Business

IT-leiders voelen zich steeds vaker onbeschermd tegen cyberaanvallen

Veeam software presenteert de resultaten van zijn jaarlijkse Data Protection Trends Report dat inzicht geeft in de markt voor gegevensbescherming en hoe deze zich blijft ontwikkelen in een digitale wereld. Het resultaat is dat IT-leiders het gevoel hebben dat ze niet voldoende beschermd zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat organisaties te maken hebben met complexere hybride IT-omgevingen en dat ze hun budgetten verhogen om cyberaanvallen af te weren, dit om bij te blijven wat betreft diversificatie van productieomgevingen in verschillende clouds.

Een van de hoogste prioriteiten van organisaties is om dit jaar de betrouwbaarheid en het succes van back-ups te verbeteren. Daarnaast moeten ze ervoor zorgen dat bescherming van Infrastructure as a Service (IaaS) en Software as a Service (SaaS) vergelijkbaar is met de bescherming waarop ze vertrouwen voor hun datacenter workloads. Voor het onderzoek is tevens een groot aantal respondenten uit de Benelux ondervraagd.

5 highlights uit het rapport

  • Moderne gegevensbescherming is nodig om organisaties draaiende te houden: Vier op de vijf organisaties gelooft dat er een kloof zit tussen wat hun business units verwachten en wat IT-diensten kunnen leveren. Dit zorgt voor een gevoel van ontevredenheid en angst. 82% heeft een ‘Availability Gap’ tussen hoe snel ze systemen moeten kunnen herstellen en hoe snel IT ze daadwerkelijk kan herstellen. 79% zegt een ‘Protection Gap’ te hebben tussen hoeveel gegevens ze kunnen verliezen en hoe vaak IT hun gegevens beschermt. Deze gaps zijneen van de redenen dat 57% van de organisaties verwacht hun primaire gegevensbescherming in 2023 aan te pakken, en ze vormen een rechtvaardiging om budgetten voor gegevensbescherming te verhogen.
  • Budgetten voor gegevensbescherming nemen toe: Wereldwijd verwachten organisaties hun budget voor gegevensbescherming in 2023 met 6,5% te verhogen, wat aanzienlijk meer is dan dat totaal geplande uitgaven voor andere IT-gebieden. Van de 85% van de organisaties die hun budgetten voor gegevensbescherming willen gaan verhogen, is de gemiddelde geplande verhoging 8,3% en dit gaat vaak samen met meer investeringen in cybersecurity tools.
  • Ondanks het bewustzijn en toegenomen voorbereiding wint ransomware: Volgens het rapport veroorzaakten cyberaanvallen de meest impactvolle uitval voor organisaties in de afgelopen drie jaar. 85% van de organisaties werd in de afgelopen 12 maanden ten minste een keer aangevallen; dit is een stijging van 76% ten opzichte van het rapport van vorig jaar. Met name herstel is een belangrijk punt van zorg, aangezien organisaties meldden dat slechts 55% van hun versleutelde/vernietigde gegevens kon worden hersteld na een succesvolle aanval. Volgens het onderzoek is “de integratie van gegevensbescherming in een cyber preparedness strategy” het belangrijkste aspect dat organisaties terug willen zien in een moderne oplossing voor gegevensbescherming. 
  • Ransomware is de grootste belemmering voor digitale transformatie: Ransomware en het huidige onstabiele cyberbeveiligingslandschap zijn een prioriteit voor IT-teams vanwege de druk op budgetten en mankracht. Dit zorgt ervoor dat IT-middelen en -budgetten die oorspronkelijk waren toegewezen aan digitale transformatie-initiatieven, nu worden ingezet voor cyberpreventie. Niet alleen verbruiken cyberaanvallen operationele budgetten voor losgeld in plaats van herstelinspanningen, ze verminderen ook het vermogen van organisaties om te moderniseren en in de toekomst succesvol te zijn. 
  • Container-workloads worden steeds populairder: Containers, en vooral Kubernetes, vertonen alle kenmerken van een mainstream productieplatform, met dezelfde verschillen in gegevensbeschermingsstrategie als bij de early adopters van SaaS vijf jaar geleden of virtualisatie vijftien jaar geleden. 52% van de respondenten gebruikt momenteel containers en 40% van de organisaties is van plan om containers in te zetten. Toch beschermen de meeste organisaties slechts de onderliggende opslag, in plaats van de workloads zelf holistisch te beschermen. Dit is typerend voor nieuwe productieplatforms die mainstream worden, gevolgd door het besef dat bestaande methoden ontoereikend zijn. Dit biedt een kans voor derden om met hun back-up tools een allesomvattende bescherming te garanderen.

Dit is een ingezonden persbericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business