Nieuws

Norton Online Backup 2.0

Een computer zonder back-upstrategie is als een soldaat zonder wapen. Norton helpt je om een kopie van je belangrijke bestanden veilig online te bewaren.

Sinds de komst van gebruiksvriendelijke back-upprogramma’s is een computercrash niet meer zo’n ramp als vroeger. Hooguit vervelend is dat je al je programma’s opnieuw moet installeren, maar belangrijke bestanden en mails zet je in een oogwenk terug. Maar wat als de bliksem inslaat of de stopcontacten een stroompiek te verwerken krijgen, waardoor zowel je computer als je externe harde schijf met je back-ups de geest geeft?

Je kunt er maar beter voor zorgen dat je een online back-up achter de hand hebt.

Versie 2.0
Norton Online Backup van Symantec is een online back-updienst, die standaard tot 25 GB aan gegevens op een beveiligde online server kan opslaan. Het is mogelijk om extra capaciteit bij te kopen. Onlangs werd versie 2.0 gelanceerd, waardoor de dienst nu onder andere een bestandsgeschiedenis van negentig dagen bijhoudt, zodat je makkelijk eerdere versies van een bepaald bestand kunt opsnorren.

Via de webinterface is het ook mogelijk om downloadlinks voor individuele bestanden door te mailen naar bepaalde contacten.

Account aanmaken
Voor je kunt beginnen met back-uppen, moet je eerst een account aanmaken en de bijhorende tool installeren. Direct daarna verschijnt de webinterface, waar je instelt welke bestanden en mappen automatisch gekopieerd moeten worden. Norton Online Backup doet dat in eerste instantie voor de standaardmappen voor contacten, internetfavorieten, afbeeldingen en dergelijke.

Met vinkjes kun je kiezen welke categorieën je al dan niet wilt meenemen in de back-up. De mogelijkheid bestaat om voor die categorieën andere locaties aan te duiden via ‘Online back-upbronnen’.

Andere mappen en bestanden zijn toe te voegen via ‘Aanvullende bestanden en mappen’. Die scheiding vinden we een beetje verwarrend, maar niet onoverkomelijk. Met het onderdeel ‘Geavanceerde regels’ kun je bepaalde bestanden of bestandstypes uitsluiten van de back-up, maar dat is zonder een omweg via de helppagina’s niet meteen duidelijk. Een korte wizard was hier geen overbodige luxe geweest.

Back-ups instellen
De rest van de online interface is behoorlijk voor de hand liggend. Zo is het niet moeilijk om back-ups in te plannen, de back-upsnelheid te kiezen en andere computers toe te voegen. Wie op zoek is naar een bepaald bestand, kan verschillende criteria opgeven bij de zoekopdracht om het aantal resultaten te verkleinen.

Zoeken gaat behoorlijk snel, maar de boomstructuur van de mappen wordt netjes behouden, dus je kunt ook makkelijk handmatig een bestand opsporen.

Er is een maximum van vijf computers die je aan je account kunt linken, zowel Macs als gewone pc’s. Bij een eerste back-up worden de bestanden uiteraard volledig naar de servers van Symantec gekopieerd, daarna worden er alleen incrementele back-ups gemaakt. Zo voorkomt Norton Online Backup dat het kostbare bandbreedte verbruikt.

Norton Online Backup 2.0 is kortom een tool die, ondanks een niet altijd even duidelijke interface, een veilige online haven biedt voor je belangrijke bestanden.

Norton Online Backup 2.0
Prijs: 39,99 euro per jaar (25 GB) (mei 2010)

PRO: één licentie voor vijf computers; automatische back-up; mogelijkheid om individuele bestanden te herstellen of door te sturen.
CONTRA: verwarrende interface.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business