REWIND: de vervanger voor het papieren boek

We duiken in ons archief en blikken met nostalgie terug op de technologieën van weleer. Deze week: de moeder aller e-readers.

Als technologieliefhebbers zitten we op de eerste rij voor de laatste innovaties en nieuwste gadgets. Tegelijk kunnen we ook bijzonder nostalgisch worden bij de technologieën van weleer. Evoluties volgen elkaar in zo’n snel tempo op, dat een product dat vandaag lanceert binnen een half jaar alweer hopeloos verouderd is.

In onze nieuwe rubriek ‘Rewind’ blikken we elke week terug op oude technologieën en plaatsen we ze in een hedendaagse context. We doen daarvoor beroep op het uitgebreide archief van onze uitgeverij, dat teruggaat tot 1998 – een eeuwigheid in technologiejaren.

Klik hier voor een overzicht van onze eerdere Rewinds

RocketBook

De geschiedenis van de e-reader begon eind jaren negentig met de RocketBook van NuvoMedia. Het ding kon een tiental boeken in zijn geheugen kwijt en ging over de toonbank voor maar liefst 20.000 BEF, omgerekend een kleine 500 euro.

Ons zusterblad PC Magazine schreef over deze moeder aller e-readers in hun oktobernummer van 1998. Lees hieronder het volledige artikel.


RocketBook

Eén van die ontwikkelingen die uw dienaar al enkele jaren geleden onder hoongelach apostelt, is de doorbraak van het digitale boek. Inderdaad, onze boombroeders hebben genoeg geleden! De opkomst van platte LCD-schermen, wonderbaarlijke ondernemingen als het Gutenberg Project en onze eigen argeloze dagdromerij hebben het scenario reeds zo goed als uitgespeld. Heel spoedig loopt de hele wereld rond met platte schermpjes waarop de letters lekker voorbij scrollen.

Bij NuvoMedia hebben ze goed meegeluisterd. Hun RocketBook lijkt misschien wel op een draagbare agenda, maar in realiteit is het een digitaal boek dat het equivalent van een 10-tal papieren boeken in zijn geheugen kwijt kan. Die dingen upload je – al dan niet betalend – van het Web en pomp je over via de pc. De mogelijkheden zijn, het zal u niet verbazen, eerder uitgebreid. Vergroten, bookmarks, fonts, horizontaal of verticaal lezen, … allemaal instelbaar.

Mooi ding dus, dat tegen het einde van het jaar voor zo’n 20.000 BEF over de toonbank gaat. Wat een stuk meer is dan de prijsstelling van de Palm PC, en die biedt – naast lezen – nog een pak meer mogelijkheden…


Papier blijft baas

De RocketBook was de eerste commercieel beschikbare e-reader, maar verschilde op meer dan één manier van de e-readers zoals we die nu kennen. Niet alleen kostte hij in vergelijking een klein fortuin en was de capaciteit bijzonder beperkt, hij was ook nog uitgerust met een LCD-scherm.

Pas in 2004 kwam de eerste e-reader met e-ink op de markt: de Sony Librie. Drie jaar later, in 2007, sprong Amazon mee op de kar met de Kindle, die heeft gezorgd voor een grote push in e-readers. Tot Apple in 2010 met de iPad op de markt kwam. E-readers kregen plots concurrentie van een tablet waar je nog veel meer mee andere zaken mee kon doen dan alleen digitale boeken lezen.

In 2012 kreeg de verkoop van e-readers daardoor een flinke knauw, al blijven ze nog altijd tal van voordelen hebben ten opzichte van de multifunctionele tablet. Het e-inkscherm is minder vermoeiend voor de ogen en beter leesbaar in fel zonlicht. Bovendien gaat de batterij van een e-reader weken lang mee.

Ondanks dat de e-reader al bijna twintig jaar oud is, heeft hij het papieren boek nog altijd niet vervangen. Papier blijft baas en dat zal voorlopig nog wel even zo blijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business