Achtergrond

REWIND: kleurrijke Apple-computer

We duiken in ons archief en blikken met nostalgie terug op de technologieën van weleer. Deze week: de eerste Apple iMac.

Als technologieliefhebbers zitten we op de eerste rij voor de laatste innovaties en nieuwste gadgets. Tegelijk kunnen we ook bijzonder nostalgisch worden bij de technologieën van weleer. Evoluties volgen elkaar in zo’n snel tempo op, dat een product dat vandaag lanceert binnen een half jaar alweer hopeloos verouderd is.

In onze nieuwe rubriek ‘Rewind’ blikken we elke week terug op oude technologieën en plaatsen we ze in een hedendaagse context. We doen daarvoor beroep op het uitgebreide archief van onze uitgeverij, dat teruggaat tot 1998 – een eeuwigheid in technologiejaren.

Klik hier voor een overzicht van onze eerdere Rewinds

Apple iMac

Vorige week blikten we terug op de Union Reality GEAR uit 1998, een “hoofdgeactiveerde joystick voor games en pc-applicaties”. In datzelfde jaar bracht Apple zijn allereerste iMac op de markt. Ons zusterpblad PC Magazine schreef er toen over in hun augustusnummer. Lees hieronder het volledige artikel.


     Bij Apple houden ze van revoluties en andere verfrissende concepten. Met de iMac wil de veelkleurige Appel een nieuwe norm inzake gebruikersvriendelijkheid en functionaliteit op de massa lanceren – en meteen een beetje terein terugwinnen op de pc. Nu moet gezegd worden dat de iMac – althans op papier – één van de meer geslaagde introducties van de laatste maanden mag heten. Het hele ding zit prachtig verpakt in een designmonitor/kast, is zeer volledig toegerust (G3-233, 32 MB SDRAM, 4 GB harde schijf en alles om het internet of zelfs de lokale LAN te bestormen) en kost net geen 1.300 dollar. Het zwaartepunt van deze iMac circuleert natuurlijk rond het besturingssysteem, Mac OS 8.1, dat volgens Apple nog gebruikersvriendelijker en veelzijdiger is dan de grote ‘W’. Nu maar hopen dat de industrie dit ook gelooft…


Nog altijd populair

Veertien jaar na de introductie van de eerste Macintosh in 1984, bracht Apple de iMac G3 op de markt. De all-in-one viel met name op door zijn kleurrijke en speelse behuizing, in eerste instantie alleen in de kleur ‘Bondi Blue’. In de jaren daarna volgden nog 12 andere uitvoeringen.

De eerste iMac was gebaseerd op de PowerBook G3-laptop met een geïntegreerd CRT-beeldscherm. De computer werd uiteindelijk nog tot 2003 geproduceerd, hoewel de iMac G4 reeds in 2002 werd geïntroduceerd.

Negentien jaar en zeven generaties later, is de iMac nog altijd één van de populairste all-in-one desktopcomputers. Hoewel de Mac-afdeling (zowel desktops als laptops) amper 12% van Apples totale omzet uitmaakt, leverden de computers het bedrijf in Q3 2017 een slordige 5,5 miljard dollar op.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business