Achtergrond

8 fitnesstrackers getest: welke moet je hebben?

De voorbije weken gingen we aan de slag met acht fitnesstrackers. Vandaag ontdek je welke aan de haal gaat met de titel 'Keuze van de Redactie'.

Verleidelijke sofa’s, heerlijke maaltijden, geweldige televisieprogramma’s, entertainende games, fantastische boeken,… we zijn vandaag allemaal rijk en gepriviligieerd genoeg om nooit meer ons huis uit te moeten. Hebben we iets nodig dat we niet in huis hebben, dan bestellen we het online. Bovendien wordt België meer en meer een diensteneconomie, wat betekent dat nooit eerder zoveel werknemers een zittend beroep uitoefenden.

Hoewel joggers steeds vaker in ons straatbeeld opduiken, weegt die kleine, bewegende minderheid niet op tegen zij die met plezier ingaan op de avances van de luiheid, die verschrikkelijke hoofdzonde die sedert de bijbelse tijden almaar aan populariteit wint. We moeten met z’n allen opnieuw meer gaan bewegen, en de toenemende faam van fitnesstrackers en andere wearables zal ons daarbij helpen.

Ben je geen fan van hulpmiddelen die je moet opladen, dan kan je ook altijd vertrouwen op niets meer of minder dan je smartphone – al moet je die technisch gezien ook regelmatig aan een stopcontact hangen. De app stores puilen uit van de uitstekende apps die jouw gewicht, gezondheid en dieet willen beheren.

Extra voordeel

Niettemin bieden fitnesstrackers een zekere mate van comfort en nauwkeurigheid die je bij een smartphone al snel mist. Ga je even naar toilet, naar de koffieautomaat of naar de bakker om een brood, dan vergeet je al snel je smartphone. Je fitnesstracker heb je altijd om de pols en kan je vaak even goed gebruiken als horloge.

Als je het juiste model voor jouw noden kiest, ben je altijd en overal op de hoogte van je fysieke toestand. Het is evenwel een kunst om het juiste model te vinden. Als je naar een winkel trekt, zie je daar tig verschillende modellen naast elkaar opgelijnd, vaak met een erg kort woordje uitleg. Om je toch wat beter op weg te helpen, gingen we aan de slag met acht verschillende fitnesstrackers.

Waarom een fitnesstracker?

Om te beginnen moet je weten dat er verschillende klassen bestaan in de wereld van wearables. In de klasse van de horloges vind je drie onderverdelingen terug: smartwatches, sporthorloges en fitnesstrackers, in aflopende vorm van slimheid. Smartwatches zijn op gebied van sport en dagelijkse activiteit vis noch vlees. Afhankelijk van welk horloge je koopt, kunnen die functies goed werken, of ontzettend tegenvallen.

Slimme horloges waren nooit pioniers op het gebied van hartslagmetingen. Sporters die intensief met hun hobby bezig zijn, verwachten uitgebreide en accurate meetgegevens. Daarvoor is een hartslagmeter haast onontbeerlijk. Wil je een smartwatch met die capaciteiten, dan betaal je echter meteen een stevig supplement. Bovendien moet je geluk hebben met de app die je smartwatch gebruikt; vaak is die onoverzichtelijk en geeft die slechts met mondjesmaat informatie weer. Een slim horloge dient dan ook in de eerste plaats om je vrienden te imponeren, om je berichten te lezen en om er, in het geval van de Apple Watch, volledige telefoongesprekken mee te voeren.

De pure fitnesstracker bezit een batterijleven waar menig stuk elektronica jaloers op mag zijn.

Mensen die serieus met hun sport bezig zijn, zal je dan ook amper met een smartwatch spotten. Zij kiezen liever voor het echte sporthorloge. Net als een smartwatch bezit dat een redelijk groot scherm, een ingebouwde GPS – zodat je je trainingsrondjes in kaart kan brengen – en vaak is er een krachtig besturingssysteem aan boord dat je zonder de aanwezigheid van een smartphone kan vertellen hoe stevig je sessie was. Deze horloges kan je ofwel verbinden met een hyperaccurate hartslagmeter rond de borst, ofwel zit er een optische meter onderaan het horloge. Vaak is die tweede variant net iets minder accuraat, al hangt dat van persoon tot persoon af.

De derde categorie is die van de ‘domste’ wearables, maar niettemin zijn ze veruit de populairste gadgets rond menig pols: fitnesstrackers. Met name leden van de vrouwelijke overtuiging laten zich regelmatig bewonderen met zo’n klein, dun, elegant stukje plastic. De pure fitnesstracker bezit geen scherm, geen ingebouwde GPS, maar wel een batterijleven waar menig stuk elektronica jaloers op mag zijn.

