Hoe veilig werken op een publiek wifi-netwerk?

Gratis wifi is weliswaar handig, maar niet altijd een goed idee. Lees hieronder enkele makkelijke tips om de risico's te beperken.

 
We leven in een wereld waar we altijd en overal verbonden kunnen zijn. Voor velen is het dan ook een automatisme geworden om in te loggen op een wifi-netwerk in cafés, hotels of andere publieke plaatsen. Meestal zijn de netwerken gratis en is het wachtwoord – als dat er al is – vrij verkrijgbaar. Handig om even je mail te checken bijvoorbeeld, maar slim is het niet altijd.
 
De publieke wifi-netwerken blinken doorgaans niet uit in beveiliging, waardoor het verkeer dat via het netwerk gaat, snel onderschept is. Bovendien kunnen digitale onverlaten netwerken aanbieden die lijken op legitieme netwerken: naast het beveiligde “Starbucks_Guest”, kan je je bijvoorbeeld ook makkelijk vergissen en kiezen voor de netwerken die “Guest_network” of “Free_Wifi_Starbucks” heten.
Soms kan je echter niet anders dan verbinden met een publiek netwerk. Dan zijn er gelukkig wel enkele manieren om jezelf en je toestel te beschermen.

Verborgen

Ten eerste kan je al eens naar de instellingen van je toestel kijken. Bij het verbinden met een publiek netwerk, wil je niet dat je pc ‘gevonden’ kan worden door andere toestellen. Ga naar je netwerkinstellingen om de instelling daar uit te schakelen of kies voor ‘Publiek netwerk’ wanneer het gevraagd wordt bij het opzetten van de verbinding.

Overal https

Daarnaast kan je ervoor kiezen om altijd een https-verbinding te genereren met websites. Die https zorgt ervoor dat je verzonden gegeven versleuteld worden, waardoor derde partijen niet kunnen meelezen als je bijvoorbeeld je wachtwoord op de webpagina invult. De extensie HTTPS Everywhere kan je helpen om automatisch een https-encryptie te gebruiken als die aanwezig is op de website. In de regel betekent het gebrek van https overigens niet per se dat de website onveilig is, maar op publieke netwerken leg je beter te veel dan te weinig voorzichtigheid aan de dag.

Privéverbinding

Een voor de hand liggende optie is het gebruiken van een VPN – een virtual private network. Met een VPN gebruik je een privéverbinding die je verkeer automatisch versleutelt. Hackers kunnen je verbinding niet onderscheppen, en zelfs als ze dat doen is de data geëncrypteerd. Een VPN kan je gebruiken met behulp van een VPN-cliënt op je smartphone of pc. Er zijn gratis en betalende opties, en hoewel een gratis VPN-dienst prima dienstdoet in noodgevallen, kijk je bij regelmatig gebruik liever naar een serieuze optie zoals ExpressVPN.
 
Ten slotte gelden de standaardregels van veilig surfen zoals altijd: wees zeker dat je een antimalwarescanner hebt draaien (ook op je smartphone), zorg dat je toestel up-to-date is en gebruik je gezond verstand.
 
//www.smartbiz.be/achtergrond/168838/8-security-tips-voor-veilige-thuiswerkers/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business