Panda antivirus vraagt bij momenten veel van je systeem. In ruil krijg je fantastische beveiliging en een aangenaam dashboard.

Advertentie

Pro: Feilloze 0-day-bescherming, uitmuntende klassieke bescherming, vriendelijke interface
Con: Uitzonderlijk zware systeembelasting


*Noot van de redactie: Panda is niet meegenomen in de recente resultaten van AV-test. Hieronder lees je onze review.

‘Gratis en lichtgewicht antivirus’, lezen we op de website van Panda. Die slogan vinden we ongelukkig gekozen. Er valt veel positiefs te zeggen over Panda Antivirus maar als we de testresultaten mogen geloven is ‘lichtgewicht’ slecht gekozen. Panda is net de meest vertragende antivirussuite uit de test. De grote schuldige is een extreme vertraging van de installatie van programma’s en het kopiëren van bestanden. Op een high end-systeem meet AV-Test maar liefst 117 procent vertraging. De problemen doen zich voor op Windows 10 en Windows 8.

Zware belasting

Vermoedelijk gaat het hier om een probleempje dat Panda snel zal verhelpen. De meest recente resultaten liggen niet in de lijn van wat de testresultaten van een half jaar en een jaar geleden suggereren. De extremen buiten beschouwing gelaten is Panda nog steeds iets belastender voor je systeem dan het gemiddelde antivirusprogramma.

De bescherming die Panda biedt is wel fantastisch. Alle 0-day-threads werden tegengehouden  en 99,8 procent van de doordeweekse beveiligingen konden de antivirussuite niet verschalken. Ook wat valse positieven of vervelende meldingen betreft, valt er op Panda weinig aan te merken. Tot slot is het logo buitengewoon schattig.

Let bij de installatie van de gratis antivirussuite op dat je je standaard-zoekmachine niet naar Yahoo verzet, aangezien je vermoedelijk tevreden bent met Google. Na het installeren wil Panda je mailadres. Dat wordt gekoppeld aan een gratis account.

Plezierig hoofdscherm

Het hoofdscherm is rustgevend en vriendelijk. Je ziet in één oogopslag of je computer beschermd is en je kan meteen een scan starten. De instellingen die je kan aanpassen zijn aan de beperkte kant en het menuutje zit enkele muisklikken verwijderd van het hoofdscherm, maar de hele software-ervaring blinkt uit door gebruiksvriendelijkheid. Ook bij Panda krijg je reclame. Die zit in een banner onderaan het hoofdvenster maar is minder opdringerig dan bij veel andere programma’s. Panda probeert je als klant te winnen door een sympathiek ogend antivirusprogramma te maken en die aanpak verdient een pluim.

Enkele technische slordigheden staan Panda momenteel in de weg. Als we er vanuit gaan dat die spoedig worden verholpen, dan kunnen we het antivirusprogramma zonder meer aanraden. Zeker wie niet zo veel met computers bezig is en een programma wil dat gratis is, eenvoudig werkt, en zijn gebruikers niet wil verleiden tot de aankoop van een betalend product door bangmakerij, is hier aan het goede adres.

 

De interface en de werking van de antivirusprogramma’s testten we zelf. Voor de resultaten op het vlak van beveiliging en impact op je systeem maakten we gebruik van de meest recente resultaten van onafhankelijke testinstantie AV-Test.


2 REACTIES

  1. Ik gebruik Panda Free sinds een week, van grote systeembelasting merk ik weinig of niets moet ik zeggen.
    Ik twijfel nog wel eens tussen Panda Free en Avast Free .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here