus 3. De OnePlus 3 heeft een Snapdragon 820 aan boord, de 3T doet het met een Snapdragon 821. Beide toestellen verschillen verder nauwelijks van elkaar, en lenen zich zo uitstekend als fundering voor een vergelijking van beide chipsets.

Hardware op de SoC

We focussen bij deze vergelijking op de prestaties van zowel de CPU als de GPU. De Snapdragon 820 is een quadcorechip bestaande uit een paar dualcoreprocessors. De eerste dualcore heeft twee Kryo-kernen geklokt op 2,15 GHz, de tweede zuinigere dualcore doet het met twee Kryo-kernen met een kloksnelheid van 1,6 GHz.

Wie de ontwikkeling van SoC’s wat opvolgt, herkent hierin een variant op ARM’s veelgebruikte Big.Little-configuratie. De twee krachtige kernen gaan voluit bij veeleisend zwaar werk. Wanneer de werklast beperkt is, gebruikt het toestel enkel de lager geklokte zuinigere rekenkernen. Dat zorgt voor een aanzienlijk betere autonomie. Bij echt pittige opdrachten kunnen de twee lichte kernen hun zwaardere broertjes wel bijstaan, als een soort asymmetrische quadcorechip.

De Snapdragon 821 werkt volgens hetzelfde principe. Opnieuw bestaat de quadcorechip uit twee Kryo-dualcores. Het prestatiepaar is deze keer geklokt op 2,34 GHz. Het zuinige duo krijgt een maximale kloksnelheid van 2,19 GHz mee, wat nog steeds veel is.

CPU-prestaties

Gezond verstand suggereert dat de Snapdragon 821 over de ganse lijn beter zal presteren dan zijn voorganger. Alle Kryo-kernen zijn immers hoger geklokt. De benchmarktests bevestigen dat vermoeden, al zijn de verschillen bezwaarlijk significant te noemen.

De CPU-test van Antutu wijst op meer pk’s afkomstig van de Snapdragon 821 SoC. 3D Mark toont een gelijkaardig resultaat. Voor 3D Mark kijken we in onderstaande grafiek naar de Physics-score van de Ice Storm-test. Die score wordt vooral op de CPU berekend, en geeft zo opnieuw een goede indicatie van de prestaties van de Kryo-chips, zonder de grafische chip in rekening te nemen.

GeekBench 4 is een benchmark die zich uitsluitend op de CPU-score van een SoC richt. De test toont een mooi onderscheid tussen de scores van een enkele kern versus de prestaties van de totale quadcorechip. Opnieuw zien we dat de Snapdragon 821 de betere processor aan boord heeft, maar zeker bij de Multi-core score valt het op dat de verschillen in de praktijk echt niet zo groot zijn.

Qualcomm zelf beweert dat de Snapdragon 821 op CPU-vlak 10 procent krachtiger is dan de Snapdragon 820. De Multi-core score van GeekBench buiten beschouwing gelaten, zien we in de praktijk effectief een prestatiewinst van 7 tot 12 procent. Die extra pk’s rechtvaardigen in onze ogen het bestaan van de Snapdragon 821, al zal je bij dagelijks gebruik mogen zoeken naar een scenario waarin de extra 10 procent rekenkracht een merkbaar verschil uitmaakt.

Grafische prestaties

Een SoC is meer dan een verzameling rekenkernen, zeker bij Qualcomm. Beide Snapdragons leveren grafische kracht af dankzij de Adreno 530 GPU op de chip. Waar Qualcomms Kryo-CPU lichtjes moet onderdoen voor de CPU’s op Samsung Exynos-processor en ook Huawei met zijn eigen Kirin SoC’s zich met Qualcomm kan meten op het gebied van rekenkracht, blijft de Snapdragon de koning van het grafisch geweld. De Adreno 530 was al koning van de graphics en dat is in de Snapdragon 821 niet anders.

Hoewel het om dezelfde GPU gaat, zijn er toch verschillen in de grafische prestaties van de Snapdragon 821 tegenover de Snapdragon 820. Die zijn puur aan kloksnelheid te wijten. De Adreno 530 van de Snapdragon 820 is geklokt op 624 MHz, in de 821 wordt dat 653 MHz.

De grafische verbeteringen zijn hoegenaamd niet verbluffend te noemen, maar ze zijn desalniettemin aanwezig. De Snapdragon 821 scoort net beter op de veeleisende Sling Shot-test van 3D Mark zoals je hierboven ziet. Ook Antutu maakt gewag van ietwat verbeterde 3D-prestaties.

Qualcomm rekent op een grafische prestatiewinst van 4 procent. Kijken we naar onze verschillende tests, dan zien we inderdaad verhoogde grafische kracht, maar al naargelang het scenario is de verbetering hier evenmin verbluffend. De hoger geklokte Adreno 530 lijkt het tussen de één en de zes procent beter te doen dan zijn voorganger.

Extra verbeteringen

Puur cijfermatig is de Snapdragon 821 dus een betere chip dan zijn voorganger. Naast hogere prestaties brengt de SoC nog enkele andere interessante verbeteringen met zich mee. Denk aan een geoptimaliseerde ondersteuning voor VR-software en compatibiliteit met dual phase detection autofocus, wat het sneller en accurater scherpstellen van de camera mogelijk maakt. Bovendien kan de nieuwe SoC om met 28 megapixel-camerasensoren, waar de Snapdragon 820 nog beperkt was tot 25 megapixel.

Heel relevant is dat laatste niet, aangezien de premium telefoons met de beste camera’s terecht focussen op meer dan alleen megapixels. De toestellen die vandaag de mooiste foto’s nemen, zoals de Galaxy S7 van Samsung, de iPhone en de LG G5, houden het op ongeveer 12 megapixel.

Autonomie

De grootste verbetering die de nieuwe chip met zich meebrengt, is waarschijnlijk de verbeterde autonomie. Een rechtstreekse vergelijking hier is moeilijk, aangezien de autonomie het resultaat is van meer dan de SoC alleen. Afgaande op de OnePlus 3 en 3T zien we inderdaad een verbeterd uithoudingsvermogen, maar de rol van software mag hier niet onderschat worden.

Immens kan het verschil hardwarematig immers niet zijn. Een splinternieuwe architectuur of een verkleind bakproces kunnen wonderen doen voor het uithoudingsvermogen, maar zowel de Snapdragon 821 als de Snapdragon 820 zijn gebakken op 14 nm met de Harvard-architectuur van Qualcomm zelf.

Snapdragon 821 of niet?

Moet je nu je Snapdragon 820-toestel onder een pletwals gooien en overschakelen op een exemplaar met een Snapdragon 821? Absoluut niet. De verbeteringen van de nieuwe chip volstaan net om het bestaan ervan te rechtvaardigen, maar voor jou als eindgebruiker is het verschil niet merkbaar. Zonder artificiële tests met benchmarkscores is het verschil tussen beide SoC’s te verwaarlozen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business