Achtergrond

10 fouten die Windows Phone over de afgrond hebben geduwd

[Analyse] Microsoft gooit de handdoek in de ring: Windows Phone wordt op pensioen gestuurd. Het ooit revolutionaire mobiele OS heeft teveel fouten gemaakt om Android en iOS te beconcurreren.

Apple lanceert de iPhone in 2007 en zijn App Store in 2008. Google maakt Android commercieel beschikbaar in 2008, inclusief appwinkel. Microsoft kijkt met lede ogen toe hoe deze hippe alternatieven Windows Mobile 6.0 naar de steentijd verwijzen. Weg is de bediening met een pennetje, vanaf nu doe je alles met de vinger.

Heeft Microsoft dit niet zien aankomen? Had het niet sneller kunnen reageren op het succes van de iPhone? Fout 1.

Dynamische tegels

Het jaar 2010 markeert de lancering van Windows Phone 7. Het besturingssysteem ziet er radicaal anders uit dan Android en iOS, met in plaats van vaste icoontjes dynamische tegels met allerlei handige info. Vandaag lijkt dat niet meer zo indrukwekkend, maar destijds was Windows Phone met voorsprong het mooiste besturingssysteem. Het had ook bijzonder veel potentieel, maar Microsoft maakt een arrogante fout: Windows Phone 7 is niet gratis. Fout 2.

Windows Phone 7 had bijzonder veel potentieel, maar Microsoft maakt een arrogante fout: het mobiele OS is niet gratis.

CNN schat de licentiekost per toestel rond 5 tot 10 dollar. In een markt waar marges steeds meer onder druk staan, is dat astronomisch hoog. Concurrent Google biedt Android gratis aan, en heeft al een voorsprong van twee jaar op Microsoft. Resultaat: slechts een handvol Windows Phone-toestellen wordt gelanceerd (vermoedelijk met financiële hulp van Microsoft), bijna allemaal duurdere toestellen. Bovendien wordt Windows Phone 7 maar in vijf talen gelanceerd: Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans. Fout 3.

Tot overmaat van ramp worden de early adopters gruwelijk gepest in de eerste maanden. Wie dacht om later in het jaar een extra talenpakket te installeren in zijn moedertaal, komt bedrogen uit. Je krijgt een halve vertaling voorgeschoteld, maar tekstvoorspelling kan bijvoorbeeld niet. Dan moet je een nieuw compatibel toestel kopen. Fout 4.

Ontrouw

Windows Phone 8 wordt een jaar later in 2011 gelanceerd, met flink wat verbeteringen aan boord. Early adopters worden helaas andermaal in hun kruis geschopt: geen update mogelijk. Te veel veranderingen in de kernel en hardwarespecificaties zijn de boosdoener. Als zoethouder krijgen ze nog wel Windows 7.8 met een paar nieuwe functies, maar Microsoft schiet zich opnieuw in de voet. Zijn trouwe fanbasis, die het sterk had moeten omarmen, wordt richting de concurrentie geduwd waar software-updates wel mogelijk zijn. Fout 5.

Microsoft wil iedereen laten zien dat 'tegels' het bureaublad zullen vervangen, en dat touch de toekomst is. Resultaat: heel de wereld steigert.

Windows 8 wordt op de wereld losgelaten met als belangrijkste boodschap ‘aanraaktegels’. Microsoft wil de hele wereld ineens laten zien dat tegels het bureaublad zullen vervangen, en dat touch de toekomst is. Resultaat: heel de wereld steigert, waardoor Microsoft ineens bliksemsnel moet schakelen om zijn fout ongedaan te maken. De startknop komt snel terug, maar het kwaad is geschied. De tegels brengen slechte herinneringen boven bij mensen, en die vind je toevallig ook terug in Windows Phone. Fout 6.

