Wat is het verschil tussen Usenet en torrents?

Usenet
Heb je het over manieren om (illegaal) te downloaden, dan duurt het niet lang voordat de termen ‘torrenting en ‘Usenet’ vallen. Maar waar zit het verschil precies?

Denk je aan torrents, dan leg je waarschijnlijk al snel de link met illegaal downloaden. Toch is dat niet altijd terecht. Er is immers niets illegaal aan downloaden via torrents. Er zijn meer dan genoeg voorbeelden waarbij de downloadtechnologie illegaal wordt ingezet. In de praktijk worden torrents echter voornamelijk gebruikt voor het downloaden van illegale bestanden, zoals films en games waar copyright op berust. Laten we eerst even kijken hoe torrents precies werken. 

Usenet is op veel vlakken superieur aan torrents

Hoe werken torrents?

Alles begint bij een torrent-bestand. Dit is een klein bestand dat verwijzingen bevat naar downloadlocaties. Zo’n bestand kan je downloaden via verschillende sites. Dit kan gerust een legale site zijn, maar ook een site zoals The Pirate Bay die torrentbestanden aanbiedt voor zowat alle films, games, muziek, etc. Via The Pirate Bay download je dus geen films, je downloadt bestanden die verwijzingen bevatten naar downloadlocaties die je nodig hebt om de film te downloaden. Vervolgens heb je een client (zoals uTorrent) nodig die het torrent-bestand leest en vervolgens acties onderneemt om het bestand te downloaden. In de praktijk ga je niet één groot bestand downloaden, maar duizenden verschillende deeltjes van dat versnipperde bestand. De downloadclient downloadt elk stukje en puzzelt die dan in elkaar, zodat je uiteindelijk als eindresultaat een volledige film of game hebt.

Dat downloaden doe je niet van een specifieke server, maar wel via bestanden die verspreid staan over duizenden andere computers wereldwijd. Ook jouw eigen computer. Dus met andere woorden: jouw computer wordt een server voor een bepaald deeltje van die torrent. Anderen die dan ook diezelfde torrent willen binnenhalen, downloaden dan onder andere het bestandje dat op jouw computer staat. Dit systeem noemen we P2P, oftwel Peer to Peer. Je downloadt dus letterlijk een bestand van je ‘peers’ en niet van een centrale server. Niet alleen is dit een technologisch vernuftige manier om bestanden te delen, maar het zorgt er ook voor dat er geen eenduidig aanspreekpunt is.

De autoriteiten kunnen het dus niet gemakkelijk tegenhouden, want er is geen rechtstreekse ‘bron’ van het illegale bestand. Zo werken torrents, maar wat is dan precies het ‘Usenet’? 

Iedereen die aan torrenting doet, is tegelijkertijd een downloader en een uploader.

Wat is het Usenet?

Het Usenet heeft heel wat overeenkomsten met torrents, maar ook enkele belangrijke verschillen. Net zoals bij torrenting, heeft het Usenet namelijk de voornaamste rol om bestanden te downloaden. Hoe dit downloaden precies in zijn werk gaat, is echter anders dan bij torrenting. De eerste stappen zijn wel ongeveer dezelfde. In eerste instantie zal je namelijk een bestand moeten downloaden dat verwijzingen bevat naar de onderdelen van de film of de game die je wil downloaden. Dat bestand heet dan geen torrent-bestand, maar wel een .nzb-bestand. Waar je bij torrenting een client nodig hebt zoals uTorrent of Bittorent, heb je dat bij het Usenet ook nodig. Een voorbeeld van dergelijke Usenet downloader is NZBGet. Het .nzb-bestand zet je dan in die client en de client zal vervolgens het downloadwerk voor zijn rekening nemen. 

Bij torrenting download je de onderdeeltjes dus van andere (particuliere) computers, maar hier is waar het Usenet zich onderscheidt. De bestanden worden namelijk niet gedownload van andere computers, maar wel van speciale servers die de Usenet provider voorzien heeft. Dit heeft enkele voordelen. Een van de voornaamste voordelen is de snelheid. Probeer je via torrenting een bestand te downloaden dat niet zo populair is, dan is het vaak moeilijk om alle onderdelen van het bestand te kunnen binnenhalen. In sommige gevallen is het zelfs onmogelijk. Bij Usenet heb je dat probleem niet, want het bestand staat gewoon op een server die altijd toegankelijk is. 

Een ander belangrijk voordeel is de veiligheid. Aangezien je enkel een bestand downloadt, ben je dus niet aan het uploaden, terwijl dat bij torrenting wel zo is. Met andere woorden: je bent niet actief illegale content aan het verspreiden. In tegenstelling tot bij torrenting, zijn er geen andere mensen bestanden aan het downloaden van jouw computer en jij downloadt geen bestanden van vreemde computers. 

Dat zijn dus heel wat voordelen, maar dat heeft ook een prijskaartje. Usenet is namelijk niet gratis en je zal een abonnement moeten afsluiten bij een van de vele Usenet providers om bestanden te kunnen downloaden van hun servers. Een bekende naam is bijvoorbeeld Giganews. De prijzen variëren uiteraard, maar over het algemeen betaal je zo’n 5 euro per maand voor een dergelijk abonnement.

Wat is beter?

Wat is beter voor het downloaden van illegale content? Het enige juiste antwoord hierop is: koop de content. De makers hebben hard gewerkt voor het eindresultaat en ze verdienen om ervoor gecompenseerd te worden. Hoe je het nu draait of keert: illegaal downloaden is stelen. Maar dit artikel lees je natuurlijk niet om een preek te krijgen. Usenet is de duidelijke winnaar. Je hoeft niet te uploaden, je kan aanzienlijk sneller downloaden en het systeem is een pak veiliger. Ben je echter op zoek naar zeldzame content die lastig te vinden is, dan vind je wellicht sneller wat je zoekt via torrents dan via Usenet.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business