Business

Onderzoek: wat is het vertrouwen van ondernemers in de toekomst?

Uit recent onderzoek van iVox in opdracht van work management softwarebedrijf Teamleader werd er gepeild naar de toekomstplannen van Vlaamse ondernemers.

Het is duidelijk dat ondernemers momenteel geconfronteerd worden met verschillende uitdagingen. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 60% van de ondervraagde ondernemers onzeker is over de toekomst. Dat is de helft meer dan in vergelijking met de eerdere studie uit 2017. Nochtans geven heel wat ondernemers aan dat de genomen stappen in het verleden belangrijk zijn geweest voor de huidige situatie van hun onderneming. Zo geven bijna 6 op 10 ondernemers aan dat digitalisering de belangrijkste stap bleek te zijn. Ook in de huidige onzekere economische tijden zetten ondernemers voornamelijk in op digitalisering.

Samenvatting

  • 6 op 10 Vlaamse ondernemers weet niet wat de volgende stap is voor zijn/haar onderneming.
  • 8 op 10 ondernemers denken frequent na over hun toekomstplannen
  • 6 op 10 ondernemers geeft aan dat digitalisering de belangrijkste stap was als men terugblikt op het verleden.
  • 7 op 10 ondernemers gaat voor groei

Een (gestegen) minderheid schiet in een kramp

Te weinig ondersteuning, de moeilijkheid om prioriteiten te stellen en een gebrek aan tijd of financiële middelen houden ondernemers voornamelijk tegen om na te denken over hun toekomst. Dubbel zoveel ondernemers geven aan dat ze hun activiteit willen afbouwen door bijvoorbeeld personeel te ontslaan of door bedrijfstakken te verkopen (2017: 6%; 2023: 15%).

Het aantal ondernemers dat de verkoop van hun gehele bedrijf overweegt, neemt ook toe (2017: 11%; 2023: 17%). Dit is wellicht ook te verklaren aan ontwikkelingen zoals de inflatie, de automatische loonindexering en de gestegen werkingskosten. Ter vergelijking, 2017 werd gekenmerkt door een versnelde wereldwijde economische groei en records op de aandelenmarkten.

Professioneel advies wordt belangrijker

Onzekerheid of niet, ondernemers blijven niet stilzitten. Om hun volgende stap te bepalen en zich voor te bereiden op veranderingen winnen ondernemers wel massaal advies in. Opvallend is dat de meeste ondernemers advies vragen aan hun partner (2017: 71%; 2023: 63%) of medewerkers (2017: 59%; 2023: 62%).

Daarnaast worden professionele adviseurs (2017: 28%; 2023: 40%) en klanten (2017: 20%; 2023: 30%) ook steeds vaker betrokken bij de besluitvorming van ondernemers, in vergelijking met 2017. De meest populaire manieren waarop ondernemers zich voorbereiden op grote veranderingen, zijn het berekenen van de financiële implicaties en het uitdenken van verschillende scenario’s. Dit geeft aan dat ondernemers steeds meer de noodzaak zien om hun beslissingen op een goed onderbouwde manier te nemen, zowel financieel als strategisch.

“We mogen niet vergeten dat de helft van de Fortune500 bedrijven ontstonden tijdens een periode van recessie. Denk aan bedrijven zoals Google, HP en FedEx. Ook Teamleader werd opgericht in 2012 – in volle eurocrisis. Het is aan ondernemers om optimisme hoog in het vaandel te laten dragen: door vastberaden en ambitieus te blijven, door anderen mee te trekken en door te blijven investeren. We moeten geloven in de maakbaarheid van de toekomst.”

Jeroen De Wit

Het onderzoek

Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Teamleader tussen 5 januari 2023 en 23 januari 2023 bij 250 Vlaamse ondernemers (oprichters, eigenaars, senior management). De maximale foutenmarge bij 250 Vlamingen bedraagt 6,16%. De resultaten worden vergeleken met een eerder onderzoek dat liep tussen 17 en 28 augustus 2017, eveneens bij 250 Vlaamse ondernemers (oprichters, eigenaars, senior management).


Dit is een ingezonden persbericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business