Lezersvragen TechPulse april

Iedere maand krijgt de redactie tientallen vragen binnen. Van tips, advies tot reacties op meningen of een algemene vraag.

Advertentie

Heb je een vraag waar onze redactie wel het antwoord op kan weten? Stel ze dan via ons invulformulier en wie weet ontvang jij wel in de volgende editie een persoonlijk antwoord.

Ik lees dat je bij het downloaden van de Cloudflare app tevens een VPN-verbinding krijgt. Ik heb de app voor Windows gedownload op mijn desktop. De vraag is of ik via deze VPN nu ook de regiobeperking kan omzeilen om bijvoorbeeld tennis op BBC of Netflix USA te bekijken?

Lezersvraag van Philippe.

De werkwijze van een standaard VPN is wat ingewikkeld om te begrijpen, en met Warp (de VPN van Cloudflare) wordt het niet makkelijker. Die werkt namelijk wat anders dan een traditionele VPN. Even kort door de bocht: een traditionele VPN legt een geëncrypteerde tunnel aan tussen jouw computer en een vertrouwde server. Al jouw netwerkverkeer verloopt via deze tunnel, waardoor niemand je verkeer kan afsnoepen. Bovendien zien websites zo het IP-adres van de VPN server en niet jouw persoonlijke IP-adres. Aangezien je het IP-adres van de server gebruikt, kan een dienst zoals Netflix niet nagaan wat jouw werkelijke locatie is.

Wil je de Amerikaanse Netflix kijken, dan verbind je met een Amerikaanse server. Warp daarentegen, is opzettelijk heel eenvoudig gehouden. Veel meer keuze dan aan/uit heb je dan ook niet in de applicatie. Zoals je aangeeft, is het niet mogelijk om een eigen server te selecteren. Dat is ook niet nodig, want Cloudflare verbergt je IP-adres of locatie niet. De gratis dienst zorgt ervoor dat je internetverkeer geëncrypteerd verloopt zodat je veiliger kan surfen, maar je locatie wordt dus niet verborgen. Wil je regiobeperkingen omzeilen, dan zal je dus genoopt zijn om een ‘échte’ VPN te gebruiken, zoals ProtonVPN of Mullvad.

Lezersvragen TechPulse redactie

Ik heb nog heel wat 3,5-inch diskettes liggen met waardevolle bestanden. Hoe recupereer ik deze best op een moderne laptop met Windows 10.

Lezersvraag van Jan.

Om een 3,5 inch diskette te kunnen lezen heb je minder nodig dan je denkt. We kennen diskettestations natuurlijk allemaal als onderdeel van een desktopcomputer, maar net als een cd-speler of dvd-brander kan je deze vandaag de dag los aankopen. De floppy drives zijn dan voorzien van een USB-aansluiting die makkelijk in je laptop past. In fysieke winkels zal je ze echter niet onmiddellijk vinden omdat er natuurlijk nog maar enorm weinig vraag naar is. Wij vonden enkele aanbieders op Amazon.nl en Bol.com toen we zochten naar “USB Floppy Disk Drive”.

Het aanbod is ook online niet erg groot. Reken daarom op een bedrag van zo’n 25 euro voor het toestelletje. Een goedkopere oplossing kan je mogelijk vinden door bij vrienden of familie te informeren of ze geen oude computer op zolder hebben staan die je even mag lenen. Dan kan je alles overzetten op een USB-stick of naar jezelf doormailen. Tenslotte vind je op tweedehandsplatformen ongetwijfeld ook mensen die voor enkele euro’s van hun computer af willen. 

Graag had ik van jullie een eerlijke mening gehad over volgende smartphone: Xiaomi Mi 10T lite.

Lezersvraag van Eddy.

Xiaomi staat al jaren bekend om zijn zeer scherp geprijsde smartphones, en dat is bij de Xiaomi Mi 10T Lite niet anders. Deze telefoon maakt gebruik van een LCD-display met 120Hz verversingssnelheid, waardoor alles er heel vloeiend uitziet. Verder de chipset is relatief snel en toekomstbestendig door de ondersteuning voor 5G. De 64GB aan opslaggeheugen is wat karig, maar dit kun je uitbreiden via een microSD-kaart. We hebben de smartphone zelf niet kunnen testen, maar het lijkt erop dat de Mi 10T Lite ook zeer adequate foto’s kan maken. Daarnaast is de accucapaciteit met 4.820mAh behoorlijk te noemen.

Dit totaalpakket klinkt bijzonder aantrekkelijk, maar we moeten wel een paar kanttekeningen plaatsen. Allereerst is het toestel met afmetingen van 165,4 x 76,8 x 9 millimeter en een gewicht van 214,5 gram behoorlijk groot en lomp. Daarnaast zit de software van Xiaomi vol met vooraf geïnstalleerde apps die je waarschijnlijk niet gebruikt. Ook is de software behoorlijk aangepast ten opzichte van wat je gewend bent wellicht. Als je eerder een Chinese smartphone hebt gebruikt, dan is dit punt nog te overzien. Aan het eind van de streep is de Mi 10T Lite een zeer goede koop, mits je overweg kunt met het formaat en geen moeite hebt met de eigenzinnige softwareschil van Xiaomi.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here