Wat is Itsme? alles over de online identiteitskaart

Dankzij itsme kan je binnenkort op verschillende Belgische diensten inloggen met één en dezelfde code. Wat is het precies en wie kan er gebruik van maken?

1. Wat is Itsme?

Itsme is een manier om veilig in te loggen op verschillende online diensten. Het vervangt de nood aan een kaartlezer en het onthouden van tientallen verschillende logins en wachtwoorden. In plaats daarvan gebruik je telkens dezelfde itsme-code, die uit vijf cijfers bestaat. Deze code is gebonden aan je smartphone en je simkaart. De app is een initiatief van Belgian Mobile ID, een samenwerking tussen vier Belgische banken (Belfius, BNP Paribas ING, KBC) en drie Belgische telecomproviders (Orange, Proximus, Telenet).

2. Wie kan het gebruiken?

Een itsme-code kan je aanvragen als je over een Belgisch identiteitsbewijs beschikt, een Belgische simkaart en een smartphone hebt, en minstens 18 jaar bent. De Belgische nationaliteit is geen vereiste. Je moet momenteel wel aangesloten zijn bij één van de vier banken die zich achter de app hebben geschaard. De mogelijkheid om met je elektronische identiteitskaart aan te melden, wordt pas later toegevoegd.

3. Wat zijn de voordelen voor Belgische bedrijven?

De app kan enkele pluspunten bieden voor bedrijven. Zo kunnen firma’s online klanten snel identificeren, en hebben ze daarna de toegang tot correcte en volledige informatie: “Nooit meer typfouten of ontbrekende info.” Webshops die hun website uitrusten met een itsme-button kunnen daarnaast rekenen op een frictieloze inlogmethode, waardoor klanten minder snel afhaken bij het registreren of het bevestigen van een aankoop.

4. Hoe stel je je code in?

Gooi je kaartlezer nog niet meteen weg, want je hebt het toestelletje nog nodig om eenmalig je identiteitsgegevens te koppelen met je itsme-code. Download de app in de Apple app store of de Google Play Store en volg de instructies op in de applicatie. Als laatste stap ontvang je een sms met een code die je moet invullen in de app. Zodra je dat geklaard hebt, is je itsme-code klaar voor gebruik.

5. Waar kan je itsme gebruiken?

De aanmeldingscode kan je vandaag al gebruiken op Bolero, ClearMedia, Doccle, Enco, Randstad en enkele projecten van Rombit. In de loop van de zomer zal men daar nieuwe diensten aan toevoegen, waarvan Belfius, BNP Paribas Fortis en Proximus al bevestigd zijn. Overheidsdiensten als Tax-on-web en Mypension volgen in 2018. Om de code te gebruiken zal je op de login-pagina van de dienst op zoek moeten gaan naar de knop ‘link je account met itsme’. Dit is trouwens mogelijk zowel op je mobiele toestel als op een desktop of laptop.

6. Werkt itsme op alle toestellen?

De app is gratis beschikbaar voor Android en iOS. Voor Android moet je minstens versie 4.2 op je toestel hebben staan, en minimaal 8.0 voor iOS.

Heb je problemen met Itsme? Lees dan ons artikel over hoe je problemen met Itsme oplost.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business