Nieuws

Chieftec CEB-2235S

Behuizingen om eigenhandig een externe harde schijf te bouwen zijn er genoeg. De CEB-2235S van Chieftec blijkt echter vrij bijzonder, omdat die plaats biedt aan twee schijven. Dat heeft zo z’n voordelen.

Zo kun je te allen tijde een grotere capaciteit krijgen door simpelweg nieuwe schijven te plaatsen.

Wel geeft Chieftec aan dat, na een firmware-update, alleen schijven tot anderhalve terabyte worden ondersteund. De maximumcapaciteit van deze externe schijf bedraagt dus voorlopig drie terabyte.

De CEB-2235S kan de schijven op verschillende manieren aansturen: JBOD, RAID-0, RAID-1, of SAFE50 en SAFE33. Die laatste twee zijn mengvormen, waarbij een gedeelte van de capaciteit (50 procent of 33 procent) wordt ‘gemirrord’ en de rest ‘gestriped’.

Schijfmodus instellen onhandig
De gewenste schijfmodus instellen gaat ietwat onhandig via dipswitches in de voet van de CEB-2235S. Van modus veranderen betekent onherroepelijk dat de volledige schijf wordt gewist.

Geen schroef of schroevendraaier
De schijven inbouwen is erg eenvoudig. Via een knop haal je het bovenste gedeelte van de CEB-2235S weg en plaats je de schijven verticaal en met de aansluitingen naar beneden erin. Er komt geen schroef of schroevendraaier aan te pas.

Overigens zijn ook 2,5 inch-notebookschijven te monteren. In het dak van de CEB-2235S zit een ventilator die na een tijdje duidelijk hoorbaar zijn werk doet. Neem de bewering van Chieftec dat hij extreem stil is dan ook maar met een korreltje zout.

Test
We testen de CEB-2235S met twee Samsung 1 TB-schijven in RAID-0 via eSATA, en dit onder Windows 7 Ultimate op een zelfbouw-pc. Die computer heeft een Intel Core i7-870-processor op een Gigabyte-moederbord met H57-chipset. De maximale leessnelheid die we meten, is 114,5 MB/s. Niet slecht, al kan een via SATA aangesloten stripe-array (RAID-0) nog een stuk beter.

De beperking ligt dus waarschijnlijk bij de eSATA-interface, die volgens onze testen niet meer dan 136,1 MB/s aan bandbreedte levert. De CEB-2235S zou gebaat zijn bij een wat snellere interface, zoals USB 3.0.

Via USB 2.0 blijft de overdrachtsnelheid van de CEB-2235S in elk geval beperkt tot minder dan 34 MB/s.

Chieftec CEB-2235S
Prijs: 55 euro (zonder harde schijven) (april 2010)

PRO: betaalbare RAID-behuizing; eenvoudige montage van schijven; USB 2.0 én eSATA.
CONTRA: luidruchtige ventilator; ondersteunt nog geen schijven van 2 TB.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business