Achtergrond

REWIND: back-ups maken met een mammoet

We duiken in ons archief en blikken met nostalgie terug op de technologieën van weleer. Deze week: de Exabyte Mammoth 8 mm tape drive.

Als technologieliefhebbers zitten we op de eerste rij voor de laatste innovaties en nieuwste gadgets. Tegelijk kunnen we ook bijzonder nostalgisch worden bij de technologieën van weleer. Evoluties volgen elkaar in zo’n snel tempo op, dat een product dat vandaag lanceert binnen een half jaar alweer hopeloos verouderd is.

In onze nieuwe rubriek ‘Rewind’ blikken we elke week terug op oude technologieën en plaatsen we ze in een hedendaagse context. We doen daarvoor beroep op het uitgebreide archief van onze uitgeverij, dat teruggaat tot 1998 – een eeuwigheid in technologiejaren.

Klik hier voor een overzicht van onze eerdere Rewinds.

Exabyte Mammoth

Vorige week blikten we terug op de Xybernaut 133P uit 1998, een Google Glass avant la lettre met een bijzonder hoog cyborg-gehalte. In datzelfde jaar bracht Exabyte zijn Mammoth 8 mm tape drive op de markt. Ons zusterpblad PC Magazine schreef er toen over in hun augustusnummer. Lees hieronder het volledige artikel.


Stop een Mammoet in uw Departement

     Laat het van bij de start duidelijk zijn: de Exabyte Mammoth is geen apparaat dat binnen het bereik van de gewone consument of de kleinere KMO valt. Met een prijskaartje van meer dan 70.000 BEF profileert het toestel zich als een backup- of opslagmedium voor departementele netwerken.

     In de UNIX-wereld is Exabyte op gebied van backup-toestellen zeker geen onbekende. Met de constante groei van het Microsoft NT-platform voor ogen heeft deze fabrikant besloten om niet al zijn eieren in dezelfde mand te dragen. Dus werd ook de certificatie voor Microsoft NT bekomen. Goed nieuws voor de beheerders van NT-netwerken, want hiermee komen betaalbare massa-opslag en backup-capaciteit binnen handbereik. De capaciteit van één mammoettape bedraagt 40 gigabyte (gecomprimeerd). In optimale (lees: gecomprimeerde) omstandigheden worden piekoverdrachten genoteerd van maar liefst 360 MB/seconde.

     De Mammoth heeft een form factor van 5,25 inch en is verkrijgbaar in een interne of externe uitvoering. Het toestel kan ook gekoppeld worden aan een geautomatiseerde databibliotheek. Met dergelijke capaciteiten begeven we ons dan ook al meer op het gebied van datawarehousing. Voor diagnose en preventief onderhoud van de data biedt de Mammoth ondersteuning voor TapeAlert, een industriestandaard softwarepakket dat via het netwerk beheerd kan worden. Voor een snellere toegang tot uw data worden er tot 64 partities per tape ondersteund.

     Het toestel dat wij in ons testlab onder handen kregen, was de externe versie met de optionele LCD-display en stuurprogramma’s voor Windows NT 4.0. Via de SCSI-2 interface verliep de installatie vlekkeloos. De Mammoth presteert optimaal als u gebruik maakt van AME-tapes (Advanced Metal Evaporated). De structuur van deze tape bestaat uit zeven lagen, waaronder twee magnetische en ook een smeerlaag. De speciale onderlaag verhindert de opbouw van statische elektriciteit.

     Als u het toestel wil inzetten voor het maken van back-ups, is de software-ondersteuning uiteraard een kritiek punt. De specificaties van de Exabyte Mammoth worden ondersteund door een vijfendertigtal pakketten van diverse fabrikanten. De bekendste zijn onder meer ARCserve van Cheyenne, Backup Exec van Seagate en de backup-software van Windows NT zelf.


Nog steeds back-upkampioen

Tape lijkt een achterhaald medium, het moest zelfs in 1998 al plaats maken voor cd’s en dvd’s, maar voor back-ups is het tot op vandaag nog altijd veelgebruikt. Belangrijke voordelen zijn de grote opslagdichtheid, lage kost per gigabyte en duurzaamheid. Omdat er geen bewegende onderdelen zijn zoals bij een harde schijf is de technologie betrouwbaarder, terwijl de overdrachtsnelheden in de lijn liggen met flashgeheugen. Bovendien kunnen tapes makkelijk worden verplaatst en bewaard in gecontroleerde omgevingen door gespecialiseerde bedrijven.

Er zit ook nog altijd rek op de technologie. IBM pakte er eerder deze maand nog mee uit dat het erin was geslaagd om maar liefst 300 TB aan data op een minitape te passen. Een grote sprong vooruit ten opzichte van de 40 GB die je op de mammoettapes kwijt kon. Exabyte was één van de grondleggers met de creatie van het 8mm ‘Data8’-formaat eind jaren tachtig. Hoewel de Mammoth 8mm data drive niet meer werd vernieuwd sinds de jaren 90, wordt het toestel nog steeds door verschillende bedrijven gebruikt.

Back-uptapes zullen nog wel even blijven bestaan als allerlaatste redmiddel om de continuïteit van bedrijven te verzekeren. Toen Google in 2011 te maken kreeg met een technisch probleem waardoor de mailboxen van tienduizenden Gmail-accounts plots helemaal leeg waren, kon het gelukkig nog beroep doen op back-uptapes om de zaak te redden. De tape is dus nog lang niet afgeschreven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business