Achtergrond

REWIND: computer besturen met je hoofd

We duiken in ons archief en blikken met nostalgie terug op de technologieën van weleer. Deze week: de Union Reality GEAR.

Als technologieliefhebbers zitten we op de eerste rij voor de laatste innovaties en nieuwste gadgets. Tegelijk kunnen we ook bijzonder nostalgisch worden bij de technologieën van weleer. Evoluties volgen elkaar in zo’n snel tempo op, dat een product dat vandaag lanceert binnen een half jaar alweer hopeloos verouderd is.

In onze nieuwe rubriek ‘Rewind’ blikken we elke week terug op oude technologieën en plaatsen we ze in een hedendaagse context. We doen daarvoor beroep op het uitgebreide archief van onze uitgeverij, dat teruggaat tot 1998 – een eeuwigheid in technologiejaren.

Klik hier voor een overzicht van onze eerdere Rewinds.

Union Reality GEAR

Vorige week keken we naar de Exabyte Mammoth 8 mm tape drive uit 1998, een back-uptechnologie die tot op de dag van vandaag nog altijd wordt gebruikt. In datzelfde jaar schreef ons zusterblad PC Magazine in hun augustusnummer over de Union Reality GEAR, een “hoofdgeactiveerde joystick voor games en pc-applicaties”. Lees hieronder het volledige artikel.


 In de computerwereld zit men niet snel verlegen om een gadget meer. Union Reality kwam op CeBIT 98 aanzetten met de UR GEAR. Op de verpakking staat in schreeuwerige letters dat het een unieke, hoofdgeactiveerde joystick is voor games en pc-applicaties.

De hardware

     De UR GEAR bestaat ui drie elementen: een ontvanger die op de monitor geplaatst wordt, een muisvervanger met vier knoppen en een throttle functie, en de eigenlijke helm zelf. Helm is eigenlijk niet de juiste omschrijving: het hoofdstuk is erg diep uitgesneden aan de slapen, zodat het geheel meer lijkt op een koptelefoon met een smal verlengstuk bovenaan. Als u over een multimedia-pc beschikt, is het aansluiten onder Windows 95 een gemakkelijk klusje. De ontvanger wordt samen met de muisvervanger aangesloten op de pc, de helm verbindt u met de ontvanger door middel van een vrij lange kabel en dan is het enkel nog een kwestie van stuurprogramma’s installeren en een (niet verplichte) kalibratieroutine doorlopen.

De toepassingen

     De koptelefoon en de microfoon zorgen samen met Dragon spraakherkenningssoftware voor de nuttigste toepassing van de UR GEAR. Dragon wordt geleverd met een woordenschat van 20 woorden om de voornaamste muisacties te emuleren. Met enige verbeelding kan er een hele reeks toepassingsgebieden gevonden worden in de caritatieve sector. De verpakking en de marketingmethodes duwen het product echter vooral in de games- en Internet-sfeer. Er worden vijf game-demo’s meegeleverd om de sfeer even op te snuiven. Na enige oefening lukte het inderdaad om te genieten van het nodige loop-, vlieg- en schietwerk, hoewel toevallige voorbijgangers er wellicht het hunne van zullen denken. Het is inderdaad geen gezicht om iemand met zijn hoofd in alle richtingen te zien tollen, terwijl hij ook nog eens commando’s in de microfoon brult en naar voor en naar achter wiebelt. 

     Het succes van “vernieuwende” hardware hangt meestal af van de ondersteuning die softwarefabrikanten eraan willen geven. De UR GEAR zit hier in een goede positie, want het toestel is compatibel met Windows 95 en DirectX, en biedt ook een beperkte functionaliteit in eender welk DOS-gebaseerd spel. Ook Windows 3.11 wordt ondersteund. Toch zien wij het product eerder doorbreken voor “serieuze” toepassingen dan voor de pure gamesfanaat, die ongetwijfeld al een hele batterij joysticks, gamepads en andere handige hulpjes in huis heeft.


Toegankelijke technologie

De UR GEAR werd dan wel als hebbeding voor gamers in de markt gezet, maar bood ook een antwoord op een belangrijke uitdaging: het toegankelijk maken van technologie voor iedereen. Assistieve technologieën helpen personen met een beperking, voor wie besturing met muis en toetsenbord een uitdaging kan zijn, om toch zelfstandig met een computer te werken. Een gimmick voor een gamer, kan in een andere context een belangrijke rol spelen in het gebruiksgemak van een persoon met een handicap.

Ook vandaag zijn verschillende fabrikanten bezig met de ontwikkeling van nieuwe inputmethodes die muis, toetsenbord en touchscreen kunnen vervangen. Tobii is een bekende speler wiens eye-trackingtechnologie onder meer in enkele schermen en laptops van Acer terug te vinden is. Opnieuw richten Tobii en Acer zich hiermee vooral op een gamerpubliek, maar ook als assistieve technologie kan eye-tracking zijn nut bewijzen, bijvoorbeeld voor ALS-patiënten. Zo zal Microsoft de technologie van Tobii precies om die reden standaard in Windows 10 inbakken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business