Achtergrond

7 voordelen van cloud computing voor je bedrijf

Cloud computing verspreidt zich naar zowat elke bedrijfssector en organisatiestructuur die je je maar kan inbeelden. Gezien de vele voordelen is het dan ook weinig verwonderlijk dat steeds meer bedrijven de overstap maken. Wij tonen je hier waarom het de moeite waard is de omschakeling te maken.

De cloud is haast niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. We komen er steeds mee in contact als we onze mails openen, naar Netflix kijken of een online opleiding volgen. Dankzij de stijging in toepassingen geldt de populariteit van clouddiensten des te meer voor het bedrijfsleven. De verschuiving naar volledig digitale oplossingen is volop bezig en daar zijn enorm goede redenen voor. Cloud computing komt in sommige gevallen neer op de volledige verschuiving van je kantoor naar een digitale omgeving die vanop ongeveer elke locatie met een internetverbinding toegankelijk is. Maar zelfs bij een minder drastische verhuis naar ‘de cloud’ geeft cloud computing je een enorme toename van functionaliteiten via de browser en een stijging in het aantal toestellen dat zich met het internet kan verbinden om met je bedrijfsdata aan de slag te gaan. Je hebt tevens een veel beter overzicht op al jouw binnenkomende en uitgaande data, waardoor je beter en preciezer kan zien waar er aandacht nodig is en je kan gerichter ingrijpen bij problemen.

Ondanks de voordelen kan de overstap naar de cloud nog steeds ingrijpend aanvoelen. Dat zorgt op zijn beurt soms voor een weigerachtige houding waardoor men soms wat achterop blijft hinken. Waarom is cloud computing nu juist zo belangrijk, en wat verandert er aan je manier van werken? We zetten hier voor jou enkele van de belangrijkste voordelen op een rijtje en bespreken hoe zij het verschil kunnen maken voor jouw bedrijf.

7 voordelen van cloud computing

1. Besparingen op IT en infrastructuur

Het overschakelen op cloud computing zorgt ervoor dat je mogelijk een boel bespaart op vlak van IT-kosten. Om te beginnen moet je je al geen zorgen meer maken over het aankopen en onderhouden van allerlei serverinstallaties om data in op te slaan. Deze hoef je niet meer te configureren, je hoeft er geen plaats meer voor te maken en de bijhorende elektriciteitskosten vallen weg.

Veel clouddiensten bieden ook kant-en-klare softwarepakketten aan, waardoor je ook hier niet meer in moet investeren. Daarnaast heb je ook minder experts nodig binnen je bedrijf die jouw IT-infrastructuur moeten onderhouden en alles van updates moeten voorzien, of je kan ze voor belangrijkere taken inschakelen. Bij problemen kan je dan ook direct de beheerder van jouw cloud aanspreken om je bij te staan. Dit allemaal maakt het bijvoorbeeld voor startende bedrijven enorm makkelijk om zich snel te ontplooien, omdat ze geen rekening meer moeten houden met de achterliggende IT-opstellingen.

voordelen cloud geld

2. Flexibiliteit

Werken in de cloud geeft je enorm veel flexibiliteit. Door de volledige digitale werkomgeving van jouw organisatie in de cloud te plaatsen, kan je eigenlijk van overal en op elk moment met jouw data aan de slag, of je nu op klantenbezoek bent of in het weekend nog snel iets wil nakijken. Dit stelt ook de werknemers die geen directe toegang tot het bedrijf nodig hebben in staat om van thuis uit te werken. Het geeft je bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om experts van over heel de wereld mee te laten werken aan jouw projecten en dat zonder enig probleem. Waar je vroeger ook steeds met een vaste computer moest werken, is dat volledig overbodig geworden. Veel van de cloudtoepassingen zijn immers ook bereikbaar via een smartphone of tablet. Het enige dat je nodig hebt voor toegang is een werkende internetverbinding, maar die heb je anno 2021 eigenlijk praktisch overal.

3. Schaalbaarheid

Door je data en werkzaamheden naar de cloud te verhuizen heb je als voordeel dat je makkelijk zelf de schaal van jouw werkzaamheden kan bepalen. Wil je alles graag snel uitbreiden en wil je er zeker van zijn dat jouw systemen de toeloop aankunnen? Dan hoeft dit door- gaans niet lang te duren en is het in sommige gevallen zelfs met een beperkt aantal muisklikken reeds opgelost. Is de aandacht voor jouw organisatie wat gedaald en wil je liever wat gas terugnemen? Ook dat is geen probleem. Alles kan perfect op maat van jouw behoeftes worden afgesteld, wat je dus enorm veel flexibiliteit geeft. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over bijvoorbeeld het aankopen van extra apparatuur, want je beheerder regelt dit allemaal voor jou. In veel gevallen wordt enkel jouw actuele verbruik aangerekend, waardoor je dus ook geen overbodige kosten maakt.

