Nieuws

iRiver Story

Mp3-maker iRiver blijft met zijn eerste e-boekenlezer Story zo dicht mogelijk bij het succesvolle concept van Amazons Kindle. Ondanks een sterk functieaanbod en enkele verrassingen weet het echter geen gelijke tred te houden met zijn Amerikaanse voorbeeld.

Net als de Amazon Kindle heeft de iRiver Story een 6 inch e-inkscherm dat elektronische boeken haarscherp in beeld brengt. Daarnaast heeft de Story in navolging van de Kindle een volledig functioneel toetsenbord. En, inderdaad, de Story is net zo wit als zijn populaire concurrent.

Zwaar maar niet stevig
Als we de e-reader voor het eerst ter hand nemen, valt op dat het toestel aangenaam zwaar in de hand ligt. In tegenstelling tot de Kindle – we kunnen bijna niet anders dan vergelijken – heeft de Story geen solide aluminium achterkant. Al snel merken we dat de bouw ook niet zo stevig is.

Voor de bediening heeft iRiver aan weerszijden van het toetsenbord twee paar stugge druktoetsen ingebouwd om met de linker- of rechterhand door een boek te bladeren. Je moet aardig kracht zetten, en door de plaatsing is het vaak nodig om de handen te verplaatsen wil je een bladzijde omslaan. We hebben beter uitgevoerde bedieningen gezien bij andere toestellen.

Traag
Tekstweergave op de iRiver is dankzij het e-inkscherm met acht grijstinten aangenaam, maar de traagheid van het toestel doet af aan dat plezier. Bij elke nieuwe bladzijde is er een merkbare vertraging, die nog groter wordt bij het navigeren door de menu’s. Gelukkig is de indeling uiterst helder, zodat je nauwelijks tijd verliest met verkeerd gemaakte menukeuzes.

Net als de meeste nieuwe e-boekenlezers ondersteunt de Story de meeste gangbare e-boekformaten, maar hij lijkt toch vooral gemaakt te zijn voor het steeds populairder wordende epub-formaat. Wanneer we bijvoorbeeld enkele pdf-documenten openen op de Story, verschilt de leesbaarheid van de tekst per boek.

Zo is een al aanwezig exemplaar van een Dan Brown-boek in pdf met de beste wil ter wereld niet prettig om te lezen door de minuscule letters. Zelfs nadat we het grootste lettertype hebben geselecteerd, blijft het turen.

Dit iRiver-toestel is ruim bedeeld met extra’s, waaronder een mp3-speler, met daarbij een ingebouwde luidspreker of een 3,5 mm-hoofdtelefoonuitgang. Onze muziek klinkt in beide gevallen zeer behoorlijk en heeft bovendien een krachtig geluidsniveau.

Volledig toetsenbord
De bediening is basaal, maar effectief dankzij de mediatoetsen onder het scherm. Ook vinden we weergave voor stripboeken en 2 GB aan intern geheugen, dat nog eens uitgebreid kan worden met SD-geheugen.

De opvallendste eigenschap is uiteraard het volledige qwerty-toetsenbord, dat niet aanwezig is op toestellen van Bookeen of Sony. We vinden het nut beperkt, omdat je er alleen boeken mee kunt opzoeken in het hoofdmenu of notitiebriefjes mee kunt typen in het Memo-menu.

Graag hadden we de mogelijkheid gehad om in teksten zelf te zoeken of een ingebouwd woordenboek te raadplegen. Nu lijkt het toetsenbord meer te zijn toegevoegd uit kopieerwoede dan dat het een echte meerwaarde biedt.

Hoewel de weergave en extra’s van de iRiver Story prima in orde zijn, ontbreekt het deze lezer aan gebruiksgemak en finesse om partij te bieden aan toestellen als de Kindle. We hopen daarom dat iRiver, net als Amazon, snel een tweede versie van zijn Story uitbrengt die de plooien gladstrijkt.

iRiver Story
Prijs: 289 euro (maart 2010)

PRO: haarscherpe tekstweergave; goede, krachtige mp3-speler; stripboekweergave aanwezig; duidelijke indeling.
CONTRA: toetsenbord komt niet tot zijn recht; paginatoetsen onhandig geplaatst; voortdurende vertragingen; slechte weergave pdf-bestanden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business