Koopgidsen

Videostreamingdiensten vergeleken: welke moet je kiezen in 2022?

beste videostreamingdienst
Door het ruime aanbod aan videostreamingdiensten weet je soms niet meer wat waar te vinden. We zetten Netflix en zijn belangrijkste concurrenten naast elkaar.

De redacteurs van TechPulse zijn lustige serie- en filmverslinders. Je vindt daarom elke maand een overzicht van onze favoriete (nieuwe) films en series terug. Je zal daarbij hebben opgemerkt dat we ons in die lijstjes niet beperken tot één streamingdienst. De videostreamingmarkt is vandaag de dag zo uitgebreid dat je overal wel wat naar je smaak vindt. Dat is langs de ene kant fijn, maar langs de andere kant is het ook vervelend dat je de ene serie hier vindt en de andere film ginder. Je kan niet op alle videostreamingdiensten een abonnement nemen; dat zou je elke maand een flink bedrag kosten. We vergelijken daarom de grootste videostreamingdiensten die anno 2022 in België beschikbaar zijn om jou te helpen het platform te kiezen dat het best op jouw noden is afgestemd.

Bekende trendsetters

Wie het videostreaming hoort, denkt wellicht meteen aan YouTube of Netflix. Deze twee platformen hebben een enorme rol van betekenis gespeeld in de commercialisering van videostreamingtechnologie. Maar zij zijn toch niet de pioniers. De oudste livestream dateert al van 1993 en werd uitgezonden door een punkrockband Severe Tire Damage. Hiervoor maakte ze gebruik van MBone, een technologie die ‘datatunnels’ legt tussen verschillende netwerken om multicasting mogelijk te maken. Veel videostreamingplatformen zijn echter ontstaan dankzij de introductie van Adobe Flash Player in 1996.

In de jaren 90 en begin jaren 2000 blijft videostreaming beperkt tot experimenten. De doorbraak komt in 2005 met de lancering van YouTube. Op dit gloednieuwe videoplatform kon je naar kortere video’s kijken zonder deze te moeten downloaden op je laptop of mobiel, zolang je maar toegang had tot het internet. Een zekere Reed Hastings raakt geïntrigeerd door de idee. Netflix was dan nog een online verhuurservice voor dvd’s. Vanaf januari 2007 stappen zij af van de dvd’s en bieden zij hun filmaanbod on-demand aan tegen betaalde abonnementen. Sinds 2014 kunnen we in België naar Netflix kijken. Vandaag is Netflix (bijna) overal ter wereld beschikbaar, en telt het platform meer dan 200 miljoen abonnees.

Netflix is nog steeds met afstand het populairste videostreamingplatform.

De streamingoorlog barst los

Concurrentie laat uiteraard niet snel op zich wachten. Amazon werpt zich op als de eerste grote uitdager van Netflix. De e-commercegigant had sinds 2006 al een platform waarop films konden gekocht worden, Amazon Unbox. Unbox zou uiteindelijk veranderen in een platform waarmee je tegen een maandelijkse betaling ongelimiteerd films en series kan bekijken. Dat platform kennen we als Amazon Prime Video en lanceerde officieel in 2016. In veel landen is toegang tot Prime Video inbegrepen in het Prime-abonnement.

Aan het einde van 2019 breekt de streamingoorlog helemaal los. Apple was al sinds de lancering van de iPhone 2007 aan het experimenteren met videostreaming. Het eindresultaat is Apple TV+. Apple gooit het vanop een iets andere boeg dan Netflix en Amazon. Het aanbod is wat beperkter, maar ze investeren veel middelen in kwalitatieve én exclusieve content waar ze grote namen voor weten te strikken. Ook Disney stapt in de streamingmarkt met de overname van Hulu. Disney ziet veel potentieel in videostreaming om haar oude en nieuwe filmklassiekers naar een groot publiek te brengen. Sinds september 2020 is Disney+ beschikbaar in België. Naast de bekende namen zijn er nog platformen als Peacock en HBO Max waar je tot heden enkel toegang tot kan krijgen met een buitenlandse kredietkaart en een goede VPN-verbinding.

De Belgische videostreamingmarkt wordt voornamelijk gedomineerd door internationale spelers. Toch is er voor de echte chauvinisten onder ons nog een Vlaams alternatief: Streamz. Streams is een unieke samenwerking tussen Telenet en DPG Media. Het aanbod focust zich vooral op fictie van eigen bodem, maar je vindt er ook internationaal gelauwerde titels genre Game of Thrones op terug. VRT en VTM bieden via VRTMAX en VTMGO ook veel van hun programma’s on-demand aan. Het aantal keuzeopties is dus enorm

De beste videostreamingdiensten in 2022

Maar hoe bepaal je nu welk platform het best bij je past? Videostreamingdiensten moeten een goede mix bieden tussen prijs en aanbod. Een goede eerste stap is dus het vergelijken van abonnementsprijzen in verhouding tot het aantal beschikbare titels. Het aanbod verandert wel voortdurend; elke maand komen er nieuwe titels bij en verdwijnen er titels omdat de rechten verlopen zijn. Daarnaast kan de mogelijkheid om je account te delen met vrienden en familie interessant zijn om de kosten te drukken. We zetten de vijf populairste videostreamingdiensten in België eens naast elkaar:

OptiesNetflixDisney+             Amazon Prime VideoApple TV+Streamz
Prijs (p/m)Basic: 8,99 euro   Standaard: 12,99 euro   Premium: 17,99 euro8,99 euro2,99 euro4,99 euroStreamz: 11,99 euro   Streamz+: 19,95 euro
Aantal titels in België+/ 5000 films en series+/- 1600 titels+/- 1500 titels45 titelsMeer dan 1000 titels
Kijken viaSmart tv, laptop, smartphone, tablet, consoleSmart tv, laptop, smartphone, tablet, consoleSmart tv, laptop, smartphone, tablet, consoleSmart tv, laptop, smartphone, tablet, consoleSmart tv, laptop, smartphone, tablet
Maximum beeldkwaliteit4K4K4K4KFull HD
Aantal profielen per account57664
Aantal schermen4 (Premium)4334
Leuke extra’sPlay SomethingGroupWatchToegang tot alle Prime-voordelenTot één jaar gratis proefperiode14 dagen gratis kijken

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business