Achtergrond

Samsung Galaxy Note 8 vs Galaxy S8/S8+: welke past bij jou?

Met drie glimmende luxe-telefoons kan het moeilijk zijn om de beste te kiezen. We zetten de belangrijkste verschillen van Samsungs vlaggenschepen op een rij.

Wie een smartphone als een grote investering ziet en daarvoor ook een behoorlijk budget opzijzet, heeft een weelde aan keuze op de markt. Samsung is de onbetwiste marktleider als het op Android-smartphones aankomt, een titel die niet onverdiend is wegens zijn consistent straffe Galaxy-vlaggenschepen. We gaan ervan uit dat Samsung deze keer het risico op explosies zo klein mogelijk heeft gehouden, waardoor je dit jaar de keuze hebt uit drie toestellen: de Samsung Galaxy S8, de Samsung Galaxy S8+ en de Samsung Galaxy Note 8.

Je hoeft geen artikels over elk van deze toestellen te doorploegen: ik zet hieronder de belangrijkste verschillen kort uiteen. Eerst is het echter handig om de overeenkomsten tussen de drie smartphones te belichten.

De gelijkenissen

Wat krijg je gegarandeerd bij elk van de drie? Wat je meteen zal opvallen als je de toestellen samen in ogenschouw neemt, is dat het design niet zo sterk verschilt. De voorkant is quasi identiek afgezien van de grootte, met dezelfde 18:9 verhouding. Wie zich concentreert op verschillen zal merken dat de Note 8 iets meer afgeronde hoeken heeft. Als je de telefoons omdraait, zie je wel meteen welke de Note 8 is, dankzij zijn dubbele camera. De vingerafdrukscanner zit bij alledrie op dezelfde plaats, waar je bij de Note 8 deze iets sneller kan lokaliseren met je vingers door het materiaal dat de lenzen, flash en scanner omvat. Het amoled-scherm vooraan heeft een resolutie van 1.440 x 2.960 pixels.

Voor de muziekliefhebbers die liever niet al te veel dongles meesleuren, voorziet Samsung als een van de weinigen een audio-ingang op al zijn premiumtoestellen

De motor van de premiumsmartphones verschilt niet: dit is steeds Samsungs eigen octacore-chip Exynos 8895 (Amerikanen krijgen de Qualcomm Snapdragon 835). Verder herbergen de Galaxy’s ook dezelfde extra’s. Het always-on scherm keert terug. Ze zijn allemaal waterdicht met een IP68-certificaat, waardoor je ze een halfuur lang tot een diepte van 1,5 meter in water kan onderdompelen. Er is Quick Charge 2.0, je kan draadloos laden, er is een irisscanner aan boord en je krijgt de dubieuze assistentie van Bixby, die onder een aparte knop zit en tegenwoordig ook met je stem te gebruiken is. Opladen doe je via een USB-C-poort, en voor de muziekliefhebbers die liever niet al te veel dongles meesleuren, voorziet Samsung als een van de weinigen een audio-ingang op al zijn premiumtoestellen.

De verschillen

Waar maken de Samsung Galaxy S8, de S8+ en de Note 8 het verschil? Allereerst in de beschikbare basisconfiguraties op het vlak van opslagruimte en werkgeheugen. De S8 is enkel te vinden met 64 GB aan ruimte en 4 GB RAM. De S8+ bestaat in een 64/4 GB configuratie en een 128/6 GB variant. Bij de Note krijg je standaard 6 GB RAM gekoppeld aan 64, 128 of 256 GB aan opslagruimte. Alle toestellen kunnen uitgebreid worden met een MicroSD-kaartje van maximaal 256 GB.

De toestellen hebben elk ook een andere grootte. De S8 heeft een scherm van 5,8 inch, de S8+ komt op 6,2 inch en de Note 8 voegt daar nog een klein beetje aan toe met 6,3 inch. Het lengteverschil tussen de laatste twee is echter alleen maar te merken als je ze naast elkaar plaatst.

[related_article id=”217874″]

Het meest opvallende verschilpunt is de camera. De S8 en de S8+ hebben achteraan één 12 MP-lens met f/1.7 diafragma die onder andere optische beeldstabilisatie (OIS) ondersteunt en 4K-beelden kan schieten. Samsung heeft de Galaxy Note 8 uitgerust met een dubbel paar als primaire camera: een 12 MP-lens met f/1.7 gecombineerd met een 12 MP-telefotolens met f/2.4, die ook kunnen bogen op OIS. De duo-opstelling maakt een 2x optische zoom mogelijk, wat de Note 8 meer opties geeft dan zijn collega’s. De selfiecamera blijft voor de drie toestellen gelijk (8 MP, f/1.7).

Verder krijg je met de Note 8 iets recentere software: de Samsung Galaxy S8 heeft op het moment van schrijven nog altijd Android 7.0, terwijl de Note 8 met Android 7.1.1 aan boord komt. De drie hebben elk een andere batterijcapaciteit: de Galaxy S8 heeft een batterij van 3.000 mAh, de S8+ beschikt over 3.500 mAh en de Note 8 heeft 3.300 mAh. Zijn grotere batterij geeft de Galaxy S8+ een duidelijke boost als het op autonomie aankomt, de S8 en de Note 8 zitten op ongeveer hetzelfde niveau.

Zijn grotere batterij geeft de Galaxy S8+ een duidelijke boost als het op autonomie aankomt, de S8 en de Note 8 zitten op ongeveer hetzelfde niveau

De Galaxy Note 8 kan uitpakken met enkele zakelijke functies: het toestel komt standaard met een digitale stylus die je in het toestel kan wegstoppen. Die S-Pen heeft een druksensor van 4.096 punten. Bovendien is de Note 8 het eerste Samsung-vlaggenschip dat standaard dualsim ondersteunt.

Uiteraard verschillen de toestellen ook in prijs. De Samsung Galaxy S8 vind je momenteel voor 719 euro, de S8+ voor 799 euro, de Note 8 zal starten aan 999 euro. Voor wie zijn pre-order van de Note 8 nu plaatst smijt Samsung er ook gratis een DeX docking station bij.

Welke moet je kiezen?

Zoals je al hebt gelezen, zijn er heel wat overeenkomsten tussen Samsungs vlaggenschepen. Hecht je belang aan autonomie, dan is de Samsung Galaxy S8+ de beste match voor jou. De Samsung Note 8 zal de zakelijke gebruiker bekoren met zijn stylus-optie en dualsim, of de persoon die het meeste uit zijn smartphonecamera wil halen. Voor die duo-camera en het pennetje betaal je echter wel 280 euro meer dan voor de erg gelijkaardige Samsung Galaxy S8. Deze iets compactere smartphone biedt uiteindelijk de beste prijs-kwaliteit van de drie vlaggenschepen.

mobielsamsungsamsung galaxy note 8samsung galaxy s8samsung galaxy s8 plus

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals