Presteerde Comodo Internet Security maar zo goed als het programma er uit zag. De bescherming zit snor, maar het programma is een blok aan het been van je pc.

Pro: Heel fijne en aanpasbare interface, Prima bescherming
Con: Enorme belasting voor je computer


Comodo Internet Security overtuigt niet, al heeft het programma zich duidelijk herpakt sinds de vorige AV-test. Toen hield de antivirus maar 92,1 procent van de testmalware tegen, bedroevend weinig ten opzichte van concurrenten. Nu kan de ontwikkelaar weer uitpakken met een mooie score van 99,9 procent. Gekoppeld aan een perfecte score op het blokkeren van 0-day-virussen, kunnen we zeggen dat Comodo zijn reputatie terug heeft opgepoetst. Op het vlak van bescherming welteverstaan.

Comodo heeft zijn beveiliging in orde, maar het moet nog werken maken van de belasting die het op je systeem legt. Het programma is een blok aan het been van je computer. Het openen van websites vertraagt met 29 tot 47 procent, waarbij het opvalt dat high-end systemen meer last hebben van Comodo’s activiteiten dan budgetlaptops. Het installeren van apps gaat 37 tot 43 procent trager. De grootste belasting is echter te meten bij het kopiëren van bestanden: hier kan Comodo de snelheid van een dure pc met een verbijsterende 211 procent afremmen.

Alsof al het bovenstaande Comodo nog niet onaantrekkelijk genoeg maakt, is ook het gebruiksgemak niet al te best. Comodo slaat meer dan de meeste andere antiviruspakketten alarm wanneer daar geen reden toe is.

Bij de installatie van Comodo Internet Security Premium 10 kan je eenvoudig voor de gratis versie kiezen. Comodo probeert je dan wel een eigen browser aan te smeren, wat je vermoedelijk helemaal niet wil. Uitvinken is de boodschap.

Mooie interface

Over de technische werking van Comodo zijn we niet zo enthousiast maar de interface verdient wel een pluim. Het antivirusprogramma heeft een modern en duidelijk uiterlijk. Voor de liefhebbers zijn er zelfs verschillende thema’s beschikbaar. De reclame is bovendien tot een acceptabel minimum beperkt. Dat het hoofdvenster vergezeld wordt van een nutteloos kleiner venstertje met identieke snelkoppelingen, zien we door de vingers.

In het hoofdscherm zie je onmiddellijk of alles up to date is, vind je een knop om te scannen, een andere om te updaten én kan je Comodo in een stille modus schakelen voor minder meldingen. Eveneens vanop het hoofdscherm krijg je toegang tot de belangrijkste instellingen voor de bescherming. Alle belangrijke functies zijn amper één muisklik van je verwijderd en toch ziet het geheel er overzichtelijk uit. Het is jammer dat Comodo momenteel technisch wat achterop hinkt, want de gebruikersinterface verdient van ons alle lof.

De interface en de werking van de antivirusprogramma’s testten we zelf. Voor de resultaten op het vlak van beveiliging en impact op je systeem maakten we gebruik van de meest recente resultaten van onafhankelijke testinstantie AV-Test.

1 REACTIE

  1. Nog nooit problemen gehad met vertragen van de PC. Ik heb proeven gedaan. Werken met PC zonder comodo, werken met PC met comodo. geen merkbaar verschil. Ik gebruik comodo al van 2000 en wil geen ander programma meer. Virusscanner en firewall werken uitstekend, maar ge moet er leren mee werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here