Achtergrond

Zo krachtig wordt je volgende smartphone: de Snapdragon 835 in detail

De Snapdragon 835 wordt de chip die de high-end-telefoons van volgend jaar zal aandrijven. De eerste prestatiescores van ’s werelds eerste 10 nanometer-SoC duiken nu op.

In november pakte Qualcomm uit met de Snapdragon 835: een krachtige System on a Chip die de high end-vlaggenschiptelefoons van 2017 moet aandrijven. De Snapdragon 800-reeks is al jaren de chip bij uitstek om de reken- en grafische kracht van ’s werelds duurste telefoons te voorzien. Pas bespraken we nog de Snapdragon 821, die onder andere in de nieuwe OnePlus 3T en Google Pixel zit. Nu duiken de eerste testresultaten van de Snapdragon 835 op.

 

De nieuwe Snapdragon

Eerst nog even een opfrisser. Qualcomm ontwikkelt zijn Snapdragon 835-chip met het 10 nanometer FinFet-bakproces in het achterhoofd. Dat wil (kort door de bocht) zeggen dat de kleinste bouwsteen van de chip 10 nanometer groot is. Een transistor bestaat uit meerdere bouwstenen, en is dus iets groter.

Samsung zal de Snapdragon 835 in zijn semiconductorfabrieken, waar de 10 nm-productieband reeds operationeel is. Qualcomm en Samsung steken zo Intel de loef af met ’s werelds allereerste 10 nm-chip in massaproductie. Intel is traditioneel de eerste om de overstap naar een nieuwer en kleiner proces te maken, maar moest de introductie van zijn eigen 10 nm-processors uitstellen. De Cannonlake-x86-processors komen pas later in 2017.

Qualcomm en Samsung steken zo Intel de loef af met ’s werelds allereerste 10 nm-chip in massaproductie.

10 nm: sneller en zuiniger

Het 10 nm-bakproces is echter veel meer dan een prestigezaak. Hoe kleiner het bouwproces, hoe kleiner de transistor. Een kleinere transistor is inherent zuiniger en sneller, zodat 10 nm-chips in theorie sneller zijn dan hun voorgangers terwijl ze toch minder stroom verbruiken. Dat is een veelbelovende combinatie, zeker voor mobiele telefoons.

Over de prestaties van zijn nieuwe chip wilde Qualcomm aanvankelijk niet veel kwijt, al verklapte de SoC-designer al wel dat de Snapdragon 835 Quickcharge 4.0 mee krijgt. Enkele minuten laden moet dankzij die technologie garant staan voor enkele uren smartphoneplezier.

 

Gelekte specificaties

Pas lekte ook de eerste prestatiekenmerken van de Snapdragon 835 online. De resultaten lijken afkomstig van een ontwikkelaarsbord. De Snapdragon 835 werd door een anonieme bron getest op een toestel met Android 7.0, 4 GB aan geheugen en een 5,9 inch-scherm met WQHD-resolutie (2.560 x 1.440). Zowel over de cpu als over de gpu op de SoC lekte de nodige informatie.

 

Snapdragon 835 ontleed

De processor op de chip krijgt echt Kryo-rekenkernen mee. Het is de tweede keer dat Qualcomm zijn high-end-processor uitrust met een octacore-processor. De vorige poging dateert van de Snapdragon 810, die geen Kryo maar met ARM-had. Het resultaat was een inefficiënte kachel van een chip. De kernen in de 835 zijn geklokt op 2,2 GHz. Het lijkt er op dat de chip acht identieke Kryo-kernen heeft, maar dat is niet helemaal duidelijk. De kans bestaat dat Qualcomm koos voor een design waarbij enkele zuinige kernen lager geklokt zijn om de batterij te sparen bij licht werk. De grafische kracht op de SoC komt van een Adreno 540: de opvolger van de Adreno 530 die vandaag al ’s werelds beste grafische chip in een smartphone is. De kloksnelheid van de Adreno 540 kennen we nog niet.

Qualcomms vorige octacore, de Snapdragon 810, een inefficiënte kachel van een chip.

Testresultaten

De testresultaten van de chip zijn afkomstig van een Chinese bron. Die draaide de populaire Antutu-benchmarktest op zijn testtoestel. Die test gebruiken wij ook waardoor de resultaten rechtstreeks te vergelijken zijn met de prestaties van hedendaagse vlaggenschiptelefoons.

[related_article id=”210085″]

De totale score voor het toestel is 181.434, een absoluut record. De chip scoort zo significant beter dan de Snapdragon 821 in de OnePlus 3T. De resolutie van het testtoestel waarvan de resultaten lekte is echter het dubbele van die van de OnePlus 3T, wat de resultaten nog indrukwekkender maakt. De ontwikkelaarskit met de Snapdragon 830 steekt met kop en schouders boven de concurrentie van dit jaar uit. Qualcomm claimt een prestatiewinst van ongeveer 27 procent voor de finale chip en dat lijkt ons gezien de resultaten zeker haalbaar.

 

Grafische kampioen

Gaan we verder in detail, dan zien we dat de Adreno 540 bijzonder veelbelovend is. Vooral in de 3D Garden-test steekt de gpu zijn voorganger vlot voorbij. Dat is frappant, aangezien het testmodel van de Snapdragon 835 zoals gezegd dubbel zoveel pixels moet aandrijven dan ons testmodel met Snapdragon 821. De vergelijking met de Exyonos 8890-SoC in Samsungs Galaxy S7, die ook een WQHD-resolutie heeft, is in dat geval treffender.

 

 

Krachtige Kryo’s

Hetzelfde verhaal geldt voor de processor. Opnieuw is biedt de Snapdragon 835 significante prestatiewinst tegenover de vorige generatie. Hou er bij het interpreteren van de resultaten rekening mee dat de benchmarkscores voor de nieuwe SoC afkomstig zijn van een niet-geoptimaliseerde ontwikkelingskit. De finale resultaten zullen waarschijnlijk nog hoger liggen.

 

 

De Snapdragon 835 belooft een flinke stap voorwaarts te zijn tegenover de huidige generatie. De chip heeft het in zich om vlaggenschiptelefoons wat prestaties betreft op het niveau van een lichte laptop te plaatsen. Dat beseffen zowel Qualcomm als Microsoft ook, waardoor de Snapdragon 835 x86-applicaties, zoals een volwaardige Windows 10-installatie, zal ondersteunen.

 

Autonomie?

[related_article id=”210300″]

Wat de mobiele 10 nm-chip zal doen voor de autonomie, weten we niet. In theorie moeten smartphones met een Snapdragon 835 langer meegaan dan exemplaren met een Snapdragon 820 en dezelfde batterij. Of die winst zich ook in de praktijk manifesteert moeten we afwachten.

 

De 835 in je smartphone

Je zal de Snapdragon 835 volgend jaar terugvinden in de high-end telefoons van de belangrijkste merken. Daarbij denken we aan de opvolger van de LG G5, HTC’s vlaggenschip voor 2017, een nieuwe Xperia X en high end opvolgers van de huidige Motorola-line-up. Samsung zal de Europese versies van zijn Galaxy S8 naar alle waarschijnlijkheid uitrusten met een nieuwe Exynos-SoC van eigen makelij. Die zal, net als de Snapdragon 835, op 10 nm gebakken worden. De Amerikaanse S8 zal dan weer wel een Qualcommchip meekrijgen. Huawei zet in op de eigen Kirin-chips en zal het vermoedelijk moeilijk hebben om al dat 10 nm geweld in 2017 bij te houden, al zal de Kirin 970 volgens geruchten ook op 10 nm gebakken worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business