iPaaS: het geheim zit in integratie

iPaaS is de nieuwe opkomende trend in de softwaremarkt. Kris Janssens van Boomi legt uit hoe jouw organisatie het iPaaS-model kan benutten.

IaaS, PaaS, SaaS, … Door de shift naar de cloud lijkt tegenwoordig alles ‘as a Service’ te moeten komen. Wanneer je een softwarepakket of IT-infrastructuur as a Service aankoopt, dan neem je dat als een vast pakket af bij een provider die het beheer vanuit de cloud voorziet. Omdat je met je provider duidelijke afspraken maakt over de prijs van het pakket kan je als klant niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Langs de andere kant geef je wel een stukje controle over je eigen IT-infrastructuur uit handen.

Het as a Service-model kent verschillende vormen en maten. Zo veel dat je het verschil tussen al die afkortingen niet meer kan onthouden. Vormen die in het Belgische IT-landschap al sterk zijn ingeburgerd zijn IaaS (infrastructure as a service) en SaaS (software as a service). Maar omdat technologische ontwikkeling niet stil zit, zien we ook nieuwe vormen opduiken. Een nieuwe trend is ‘iPaaS’, ofwel ‘integration platform as a service’. Kris Janssens van Boomi probeert ons te overtuigen waarom iPaaS de toekomst is van digitale transformatie. Het IT-bedrijf Boomi is al sinds 2008 gespecialiseerd in iPaaS-oplossingen.

De kracht van integratie

Volgens Janssens is het concept van iPaas uit zeer concrete use cases ontstaan. “Bedrijven moesten hun systemen aanpassen aan de cloud. Een probleem waar veel bedrijven op botsen is hoe ze data tussen hun verschillende systemen kunnen integreren. De oplossingen van traditionele ERP-spelers houden weinig rekening met integratie tussen verschillende systemen. iPaaS-oplossingen bieden meer flexibiliteit omdat ze het aantal applicaties dat bedrijven moeten gebruiken verminderen.”

Hoe bereik je nu die felbegeerde integratie? Tijd voor een stukje technische uitleg. “Onze oplossingen zijn gebouwd uit connectoren die op zoek gaan naar relevante data in de databronnen van een organisatie. De data die de connectoren ontsluiten uit de applicaties kunnen we dan op een flexibele en agile manier overzetten tussen de verschillende applicaties en gelijktijdig bewerkingen op laten uitvoeren. iPaaS runt net als andere as a service-modellen vanuit de cloud. We kunnen onze klanten dus alle voordelen van de cloud aanbieden. Omdat we als een cloud-native bedrijf zijn ontstaan, hebben we hier ook een stapje voor op onze concurrenten. Onze oplossingen zijn volledig aanpasbaar aan de IT-infrastructuur van de klant.”

“Het einddoel is om aan de hand van connectoren en api’s een integrated experience te creëren”, gaat Janssens verder. “Van veel loshangende systemen maken we één geïntegreerd geheel.”

iPaaS zit in de lift

Het lijkt erop dat Boomi op de juiste trein is gesprongen. Volgens de prognoses van Gartner is iPaaS al enkele jaren één van de snelst groeiende segmenten in de cloudindustrie. Ook Janssens voorspelt een mooie toekomst voor het iPaaS-model. “Hoe vlotter je service, hoe competitiever je bent. Vandaag hebben veel bedrijven de data ter beschikking, maar weten ze onvoldoende hoe die data te gebruiken om hun eigen processen te optimaliseren. Bedrijven gaan naar de cloud om meer flexibiliteit en agility te vinden. Dat is exact wat iPaaS hen biedt. Integratie tussen je verschillende applicaties is de hoeksteen van een succesvolle digitale transformatie.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat heb jij gekocht tijdens Black Friday?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business