Achtergrond

Gebruik je netvlies als wachtwoord

De bloedvaatjes in je netvlies vormen een uniek patroon dat ideaal is om je mee te identificeren.
Er wordt vaak gezegd dat men via de ogen in jouw ziel kan kijken. Of deze uitdrukking op waarheid berust, laten we in het midden, maar in de biometrie zijn ogen een gegeerd middel om mensen te identificeren. Zogenaamde oculaire technieken gebruiken de unieke kenmerken van je ogen om je mee te herkennen.

Infrarood

Eén van de oculaire technieken die wordt gebruikt, kijkt niet naar het uiterlijk van je ogen, maar wat zich aan de achterkant bevindt, namelijk kleine bloedvaatjes. Deze bloedvaatjes vormen een patroon dat uniek is en zijn daarom ideaal om in de biometrie te gebruiken.Een netvliesscanner schijnt infrarood licht in je oog. De bloedvaatjes in je netvlies zullen het licht harder absorberen dan het omliggende weefsel, waardoor met het weerkaatste licht een foto kan worden genomen waarop het patroon aan adertjes duidelijk te zien is. De resulterende data zal door een algoritme onder handen worden genomen, waarna je kan worden geïdentificeerd.Het voordeel aan een netvliesscanner is dat het (voorlopig) onmogelijk is om het netvlies na te bootsen. Hier staat wel tegenover dat het scannen van de bloedvaatjes in je ogen vrij veel tijd in beslag neemt. Bovendien werkt de methode niet voor mensen die een bril dragen; de ogen moeten volledig vrij zijn om een goede scan te kunnen maken. Ook zijn er veel mensen die de technologie oncomfortabel vinden, omdat je je oog erg dicht bij de scanner moet houden.

Diagnose

Netvliesscanners worden niet alleen gebruikt om mensen mee te identificeren. Ook voor het vroegtijdig detecteren van ziektes komt deze technologie van pas. Bij onder andere aids, syfilis, malaria en leukemie zal het aderpatroon in je netvlies veranderen. Hierdoor zal de scan je niet langer kunnen identificeren, maar kan je wel vroegtijdig een ziekte op het spoor komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business