Nieuws

JBL Creature III

Bureauluidsprekers zijn niet per definitie spuuglelijke blokjes. Dat bewijst JBL andermaal met de nieuwste Creature-speakers. Maar klinken ze ook goed?

Ze geven een grappig effect aan je bureau, deze desktopluidsprekers van JBL. De kleine satellietjes zijn moeilijk anders te omschrijven dan schattig en doen ons denken aan de spookjes van Pac-Man. De subwoofer, die overigens bescheiden afmetingen heeft en dus ook op de bureautafel wel een plaatsje vindt, roept dan weer herinneringen op aan een of ander buitenaards moederschip.

Goed afgewerkt
De afwerking van deze set is in elk geval uitstekend. De kabels tussen de satellieten en de subwoofer hebben aan de subwooferkant stevige aansluitingen. Aan de satellietzijde zijn ze permanent bevestigd. Je moet het dus met de standaard kabellengte van 1,5 meter doen. Op de rechtersatelliet zitten twee capacitieve volumeknoppen.

Aanraken volstaat om het volume te veranderen. Beide toetsen reageren behoorlijk snel, misschien zelfs iets te snel. Raak je beide toetsen tegelijk aan, dan activeer je de mute-functie. Visuele feedback over het volumeniveau ontbreekt jammer genoeg. De subwoofer heeft regeltoetsen voor de toonregeling (treble en bas).

Aangename knoppen
De zilveren knoppen voelen bijzonder aangenaam aan bij draaibewegingen en geven een duidelijke klik als ze in de neutrale stand staan. De draairichting van de knoppen is zoals we dat gewend zijn: met de wijzer mee voor meer bas/treble, tegen de wijzer in voor minder. De markeringen onder aan de knop laten ons echter eerst het omgekeerde vermoeden, een schoonheidsfoutje.

De klank van dit bureausetje is meer dan goed te noemen voor dit segment. Standaard klinken de hoge en lage tonen net iets te geaccentueerd. We dimmen beide een tikje en het geheel is al beter in balans. De Creatures tonen zich dan van alle markten thuis en doen het goed met zowel klassiek, rock als vocaal werk.

Teleurstellend bij hoog volume
Er is veel detail hoorbaar en op een normaal desktopvolume is de klank zeer aangenaam. Draai je het volume verder open, dan klinkt het geheel toch wat te scherp en vermoeiend, zeker bij ruiger gitaarwerk.

Het komt er dus op aan om dat volume aangepast te houden aan de gewenste biotoop van deze Creature; de desktop. Hij mag dan iets duurder zijn dan een basic luidsprekerset voor een computer, het uiterlijk en geluid maken dat meer dan goed.

JBL Creature III
Prijs: 99,95 euro (april 2010)

PRO: origineel ontwerp en mooi afgewerkt; luidspreker klinkt goed bij standaard volume.
CONTRA: kabel niet verlengbaar; geluid klinkt scherp als volume hoger staat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business