Achtergrond

Welke mobiele browser is de snelste?

De snelste desktopbrowser kennen we reeds. Vandaag gaan we op zoek naar het snelste mobiele exemplaar. Welke wil je op jouw Android en dewelke op iOS?

De keuze voor een mobiele browser is vaak geen echte keuze. iPhones en iPads komen in je handen terecht met Apple’s eigen Safari aan boord en de meeste mensen kijken niet verder dan dat. Hetzelfde voor Android: smartphones en tablets worden geleverd met Google’s Chrome centraal gezet, en opnieuw kijken velen niet verder dan dat. Soms wordt een Android al eens geleverd met een obscure Chinese browser op, maar die zal dan snel verdwijnen in het voordeel van Chrome. Is dat terecht?

Gisteren gingen we op zoek naar de beste (lees: snelste) browser voor jouw computer. De winnaar kwam eerder verrassend uit de stal van Microsoft. Een alternatieve browser kiezen voor een computer is iets helemaal anders dan voor een mobieltje. Op desktops en laptops woedt al jaren een verbeten strijd tussen verschillende tenoren. In de vorige eeuw was er bijvoorbeeld al de browseroorlog tussen Netscape en Internet Explorer.

Op smartphones is het echter een vrij nieuw gegeven dat je een alternatieve browser kan gebruiken. Op Android ging dat al vrij snel, maar op iOS duurde het toch enige tijd vooraleer Apple toestond dat je zijn Safari verving door een alternatieve keuze. De tijd is nu stilaan rijp om eens na te gaan welke browser de beste en snelste is. Is het de dominante optie van Google of Apple, of is het een verrassende derde?

Objectiviteit

[related_article id=”212131″]

Voor deze test splitsten we het mobiele spectrum op in twee categorieën: Android en iOS. Aangezien het om twee heel verschillende besturingssystemen gaat, met elk zijn eigen graad van geslotenheid ten opzichte van derde partijen, is het logisch om erg verschillende meetresultaten te verwachten. Bovendien is Safari de dominante partij op iOS, maar die is niet beschikbaar op Android. Daarom kozen we op Android voor de TOR-browser Orfox: die werd door de oorspronkelijke ontwikkelaars ontworpen om veilig en anoniem op het internet te surfen. Op iOS is de TOR-browser bovendien niet (officieel) beschikbaar. Voor Android komen we zo aan volgend lijstje: Orfox, Chrome, Firefox en Opera (Mini). Op iOS is dat: Safari, Chrome, Firefox en Opera (Mini).

We vertrouwen voor de test op de online benchmarktool WebXPRT 2015. Die test probeert realistische gebruiksscenario’s te simuleren. Zes taken zoals fotobewerking en –organisatie en het bekijken van verkoopsgrafieken passeren de revue. Een deel is gebaseerd op JavaScript, een deel op HTML5. Op het einde van de benchmarktest krijgen we van WebXPRT een score. Hoe meer punten de browser haalt, hoe vlotter hij werkt.

Voor een tweede opinie gaan we langs bij Google zelf. De Octane 2.0-benchmark is gebaseerd op JavaScript en bestaat opnieuw uit enkele tests die representatief moeten zijn voor dagelijks gebruik. Hoewel Google Octane 2.0 ontwikkelde, heeft de test niet de naam Chrome onrechtmatig te bevoordelen.

Compatibiliteit

Tot slot onderzoeken we de compatibiliteit van de browser met HTML5. HTML5test.com doet hier wat de naam belooft: de website schotelt de browser 555 verschillende HTML-functies voor en meet met hoeveel daarvan de software overweg kan. Hoe hoger de score, hoe meer de browser geschikt is voor het moderne internet. De test meet in welke mate de browser compatibel is met de mogelijkheden van de HTML5-standaard. Of de websites die jij bezoekt ook gebruik maken van die mogelijkheden, is een andere zaak.

We voerden de tests uit op een iPad Mini 2 en een OnePlus 3, telkens met de meest recente versie van de browsers. Wat we in deze test niet meten, is de belasting van de browser op je systeem. Ook de stabiliteit of de lekbestendigheid van de software komt niet aan bod. Je leest hier wel welke browser vandaag echt de snelste is.