Dankzij de cloud wordt je IT-opstelling niet enkel sneller, maar ook nog eens goedkoper.

4. Veiligheid van je data

Het kan vrij beangstigend lijken om jouw data en productiviteitstoepassingen helemaal in de cloud te zetten. Jouw data zitten immers niet meer bij jou, dus wat als er iets mee gebeurt? Cloudproviders zijn zich echter steeds bewust van de aantrekkingskracht van alle data die op hun servers staan, waardoor ze hard investeren in alle mogelijke middelen om de informatie veilig te stellen, zowel bij rampen als externe actoren. Dit zorgt er dus al snel voor dat jouw data bij hen in veiligere handen is dan op jouw eigen IT-infrastructuur. Jouw data wordt vaak over verschillende servers heen gekopieerd, dus in geval van nood is er nog steeds een kopie beschikbaar.

Werken met de cloud geeft je tevens de optie om met meerdere back-ups van jouw data en software te werken. Zodra er toch eens iets misgaat, kan je trouwens enorm snel alle gegevens van jouw eigen cloud makkelijk opnieuw instellen. Alles kan eenvoudig gekopieerd worden en opnieuw worden toegepast, waardoor jouw mogelijke downtime onmiddellijk beperkt blijft. Je moet je dus niet veel zorgen maken dat je bedrijf ooit stil komt te liggen, ongeacht je grootte.

5. Betere samenwerking

Door de toename van thuiswerk is des te meer gebleken hoe belangrijk het is om over een omgeving te beschikken waarin je werknemers vlot met elkaar kunnen communiceren. Met cloud computing wordt samenwerken echter een fluitje van een cent. De informatie waarmee jouw werknemers moeten werken is voor iedereen beschikbaar en kan dus makkelijk én veilig worden gedeeld. Sommige clouddiensten bieden zelfs standaard samenwerkingssoftware aan, waardoor het samen aanmaken, aanpassen en verspreiden van informatie kinderspel wordt. Je verliest dus zo weinig mogelijk tijd aan communicatiefouten en geeft de werknemers de kans om zo productief mogelijk met elkaar om te gaan.

6. Automatische updates

Software moet regelmatig worden bijgewerkt en dat kan al snel een tijdrovende bezigheid blijken voor jouw IT-afdeling. Dankzij de cloud vinden deze updates echter achter de schermen plaats en voorziet jouw provider je steeds van de meest nieuwe software. Naast software-updates kunnen er ook automatische upgrades aan de servers plaatsvinden, waardoor je steeds met de snelste en meest krachtige infrastructuur aan de slag kan.

7. Ecologische voetafdruk

Dankzij de cloud moet je geen beroep meer doen op jouw eigen IT-infrastructuur en alle daarbij horende toestellen, waardoor de energiekosten bij je provider terechtkomen. Omdat zij efficiënter gebruikmaken van alle servers en bijhorende voorzieningen daalt je ecologische voetafdruk al snel. Veel hostingproviders zetten hier ook actief in op het werken met groene energie en gaan steeds op zoek naar maatregelen om de energieverspilling te verkleinen. Zelf verbruik je ook niet meer energie dan nodig en door werknemers vaker thuis te laten werken hoeven ze ook minder de baan op. Het lijken allemaal kleine dingen, maar samen zorgen ze er wel voor dat de cloud toch een milieuvriendelijkere oplossing is dan het eigen beheer van je servers en data.

Zoals we hier aangeven zijn de verschillende manieren waarop jouw bedrijf gebaat is met cloud computing legio. Veel van de voordelen zijn ook wel afhankelijk van wat je als organisatie nu juist belangrijk vindt. Probeer daarom dus steeds een overzicht te houden over jouw noden, zodat je ze kan afwegen ten opzichte van de bestaande diensten.

Wat de situatie van je bedrijf ook mag zijn, het is hoe dan ook moeilijk om de vele voordelen van de cloud te ontkennen of te negeren. Je wint aan snelheid, flexibiliteit, veiligheid, productiviteit en kan op aardig wat vlakken kosten besparen. Ongeacht de grootte van jouw bedrijf; er bestaat steeds een digitale toepassing voor jou. Hoe sneller je jouw organisatie op de cloud brengt, hoe beter. Met ons e-book Op weg naar de cloud zetten we je op de goede weg. Je kan het e-book gratis downloaden door onderstaand formulier in te vullen:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business