Niet morgen, niet vandaag, maar gisteren moest je een back-up nemen van je belangrijkste bestanden. We helpen zowel de beginnende back-upper als de ervaren rot verder met strategieën en tips.

Advertentie

We durven er vanuit gaan dat een aanzienlijk deel van je meest waardevolle bezittingen digitaal zijn. Denk maar aan vakantiefoto’s en filmpjes, een doorheen de jaren opgebouwde multimediabibliotheek of gewoon documenten die van levensbelang zijn voor werk of opleiding. Wie denkt dat zijn computer al die bits en bytes zonder meer veilig zal bewaren, denkt gevaarlijk naïef. Hoewel we graag geloven dat je vorige laptop na meer dan een decennium nog altijd perfect werkt, mag je er zeker van zijn dat je toestel er de brui aan geeft op het moment dat het je het slechtst uitkomt.

De oplossing: een goede back-up. In dit dossier kijken we naar de de voornaamste back-up-methodes: lokaal, via je thuisnetwerk en in de cloud. Voor we aan de slag gaan, kijken we eens naar de recentste back-up-cijfers in onze eigen regio. Tot slot komt het laatste redmiddel aan bod: wat als je schijf het begeeft en je om de één of andere reden toch geen back-up hebt?

 

 

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Back-ups in België: hoe we ondermaats presteren

Belgen zijn slechte back-uppers. In vergelijking met onze buurlanden gaan we slecht om met het nemen van back-ups en dat blijft niet zonder gevolgen. Gegevensverlies in onze contreien komt al te vaak voor.

Back-upstrategie uitgespit: lokaal veilig zetten

Een lokale back-up is meteen ook een eenvoudige back-up. Je bestanden veilig stellen op een externe schijf kan het kleinste kind maar er is heel wat marge voor automatisering voor de gevorderde gebruiker.

Back-upstrategie uitgespit: je netwerk als back-uplocatie

Een back-up instellen naar een schijf op je lokale netwerk, vereist iets meer moeite dan gewoon aan de slag gaan met een externe schijf. Zodra het instelwerk voorbij is, heb je wel een superieure draadloze oplossing ter beschikking.

Back-upstrategie uitgespit: in de wolken met je data

Waardevolle gegevens staan pas echt veilig wanneer je minstens één kopie ver van je bed bewaart. Voor de ultieme back-up moet je aankloppen bij de cloud.

Schijf kapot en geen back-up: wat nu?

Je harde schijf, ssd of usb-stick begeeft het en je hebt geen back-up. Ben je nu alles kwijt? Niet noodzakelijk. We gingen op bezoek in een datarecoverylabo en ontdekten hoe jij je foto’s alsnog kan recupereren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here