4 pocketprinters vergeleken: overal printen

Printers moeten steeds meer het veld ruimen in de digitale transformatie van bedrijven, maar soms heb je nu eenmaal echt een vel papier nodig om een contract af te sluiten of om info te verdelen. Wie dat mobiel wil doen, komt in de wondere wereld van pocketprinters terecht.

Printers bestaan in alle maten en gewichten, van 50 euro tot 5.000 euro, laser of inkjet, A4 tot A1. Dat allemaal heeft geen enkel belang wanneer we over mobiele printers praten. Deze kleine werkmirakels hebben als enige taak om A4-vellen te printen, in kleur of zwart-wit, overal waar je naartoe gaat. Het is daarom de bedoeling dat elke printer zo compact mogelijk is. Daar slaagt de ene fabrikant al beter in dan de andere.

Volume

Het merendeel van de mobiele printers maakt gebruik van de inkjettechnologie. Hiermee kan je met weinig energie pagina’s afdrukken, en terwijl het vervangen van de inkt net zo eenvoudig is als voor de grotere varianten, zijn de cartridges eerder beperkt in volume. De meeste merken stoppen bij 200 tot 250 vellen, met HP als enige uitzondering die tot 600 vellen gaat met specifieke XL-cartridges.

Inkjet betekent bij mobiele printers bijna altijd dat je zowel zwart-wit als kleur kan afdrukken. De kleurcartridges bevatten hier wel de drie kleuren in één behuizing. Hou er rekening mee, zeker wanneer je bijvoorbeeld steevast een bepaalde kleur veel gebruikt in een logo, dat de printcapaciteit aan de lage kant zit en afdrukken duur kunnen worden.

De enige die tegen de richting in vaart, is Brother. Zij maken gebruik van thermisch papier om papier af te drukken, waardoor cartridges niet meer van toepassing zijn. Het formaat van de printer verkleint drastisch en je kan in extremere werkomstandigheden blijven printen, maar de printers die deze techniek gebruiken zijn wel een veelvoud duurder dan de concurrentie.

Vaste printer?

In deze koopgids vergelijken we vier modellen. Daarin moesten we geen grondige selectie doen. HP, Canon en Epson hebben maar één of twee modellen beschikbaar omdat het hier om een nichemarkt gaat. Het aanbieden van tientallen verschillende modellen heeft hier weinig nut. Brother is de enige die een heel assortiment pocketprinters heeft, maar dat komt eerder omdat ze uniek zijn met thermisch printen in de markt.

Heeft het nut om een pocketprinter als dagelijkse printer te gebruiken op kantoor omwille van zijn kleine voetafdruk? Dat kan zeker, maar dan moet je erop letten dat het maandelijks volume niet zo groot is voor zulke printers – maximum 600 afdrukken – en dat de cartridges bij heel wat merken maar beperkt zijn tot 200 afdrukken voordat je opnieuw moet wisselen. Voor occasioneel printen geen enkel probleem, zeker omdat de outputkwaliteit op niveau van een klassieke printer is met hetzelfde prijskaartje. Draagbare laserprinters hoef je echter niet te zoeken. Die hebben een te hoge energiestoot nodig van de batterij om fatsoenlijk te werken.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business