Windows 8-miserie

Samen met die touch-omgeving komt ook het Universal Windows Platform (UWP) met de lancering van Windows 8.1 en Windows Phone 8.1 in 2014. Windows 8.1 krijgt daarbij zijn eigen aparte appwinkel. Opnieuw een appaanbod opbouwen vanuit het niets, alsof Microsoft al niet genoeg problemen heeft met dat aantal op te krikken voor Windows Phone 8.1. Grote namen zoals Instagram, YouTube, Snapchat en vele andere populaire apps blijven weg, omdat ze Microsoft niet vertrouwen. Ze wisselen het geweer teveel van schouder. UWP heeft het potentieel om prachtige dingen te doen, twee appwinkels tegelijk bedienen, maar niemand wil een appwinkel op Windows. Je surft op het internet, downloadt de juiste software, en installeert die. Waarom zouden ontwikkelaars dan opnieuw hun app aanbieden en UWP-compatibel maken? Fout 7.

Je surft op het internet, downloadt de juiste software, en installeert die. Waarom zouden ontwikkelaars dan opnieuw hun app aanbieden en UWP-compatibel maken?

Datzelfde jaar neemt Microsoft Nokia over om zijn Windows Phone 8.1-besturingssysteem een stabiel platform te geven. Nokia wordt Microsoft Lumia op termijn, maar alle fabrikanten steigeren. Hoe kunnen ze nu eerlijk concurreren met Microsofts eigen toestellen? Er is immers nog altijd die licentiekost die betaald moet worden. Ondanks dat het hoofdzakelijk enkel Nokia was die Windows Phone-toestellen maakte, beslist Microsoft om de licentiekost van Windows Phone 8.1 weg te laten. Vier jaar te laat; Microsoft had dit al sinds de start moeten doen om een kans te maken op de agressieve mobiele markt. Fout 8.

Falend Continuum

[related_article id=”174451″]

Windows 10 Mobile moet een nieuwe wind blazen doorheen het smartphonelandschap in 2015. Windows 10 is namelijk een gigantisch succes (mede dankzij gratis upgrades voor Windows 7- en 8-gebruikers), waarom op mobiel vlak niet mee van dat succes genieten? Helaas kan Microsoft de ontwikkelaars nog steeds niet overtuigen om voor UWP te ontwikkelen om het app-aanbod in de Windows Store en op Windows 10 Mobile aan te zwengelen. Er valt geen voordeel uit te halen op Windows 10, en met het dalende marktaandeel van Windows 10 Mobile heeft het geen zin om daar een inspanning te leveren. Fout 9.

Continuum is eigenlijk een neppe Windows 10-omgeving waar ontwikkelaars opnieuw hun apps voor moeten aanpassen. Wie dat een goed idee vond bij Microsoft, verdient een pak slaag.

Microsoft heeft nog één troef in handen die potentieel alles kan goedmaken: Continuum. Het idee klinkt veelbelovend: je smartphone is je computer. Zeker voor de zakelijke markt had dit een gouden oplossing kunnen worden. Wanneer je die dockt, krijg je Windows 10 voorgeschoteld. De realiteit draait helaas anders uit, met een neppe Windows 10-omgeving waar ontwikkelaars opnieuw hun apps voor moeten aanpassen. Wie dat een goed idee vond bij Microsoft, verdient een pak slaag. Continuum lanceert dan nog eens met een heleboel bugs, waardoor de laatste unieke feature van Windows 10 Mobile faalt. Fout 10.

Stille dood

Tot overmaat van ramp, zwijgt Microsoft alles stil. Acer en HP waren twee moedige zielen die nog een Windows 10 Mobile-toestel hebben ontwikkeld, maar de rest bleef weg. Microsoft heeft nu al bijna anderhalf jaar geen nieuw toestel meer aangekondigd en toch heeft het tot nu geduurd voordat ze openlijk toegeven dat Windows 10 Mobile niet meer verder wordt ontwikkeld. Stilte is de ergste dood, iets wat dit besturingssysteem niet verdient. Na enkele jaren aan het infuus, is het tijd om dat infuus eindelijk te verwijderen. Windows Phone heeft lang genoeg afgezien…

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business