gamer with headset

Zelden zie je een gamer zonder headset. Wanneer gamers hun headset opzetten, weet je dat het serieus is. Maar met zo’n grote keuze, hoe kies je überhaupt de perfecte headset?

Advertentie

Een gamingheadset is een van die aankopen waar je beter even je tijd voor neemt. Je gaat namelijk heel wat tijd spenderen met de headset dus is het belangrijk dat je een kwalitatief product te pakken hebt dat te gebruiken is op al jouw platformen en tegelijkertijd een hoog draagcomfort biedt.

Heb ik het wel nodig?

Een koopgids van gamingheadsets openen met gamingheadsets af te raden, het moet niet gekker worden. Een hoofdtelefoon in combinatie met een externe microfoon is vaak een betere keuze dan een gamingheadset waar van alles in wordt gepropt, van ‘surround sound’ tot een microfoon en (tot ergernis toe) RGB-belichting. Toch is het begrijpelijk dat niet iedereen zo’n audiofiel is en liever een alles-in-eenoplossing verkiest. Voor die doelgroep worden er voldoende gamingheadsets aangeboden.

Platform

Niet elke headset is compatibel met elk gameplatform. Zo zijn er headsets die bijvoorbeeld enkel werken op PS4. Ook Xbox One is heel kieskeurig wat betreft headsets. Ondertussen bevat zowat elk platform echter een hoofdtelefoonaansluiting waar een headset op kan worden aangesloten. Bij het kopen van een headset met hoofdtelefoonaansluiting is de kans dus groot dat je de hoofdtelefoon met eender welk platform zal kunnen verbinden. In de praktijk beschikken gamingheadsets vaak over beide, namelijk een 3,5mm jack en een kastje met USB-kabel. Deze headsets beschikken over een eigen geluidskaart die ervoor zorgt dat het geluid een stuk beter wordt. In zo’n geval moet er dus wel aandacht worden besteed aan het platform dat je gebruikt. Je kan namelijk niet eender welke USB-headset verbinden met je console.

Draadloos of bedraad

De keuze tussen een draadloze of bedrade headset heeft voornamelijk te maken met praktische overwegingen en het beschikbare budget. Zeker wanneer je gamet op console en wat verder van je tv zit, kan een draadloze headset handig zijn. Houd er echter wel rekening mee dat dit de kostprijs van de headset wel meteen naar boven haalt. Een nadeel van een draadloze headset is dan weer dat hij moet worden opgeladen. Niets vervelender dan jezelf klaarmaken om te gamen en dan te beseffen dat de batterij van je headset leeg is.

logitech gaming headset
Bekabelde headsets kunnen vaak via USB en mini-jack worden aangesloten.

Stereo of surround

Laat je niet vangen door de “7.1 surround sound” marketingpraat. Uiteraard is het niet mogelijk om een 7.1 surroundsound-ervaring te krijgen wanneer je enkel een headset met twee speakers draagt. Een echte surroundsoundsetup vraagt meerdere speakers die rondom je gepositioneerd zijn. Fabrikanten schreeuwen maar al te graag van de daken dat hun headset beschikt over surround sound, maar vaak betreft het hier virtueel surround sound. Het geluid wordt dus softwarematig aangepast om zo het gevoel van omgevingsgeluid rondom je te vergroten. In de praktijk gaat dit niet ten faveure van de audiokwaliteit en bovendien kan je nog steeds geluid rondom je horen met een simpele stereoheadset. Doe jezelf een plezier en zoek even naar “Virtual Barber” op YouTube. Neem er een stereo headset (of oortelefoon) bij en geniet van spectaculair geluid rondom je. Veel games hebben een dergelijk effect ingebouwd om toch een soort surroundsoundeffect te geven bij stereoheadsets.

Bovendien bevatten headsets die zoveel hooi op de vork nemen vaak teleurstellende speakers en audiodrivers. Net zoals bij alle technologieproducten geldt hier ook de algemene regel dat producten die te veel willen doen vaak weinig goed doen. Het geld besteed je beter aan een kwalitatieve stereoheadset.

