Achtergrond

REWIND: rollen om te scrollen

We duiken in ons archief en blikken met nostalgie terug op de technologieën van weleer. Deze week: de Logitech TrackMan Marble FX.

Als technologieliefhebbers zitten we op de eerste rij voor de laatste innovaties en nieuwste gadgets. Tegelijk kunnen we ook bijzonder nostalgisch worden bij de technologieën van weleer. Evoluties volgen elkaar in zo’n snel tempo op, dat een product dat vandaag lanceert binnen een half jaar alweer hopeloos verouderd is.

In onze nieuwe rubriek ‘Rewind’ blikken we elke week terug op oude technologieën en plaatsen we ze in een hedendaagse context. We doen daarvoor beroep op het uitgebreide archief van onze uitgeverij, dat teruggaat tot 1998 – een eeuwigheid in technologiejaren.

Klik hier voor een overzicht van onze eerdere Rewinds

Logitech TrackMan Marble FX

Na de allereerste Apple iMac vorige week, blikken we vandaag terug op de Logitech TrackMan Marble FX uit 1998. Nuja, terugblikken: het ding wordt ook vandaag nog altijd verkocht. Lees hieronder het volledige artikel zoals het verscheen in ons zusterblad PC Magazine in 1998.


Marmer is koel, part II

     Na het overweldigende succes van de TrackMan Marble, heeft Logitech een nieuwe trackball, voorzien van deze bal met marmermotief, op de markt gebracht. De TrackMan Marble FX wordt niet langer met de duim, maar met de vingers bestuurd. Voor het echte precisiewerk is de duim wel vereist, omdat u dan op vinger-plus-duim besturing moet overgaan. U hebt de beschikking over niet minder dan vier knoppen, waarvan één de zogenaamde ‘scroll en zoom’-knop is. Hiermee kunt u in elke Windows-applicatie scrollen door tegelijkertijd deze knop in te duwen en de cursor te bewegen. In Office 97-applicaties kunt u er automatisch mee in- en uitzoomen.

     De Marble Sensing-technologie van deze trackball bestaat erin dat optische sensoren aan de hand van de puntjes op de wijnrode bal de muisbewegingen registreren. Deze technologie vervangt daarmee alle mechanische onderdelen van een normale trackball en is daardoor niet langer onderhevig aan slijtage, vuil of krassen. De Logitech TrackMan Marble FX gaat voor 2.885 frank over de toonbank.


Terug van nooit echt weggeweest

De allereerste trackball-muis van Logitech zag al in 1989 het levenslicht. De eerste modellen maakten gebruik van een mechanisch systeem om de bewegingen van de bal te registeren. Vanaf 1995, met de introductie van de eerste TrackMan Marble, werd overgeschakeld naar optische sensoren. Sindsdien is de muis nog enkele keren van uiterlijk veranderd en wordt hij tot op vandaag nog altijd verkocht. Sterker nog: Logitech heeft nét vandaag een gloednieuwe muis met trackball aangekondigd: de MX Ergo. Het was bijna tien jaar geleden dat er nog een nieuw model op de markt kwam.

[related_article id=”218342″]

De trackball concurreerde in een ver verleden met de gewone muis als meest optimale accessoire om de cursor op je computer te sturen. Een standaard computermuis moet je fysiek met je hand verplaatsen om de cursor te bewegen, met een trackball kan je de cursor verplaatsen door met het balletje te rollen. Dat maakte de alternatieve muis met name interessant wanneer er weinig ruimte was om rond te bewegen. De trackball werd uiteindelijk een nicheproduct, terwijl de klassieke computermuis de massa veroverde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business