Smartwatches houden het vaak slechts enkele dagen vol, sporthorloges net geen maand; fitnesstrackers zingen het op een enkele batterijlading vaak maanden uit, met dank aan het gebrek aan high-tech. Voor meer dan het meten van je stappen of je slaap gebruik je ze beter niet. Soms zijn ze vergezeld van een schermpje waarop je het uur kan aflezen en soms kunnen ze nog automatisch een bepaalde activiteit zoals hardlopen opvangen en meten, maar verder gaat het niet.

Hoe testen we?

We namen contact op met fabrikanten die bij de meesten wel een belletje doen rinkelen: Polar, Garmin, TomTom, Misfit, Withings en Samsung. We vroegen hen om een of meerdere modellen in te sturen voor onze massatest. De regels waren duidelijk: stuur er zoveel in als je zelf wilt en wij kiezen er twee uit die ons het interessantst lijken. Vervolgens liepen we een week lang rond met elke tracker om hem te kunnen beoordelen op dagelijks gebruik, sportgebruik, comfort en batterijleven.

Voor de uiteindelijke scores hielden we rekening met de capaciteiten en functies die elke tracker aanbiedt, met de kwaliteit en met de verhoudingen van al het voorgenoemde ten opzichte van de prijs. Daarna kozen we met de redactie een winnaar uit. We lichten de top drie uit, maar onderaan vind je een overzicht van alle trackers die we onder handen namen.

Derde plaats

Een fitnesstracker moet alles kunnen: dagelijks gebruik meten, sportsessies registreren en accuraat zijn. De Withings Steel HR slaagt in twee van de drie aspecten. Het is een bloedmooi horloge dat zeer accuraat werkt, een verbluffende batterij bezit en bovendien functioneert als hybride smartwatch. Maar het is net die hybride aard die hem de das om doet: wie een fitnesstracker zoekt kan dezelfde functie vinden tegen een veel lagere prijs. Het hybride karakter neigt voor sommigen al te veel richting een smartwatch, meteen ook de reden waarom het exemplaar van Samsung niet wint.

Daarnaast kunnen we deze Withings aanraden voor iedereen die regelmatig naar een formele afspraak moet, maar we vinden het zonde om ermee te gaan sporten. Daar is het horloge op vlak van design duidelijk niet voor bedoeld en dat gaat dan weer voorbij aan het punt van een fitnesstracker. Niettemin is de Steel HR een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een mooi en duurzaam alternatief voor een smartwatch.

Tweede plaats

De tweede plaats gat naar de Polar Loop 2. Het was ontzettend nipt; voor hetzelfde geld, op een andere dag, stond deze tracker misschien wel op de eerste plaats. Toen we deze Polar een eerste keer onder handen namen, dat was vorig jaar, vonden we hem te licht uitvallen. De mogelijkheden waren te beperkt en de tracker was net te duur om een goede prijs-kwaliteitverhouding te geven. Tegenwoordig is de prijs echter zodanig gezakt – en werd de software uitgebreid met enkele handige functies – dat hij alsnog boven de middenmoot uitstijgt.

Het design is geslaagd – zeker in de zwarte versie – en de batterij houdt het meer dan goed vol. Dankzij de mogelijkheid om het gadget te koppelen met een hartslagmeter is hij mogelijk de ideale keuze voor de iets sportievere medemens die op zoek is naar een fitnesstracker. Voor dit prijspunt (vanaf 65 euro) mag je het niet laten.

Eerste plaats

De eerste plaats gaat ietwat verrassend naar de Garmin Vivosmart HR. Deze tracker is een van de senioren in het testveld, maar heeft de tand des tijds uitstekend doorstaan. Door zijn iets oudere leeftijd is de prijs al goed gezakt. Bovendien is een fitnesstracker zo simpel en licht om aan te sturen dat je de nieuwste technologie helemaal niet nodig hebt om een uitstekend toestel in elkaar te boksen. De Vivosmart HR is daar het beste bewijs van.

Het is moeilijk om met feiten en cijfers uit te leggen waarom deze tracker net de voorkeur krijgt op de Polar Loop 2. Heel veel heeft te maken met het gevoel van degelijkheid en betrouwbaarheid die deze tracker je geeft. Het aanraakschermpje werkt uitstekend, ondanks de eerste indruk die het toestel je zou geven. Bovendien zijn de notificaties beter uitgewerkt en volledig leesbaar op je pols, in tegenstelling tot de Loop 2. Zoek je een alleskunner die op elk vlak uitblinkt, dan kan je deze Garmin Vivosmart HR niet negeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business