Achtergrond

REWIND: opgepast voor de millenniumbug!

We duiken in ons archief en blikken met nostalgie terug op de technologieën van weleer. Deze week: opgepast voor de milleniumbug!

Als technologieliefhebbers zitten we op de eerste rij voor de laatste innovaties en nieuwste gadgets. Tegelijk kunnen we ook bijzonder nostalgisch worden bij de technologieën van weleer. Evoluties volgen elkaar in zo’n snel tempo op, dat een product dat vandaag lanceert binnen een half jaar alweer hopeloos verouderd is.

In onze nieuwe rubriek ‘Rewind’ blikken we elke week terug op oude technologieën en plaatsen we ze in een hedendaagse context. We doen daarvoor beroep op het uitgebreide archief van onze uitgeverij, dat teruggaat tot 1998 – een eeuwigheid in technologiejaren.

Klik hier voor een overzicht van onze eerdere Rewinds

Norton 2000

In 1998 zat de schrik voor de millenniumbug er al goed in. Beveiligingsbedrijven speelden daarop in met aangepaste oplossingen om je gegevens voor de onbekende gevolgen van de eeuwwisseling te behoeden. Symantec lanceerde in september 1998 zijn pakket Norton 2000: een tool om te controleren of al je bestanden en applicaties bestand waren tegen Y2K. Lees hieronder het artikel dat ons zusterblad PC Magazine er destijds over schreef.


Norton jaagt op milleniumbug

     Ook Symantec gaat zijn steentje bijdragen in de strijd tegen de milleniumbug. Begin september brengt deze softwaregigant, bekend van onder meer Norton Utilities en Norton Antivirus, het programma Norton 2000 uit, waarmee bedrijven kunnen controleren of al hun bestanden en applicaties bestand zijn tegen de eeuwwisseling. Daarnaast test Norton 2000 ook het BIOS en biedt het programma een fix aan voor heel wat niet 2000-compatibele BIOS’en. Norton 2000 voert deze test uit vanuit een aan te maken bootdiskette, zodat er geen kans bestaat op gegevensverlies.

     Norton 2000 ondersteunt de meeste vitale bestandsformaten zoals Excel versies 3, 4, 5, 95 en 97, Lotus 1-2-3 versies 1 tot 97, Quattro Pro versies 1 tot 8, alle versies van Access, Clipper, FoxPro, Paradox en versie III en IV van dBase. In recente Excel-bestanden duidt Norton 2000 zelfs door middel van kleurcodes aan welke cellen door de milleniumbug moeilijkheden kunnen veroorzaken. Na afloop van de tests drukt Norton 2000 een rapport af waarin duidelijk en gedetailleerd vermeld staat welke databestanden en applicaties problemen kunnen opleveren en wat voor fouten er zich daarin kunnen voordoen.

     Grappig detail is dat sommige van Symantecs eigen programma’s ook niet helemaal Y2K-compatibel zijn. Meer daarover leest u op de website van Symantec.

     Norton 2000 komt in twee fasen op de markt. In september verschijnt de versie voor bedrijven. Deze kost 1.225 dollar (46.000 BEF) voor 25 pc’s. Later op het jaar volgt de eindgebruikersversie voor één pc, die ongeveer 40 dollar (1.500 BEF) zal kosten.


Weinig problemen

De vrees aan het einde van vorige eeuw was dat de overgang naar het jaar 2000 computersystemen zou doen op tilt slaan. Het probleem zat hem erin dat computers bij het opslaan van een datum alleen de laatste twee cijfers van het jaar gebruikten. Dat werd gedaan om te besparen op toen erg dure geheugenruimte, maar betekende ook dat 1 januari 2000 plots dezelfde notatie kreeg als 1 januari 1900: 01-01-00.

De problemen die dat potentieel met zich mee kon brengen waren erg verscheiden: van voorraadsystemen die dachten dat een product met een vervaldatum na 01-01-00 al een eeuw oud was, over schijbaar vervallen bankkaarten die door betaalautomaten niet meer werden aanvaard, tot leningen die plots ruim op tijd afbetaald leken te zijn.

Het probleem was zeker niet uniek aan de eeuwwisselling – dergelijke overgangen in datum- en tijdnotaties komen vaker voor maar gaan meestal ongemerkt voorbij – maar toch nam de vrees voor problemen al snel enorme proporties aan, mede gevoed door alle media-aandacht. Heel wat bedrijven namen op voorhand hun voorzorgen, bijvoorbeeld door met behulp van software als Norton 2000 hun systemen ‘millenniumproof’ te maken.

In de nacht van 31 december 1999 op 1 januari 2000 stond bovendien op veel plaatsen extra ondersteunend personeel klaar om in te grijpen als het nodig was. Uiteindelijk viel het allemaal goed mee met de problemen, en leek het vooral veel heisa om niets. Het is evenwel nooit duidelijk geworden of de problemen verkeerd waren ingeschat, of alle getroffen maatregelen weldegelijk hun nut hebben gehad.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business