Achtergrond

REWIND: Sony’s eerste 15 inch LCD-scherm voor 100.000 BEF

We duiken in ons archief en blikken met nostalgie terug op de technologieën van weleer. Hoe hebben ze de tand des tijds doorstaan?

Als technologieliefhebbers zitten we op de eerste rij voor de laatste innovaties en nieuwste gadgets. Tegelijk kunnen we ook bijzonder nostalgisch worden bij de technologieën van weleer. Evoluties volgen elkaar in zo’n snel tempo op, dat een product dat vandaag lanceert binnen een half jaar alweer hopeloos verouderd is.

Daarom lanceren we ‘Rewind’, een nieuwe rubriek waarin we elke week terugblikken op oude technologieën en ze in een hedendaagse context plaatsen. We doen daarvoor beroep op het uitgebreide archief van onze uitgeverij, dat teruggaat tot 1998 – een eeuwigheid in technologiejaren.

Sony CPD L150

In augustus 1998 schreef ons zusterblad PC Magazine over de Sony CPD L150, de eerste 15 inch LCD-monitor van de Japanse fabrikant. Lees hieronder het volledige artikel.


    De markt van LCD-schermen is langzaam aan het openbloeien en Sony is vastbesloten ook hierin een leiderspositie te verwerven. Het eerste wapen dat ze in de strijd werpen, is een nieuw 15-inch model, bedoeld voor bedrijfsomgevingen. De L150 biedt voor elke pc een optimaal beeld zonder flikkering en trillingen, en dat tot een XGA-resolutie bij een refresh-rate van maximaal 85 Hz. Via het OSD (On Screen Display) kan de gebruiker het beeld mooi uitregelen en dankzij ingebouwde anti-aliasing zouden ook cirkels en curves er op dit LCD-scherm perfect moeten uitzien.

    Ondanks zijn enorm groot beeldoppervlak heeft de monitor bescheiden afmetingen. Hij is slechts 165 mm diep en weegt maar iets meer dan 5 kilogram. Dankzij de afneembare voet kan de L150 ook aan de wand bevestigd worden, om zo nog meer plaats uit te sparen.

    Een LCD-scherm is misschien erg duur in aankoop – de CPD-L150 kost exclusief BTW ongeveer 100.000 BEF – maar het verbruikt enorm weinig energie. Een 17-inch CRT-scherm verbruikt al snel 130 Watt, terwijl de Sony al tevreden is met 35 Watt. Uiteraard voldoet de Sony L150 ook aan de strengste milieunormen, zoals de TCO 95.


4 keer kleiner, 4 keer duurder

Heb je die bezels gezien? Het is moeilijk te geloven dat je negentien jaar geleden maar liefst 100.000 BEF (omgerekend zo’n 2.500 euro, zonder rekening te houden met inflatie) moest ophoesten voor een LCD-scherm van amper 15 inch met een schermresolutie van 1024 × 768 pixels. Vandaag zijn de schermranden tot een minimum herleid en koop je een vier keer zo grote 32 inchmonitor mét 4K-resolutie voor een paar honderd euro. De Philips 328P6VJEB die we recent getest hebben, betaal je 599 euro bij Coolblue.

De eerste LCD-schermen verschenen midden jaren negentig op de markt. Ze waren kleiner, wogen minder, en kenden een lager verbruik dan CRT-schermen, waardoor ze met name voor laptops snel omarmd werden. Het hogere prijskaartje zorgde er evenwel voor dat losse CRT-monitors nog een tijdje de voorkeur bleven genieten. Tegen het einde van de jaren negentig werd de prijs al competitiever en in 2003 werden voor het eerst meer LCD- dan CRT-monitors verkocht. Sindsdien is het nog altijd de dominante technologie op de schermmarkt, tot OLED eindelijk een doorbraak kent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business