Achtergrond

REWIND: Google Glass avant la lettre

We duiken in ons archief en blikken met nostalgie terug op de technologieën van weleer. Hoe hebben ze de tand des tijds doorstaan? Deze week kijken we naar de Xybernaut 133P.

Als technologieliefhebbers zitten we op de eerste rij voor de laatste innovaties en nieuwste gadgets. Tegelijk kunnen we ook bijzonder nostalgisch worden bij de technologieën van weleer. Evoluties volgen elkaar in zo’n snel tempo op, dat een product dat vandaag lanceert binnen een half jaar alweer hopeloos verouderd is.

In onze nieuwe rubriek ‘Rewind’ blikken we elke week terug op oude technologieën en plaatsen we ze in een hedendaagse context. We doen daarvoor beroep op het uitgebreide archief van onze uitgeverij, dat teruggaat tot 1998 – een eeuwigheid in technologiejaren.

Xybernaut 133P

Vorige week belichtten we de Sony CPD L150, de eerste LCD-monitor van de Japanse fabrikant waar ons zusterblad PC Magazine in augustus 1998 over schreef. In datzelfde nummer hadden ze het ook over de Xybernaut 133P, een draagbare computer met een bijzonder hoog cyborg-gehalte. Lees hieronder het volledige artikel.


     Als je de Xybernaut de eerste maal bekijkt – zelfs op foto – denk je even op de set van de verkeerde film terecht gekomen te zijn. De Xybernaut lijkt wel een combinatie van een handenvrije nachtkijker met een paar futuristische aan pols en gordel bevestigde ornamenten, maar het is wel degelijk een bestaand en gebruikt toestel op basis van het Wintel-platform.

     Het toestel is een oplossing op maat voor gebruikers die elk ogenblik grote hoeveelheden data ter beschikking moeten hebben, maar toch bij hun werk moeten blijven. Het voornaamste invoerorgaan van het toestel bestaat uit Verbex Listen for Windows, een command&control-applicatie op basis van spraakherkenning. Informatie staat op de meegedragen harde schijf van 1,3 GB of kan opgevraagd worden via een remote connectie. De  helm bevat een 1-inch LCD-scherm, dat een resolutie van 640×480 bij 256 grijswaarden toont en voor het oog geklapt kan worden. Het systeem zelf bestaat uit een Pentium 133 met 32 MB Ram en een Lithium-Ion batterij die maximaal 6 uur meegaat. Optioneel zijn meer geheugen en een mini-keyboard dat op de pols past.

     Het meest opvallende aan de Xybernaut is dat het ding nog lijkt te werken ook! Zeker binnen, waar lichtinval het LCD-scherm geen parten speelt, blijkt de bruikbaarheid en bestuurbaarheid van de Xybernaut aanvaardbaar. De Xybernaut is duur en onconventioneel, maar wel degelijk een oplossing voor extreme werkomstandigheden.

Prijs: 8.455 $ (+/- 345.000 BEF)


Google Glass avant la lettre

Wie naar de Xybernaut kijkt, denkt automatisch aan Google Glass. Net als de slimme bril van Google gaf de Xybernaut informatie – afkomstig van een kleine computer die je aan je broeksriem droeg – weer op een klein head-mounted display en liet hij zich bedienen via spraakbesturing. Als dat niet volstond, kon je in plaats van een touchpad beroep doen op een optioneel toetsenbord rond je arm. De Google Glass is net iets fijner uitgevoerd, maar in feite was Xybernaut de zoekgigant al vijftien jaar voor.

Je betaalde er wel een flinke duit voor. Terwijl de Google Glass Enterprise Edition vandaag voor iets meer dan 1.800 dollar wordt verkocht, telde je voor de Xybernaut 133P bijna 8.500 dollar neer.

Xybernaut richtte zich met de draagbare computer voornamelijk op professionele toepassingen. De 133P werd onder meer gebruikt door de Amerikaanse douane bij controles aan de grens met Mexico om gestolen wagens, drugs en andere criminele activiteit te detecteren. Na een gefaalde poging om op de consumentenmarkt door te breken, vond ook Google Glass een nieuw leven op de zakelijke markt.

Vijftien jaar na de Xybernaut lijken we nog altijd niet klaar om een slimme bril in ons dagelijks leven te omarmen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business