Noise cancelling

Wij gamers moeten er geen doekjes om winden: wanneer we gamen, willen we onze omgeving liever niet horen. Daarom grijpen velen naar een headset die omgevingsgeluid zoveel mogelijk reduceert. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen ‘noise isolation’ en ‘noise cancelling’. Hoofdtelefoons met noise isolation zullen het omgevingsgeluid weren op basis van fysieke eigenschappen. Het is dus letterlijk geluidsisolatie voor je oren, denk bijvoorbeeld aan de oorbeschermers die bouwvakkers of drummers dragen. Noise cancelling hoofdtelefoons daarentegen, bevatten een indrukwekkend staaltje technologie. Ze bevatten namelijk een microfoon waarmee de headset naar het omgevingsgeluid luistert. Vervolgens stuurt de hoofdtelefoon een tegenovergesteld signaal uit, waardoor het omgevingsgeluid tot een minimum wordt beperkt. Het klinkt als magie en dat is het eigenlijk ook een beetje.

Optie: Gigabyte Aorus H5

De Gigabyte Aorus H5 is een van de goedkopere gaming headsets die alsnog degelijke prestaties biedt. De headset beschikt over RGB-belichting (die niet door iedereen wordt gesmaakt) en het geluid is behoorlijk gebalanceerd. Enkel het draagcomfort valt wat tegen dus als je van plan bent de headset lang op te hebben, zijn er betere alternatieven op de markt die net een tikkeltje meer kosten. De microfoon kan worden ingeplugd in het headset, maar de bouwkwaliteit van de microfoon laat wat te wensen over. Deze bestaat namelijk uit een stuk plastic dat slechts beperkt buigbaar is. De Aorus beschikt over mini-jack en USB, maar de USB-aansluiting voegt enkel de RGB-verlichting toe. Aangezien deze weinig meerwaarde biedt, kan dit headset dus op praktisch alle apparaten en consoles worden gebruikt (via de 3,5mm-aansluiting).

Prijs: 69,99 euro

URL: gigabyte.com

Eigenschappen: Voor pc, stereo, bedraad (mini-jack en USB), uitneembare microfoon, leren oorkussens

Gigabyte Aorus H5

Optie: Razer Kraken Tournament Edition

In tegenstelling tot wat de kolossale omvang van de Razer Kraken Tournament Edition doet vermoeden, is deze headset wel degelijk erg comfortabel om te dragen. Het is een van die headsets die je gerust de hele dag door kan dragen zonder druk te voelen op je hoofd. De oorkussens voelen fijn aan en bevatten een speciale warmtewerende stof. Gezien de prijsklasse scoort de hoofdtelefoon ook prima, zeker wanneer je de headset aansluit via USB. De microfoon kan in de hoofdtelefoon worden geduwd, waar hij vervolgens wordt ‘opgerold’. Het voelt een beetje fragiel, maar gelukkig is de bouwkwaliteit van het headset verder zeer degelijk.

Prijs: 99,99 euro

URL: razer.com

Eigenschappen: Voor pc en PS4, stereo, bedraad (mini-jack en USB), buigbare en oprolbare microfoon, leren oorkussens

Razer Kraken Tournament Edition

Optie: Kingston HyperX Cloud II

De Kingston Hyper X Cloud II weet de aandacht te trekken met zijn design dat doet denken aan een pilotenheadset. Toch heeft de headset een stuk meer te bieden dan een leuk design. Zo wordt het randapparaat bijvoorbeeld geroemd omwille van zijn draagcomfort waardoor het voelt alsof je een wolkje op je hoofd draagt. Ook op vlak van geluidskwaliteit scoort de headset erg goed waardoor het moeilijk is om deze niet aan te raden. Wanneer je op zoek bent naar een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, staar dan niet naar de wolken maar naar de Kingston HyperX Cloud II.

Prijs: 99,99 euro

URL: hyperxgaming.com

Eigenschappen: Voor pc en PS4, 7.1 surround, bedraad (mini-jack en USB), verwijderbare microfoon, stoffen en leren oorkussens

HyperX Cloud

Astro A50

Voor wie all-in wil gaan, is er de Astro A50. Deze draadloze headset is de crème de la crème onder de gamingheadsets, maar dat is het prijskaartje ook. Achteraf plaats je de hoofdtelefoon in een handig oplaadstation zodat je de volgende gamesessie weer met een opgeladen batterij start. Zorg er echter wel voor dat je de juiste versie aanschaft. Er is namelijk een versie voor PS4/pc en eentje voor Xbox One/pc. Met het hoge draagcomfort is deze headset een plezier om de hele dag te dragen. Er zijn ook voldoende mogelijkheden om het geluid in te stellen naar jouw voorkeuren.

Prijs: 299,99 euro

URL: astrogaming.com

Eigenschappen: Voor pc en PS4, 7.1 surround, bedraad (mini-jack en USB), verwijderbare microfoon, stoffen en leren oorkussens

Logitech Astro

Advertentie