Moderniteit

Net als bij de computerbrowsers beginnen we onze testen door te kijken naar hoe compatibel de browsers zijn met het hedendaagse internet. Aangezien HTML5 een compleet internet probeert te voorzien, waardoor plug-ins als Flash naar het verleden worden verwezen, is het belangrijk dat een browser zo compatibel mogelijk is. De score wordt gemeten op een totaal van 555.

Voor Android zien we Chrome als winnaar uit de bus komen. Het is de enige browser die de kaap van 500 weet te ronden. Opera is tweede, terwijl Firefox zelfs niet in de buurt komt. TOR-browser Orfox haalt een mooi rond getal. We vonden er geen bewijs voor, maar we vermoeden dat dit komt doordat het de bedoeling is van TOR om je zoveel mogelijk af te schermen van alles dat jouw anonimiteit op het spel zet. We vermoeden dat redelijk wat HTML-functies daardoor verzegeld zijn, waardoor deze en elke volgende test uiteindelijk faalde.

Op iOS zien we merkelijk slechtere scores dan bij Android. Geen van allen haalt zelfs maar de kaap van 400. Kleine troost: ze zijn allen even onaangepast aan de moderne realiteit. Chrome en Opera halen een ex aequo, Firefox zit net eentje achter en Safari hinkt (nipt) achterop.

Snel, sneller, Opera

WebXPRT maakt de waardeverhoudingen op basis van pure Android-snelheid meteen duidelijk. Je hebt Firefox die zijn concurrenten in de verte ziet verdwijnen, dan heb je Chrome die zich uitgeput over de meet smijt, terwijl Opera reeds aan zijn derde koffie nipt nadat het de andere twee zijn stof liet eten. Hoewel de cijfers verschillen in de Octane-test, zien we opmerkelijk genoeg een identieke reflectie in de vorm van de grafiek. Firefox opnieuw achterop, Chrome op een ruime afstand tweede, terwijl Opera de allersnelste blijkt.

Op iOS mag je de titel van dit stukje gerust wat cynisch opvatten. Zo snel Opera blijkt op Android, zo traag is de browser op het OS van Apple. Bij WebXPRT hinkt Firefox opnieuw stevig achterop, terwijl Chrome gaat lopen met de bloemen. Safari is hier wat Chrome is op zijn eigen platform, hoe vreemd dat ook mag klinken. Opera haalt een miserabele score. Kijken we echter naar de Octane-test, dan zien we een heel ander beeld: Chrome is nu opeens het absolute kneusje, terwijl Opera het al ‘iets beter’ doet. Firefox doet het meteen ook een pak beter, maar allen moeten ze de duimen leggen voor grote overwinnaar Safari.

Conclusie

Welke browser moet je nu gaan gebruiken? Op iOS lijkt het ons meer dan veilig om te stellen dat je Opera best zo veel mogelijk negeert. De ontwikkelaars lijken het zelfs niet te proberen en zijn klaarblijkelijk tevreden dat ze gewoon al aanwezig zijn. Chrome lijkt een optie, al presteerde die nogal wisselvallig in de tests. Al bij al lijkt Safari ons de beste keuze: hij presteert het meest consistent, wat logisch is gezien het de standaardbrowser is van Apple.

Voor Android is de duidelijke winnaar niemand minder dan Opera. Chrome bijt in het stof, ondanks het grote thuisvoordeel. Net als op iOS is Firefox een overweging waard, maar de browser bewijst eens te meer dat het te zeer achterop hinkelt ten opzichte van zijn concurrenten.

Wil je je keuze laten afhangen van de belasting van je toestel, dan wijzigen onze conclusies niet: op iOS is Safari veruit de lichtste browser; hij neemt slechts 15,5 MB van je opslag in. Chrome staat gekend om zijn gewicht en neemt 100 MB in. Op Android weegt Chrome maar liefst 138 MB, terwijl Opera ook daar de winnaar is met slechts 14,46 MB.

Nog dit: wie eraan denkt om voortaan Opera te gebruiken, wat op Android alvast geen slechte keuze is, denkt er best aan om de databesparende functies uit te zetten. Opera zet ze standaard aan, wat ervoor zorgde dat de eerste resultaten verschrikkelijk slecht leken, met scores die amper een derde haalden van wat we zagen bij de concurrentie. Na het uitschakelen van die functie zagen we een enorme boost op Android, maar amper een verschil op iOS.

achtergrondAndroidbrowserchromefirefoxiosoperaorfoxsafaritesttor

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen