Achtergrond

Android Instant Apps getest: nooit meer apps installeren

Als het van Google afhangt hoeven we binnenkort nooit meer apps te installeren. We gaan aan de slag met Instant Apps voor Android.

Vorig jaar kondigde Google zijn Instant Apps aan voor Android. Die functie geeft gebruikers toegang tot apps, zonder dat ze die moeten installeren. Dat is met name interessant voor apps die je maar eenmalig of heel af en toe wil raadplegen, of om een applicatie eerst uit te proberen voor je hem installeert.

Google heeft sinds de aankondiging nauw samengewerkt met enkele app-ontwikkelaars om het concept verder uit te werken en begon eerder dit jaar met een beperkte test. Die test krijgt nu een vervolg: Instant Apps worden geleidelijk uitgerold naar de eerste gebruikers met een geüpdatete Nexus- of Pixel-telefoon. Wij konden de functie zelf uitproberen op een Nexus 6P met Android 7.1.1.

Hoe werkt het?

Instant Apps geeft toegang tot applicaties vanuit de cloud; je hoeft ze niet uit de Play Store te downloaden. De apps worden verdeeld in kleinere pakketjes, zodat alleen de relevante onderdelen naar je smartphone worden verstuurd.

Instant Apps geeft toegang tot applicaties vanuit de cloud; je hoeft ze niet uit de Play Store te downloaden.

De functionaliteit steunt op Google Play Services en vereist dat ontwikkelaars hun applicaties compatibel maken. In eerste instantie zijn er nog maar een handvol applicaties beschikbaar van geselecteerde partners die Google hebben geholpen de technologie op punt te zeten.

Instant Apps zijn toegankelijk via een weblink. Zo kunnen ze bijvoorbeeld via social media, messaging of op je website worden gedeeld en geopend, zonder tussenkomst van de Play Store.

Instant Apps activeren

Instant Apps staan standaard uitgeschakeld op toestellen die de functie reeds ondersteunen. Om ze te activeren ga je naar de instellingen en tik je bij ‘Persoonlijk’ op ‘Google’. Vervolgens kies je onder ‘Services’ voor ‘Instant-apps’. Zet daar de schuiver bovenaan op ‘Aan’ en tik na het lezen van de instructies op ‘Ja, inschakelen’.

Eenmaal ingeschakeld, kan je met Instant Apps aan de slag. Voorlopig is de lijst met compatibele apps nog erg kort: Buzzfeed, Periscope, Viki en Wish. Op moment van schrijven konden we alleen met de Instant-versie van Wish aan de slag. De overige apps worden vermoedelijk op een later moment beschikbaar gemaakt.

Hoe Instant Apps gebruiken?

De snelste weg naar een Instant App is via een Google-zoekopdracht. Wanneer we zoeken naar Wish, krijgen we als eerste resultaat de optie om de app uit de Play Store te downloaden. Meteen daaronder wordt wel de Instant App aangeboden. Wanneer je daar de eerste keer op tikt, krijg je de keuze om de mobiele website of de Instant App te openen. Die keuze blijft bij een volgende bezoek bewaard.

Eenmaal ingeladen kan je de Instant App gebruiken alsof het om een “normale” applicatie gaat die op je smartphone geïnstalleerd staat. Van hieruit is het bovendien ook eenvoudig om de applicatie alsnog gewoon te installeren als je dat zou wensen. Veeg het notificatiepaneel naar beneden en tik op ‘App-info’. Hier krijg je de optie om de app vanuit de Play Store te installeren of om de app-gegevens te wissen. Met die laatste optie maak je onder meer de voorkeur ongedaan om standaard de Instant App op te starten in plaats van de mobiele website.

Conclusie

Eenmaal geactiveerd, verloopt het gebruik van Instant Apps bijzonder intuïtief en soepel. De nieuwe functie biedt bijzonder veel potentieel voor applicaties van e-tailers zoals Wish, eBay of Amazon, maar we zien ook meteen enkele andere voorbeelden. Denk aan informatie-apps als IMDB of Wikipedia, of de applicaties van nieuwssites zoals Buzzfeed. Omdat de navigatie in Instant Apps via url’s gebeurt, kan je gebruikers snel naar een bepaald onderdeel van je app sturen zonder dat ze die eerst volledig moeten installeren.

Voorlopig is het nog even koffiedik kijken tot Instant Apps naar meer gebruikers uitrollen en meer ontwikkelaars hun applicaties compatibel maken. De technologie is beschikbaar, maar het succes hangt af van het enthousiasme bij ontwikkelaars. Gebruikers downloaden steeds minder apps, waardoor het voor veel ontwikkelaars bijzonder moeilijk is om hun applicatie te blijven ondersteunen. Instant Apps hebben het potentieel om de gebruikersbasis van een app flink uit te breiden, al zullen die nieuwe gebruikers de applicatie waarschijnlijk nooit volledig op hun toestel installeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business