Nieuws

Samsung NX10

Hybridecamera’s zijn in. Dit zijn compacte fototoestellen met verwisselbare lens, maar zonder de optische zoeker en spiegel van een reflexcamera.

Met deze nieuwe categorie mikken camerabouwers op fotografen die niet tevreden zijn over de kwaliteit van een compactcamera, maar afgeschrikt worden door de omvang en het gewicht van een reflexcamera.

Blijkbaar is die doelgroep groot. In Japan had in december al één op tien camera’s met verwisselbare lenzen het Micro Four Thirds-systeem van Olympus en Panasonic. Sony heeft al een tipje van de sluier gelicht van zijn eigen hybridecamera, en de kans is groot dat er ook bij Canon en Nikon zulke toestellen op de tekentafel liggen. Nu is ook Samsung er, met een gloednieuw systeem.

Sensor
De NX10 gebruikt een door Samsung ontwikkelde beeldsensor in APS-C formaat (23,4 x 15,6 mm) – hetzelfde formaat dat in de meeste digitale reflexcamera’s gebruikt wordt, en vele malen groter dan de vingernagelgrote beeldsensor in een compactcamera. Hoe groter de sensor, hoe meer licht hij ontvangt, meteen ook de belangrijkste reden waarom dit soort camera’s gewoon betere foto’s kan maken.

Lens
De tweede factor is de lens. Bij een compactcamera zit die vast op het toestel en ben je beperkt door de eigenschappen van die lens. Een hybride- of reflexcamera laat toe om naargelang de omstandigheden de lens te wisselen. Voor de NX10 ontwikkelde Samsung een nieuwe lensvatting waarop alleen de merkeigen lenzen passen.

Bij de lancering zijn er drie objectieven beschikbaar. De meegeleverde kitlens is een 18-55mm f/3.5-5.6 objectief met optische beeldstabilisatie (OIS). Er is ook een telezoomlens met een bereik van 50-200mm (f/4-5.6), en een platte 30mm pancake-lens met een groot maximaal diafragma van f/2.

Door het APS-C formaat moet je deze brandpuntsafstanden met 1,5 vermenigvuldigen om het equivalent in kleinbeeldformaat te berekenen; de pancake komt dus in de buurt van een klassieke 50mm. Later dit jaar volgen nog vier lenzen.

EVF
Het grootste verschil met een reflexcamera is natuurlijk dat je geen optische zoeker maar een elektronische (EVF) hebt. Een sensortje schakelt de EVF in wanneer je je oog ervoor houdt en schakelt tegelijk het 3 inchscherm achter op de camera uit, zodat er geen stroom verspild wordt. De EVF is helaas niet van dezelfde kwaliteit als het knappe en heldere 3 inch amoledscherm achter op de camera.

De NX10 is compact en licht, maar door de uitgekiende vormgeving ligt hij bijzonder goed in de hand. Op volautomatische stand levert hij een hoog percentage geslaagde foto’s op. De autofocus blijkt sneller dan die van sommige goedkope digitale reflexcamera’s. Minder opgetogen zijn we over de continue autofocus, die te vaak het onderwerp waarop we scherpstellen verliest. Voor sportfotografie is de NX10 daardoor minder geschikt.

De NX10 produceert erg natuurgetrouwe kleuren. Wanneer je in JPEG fotografeert, past de camera vrij veel opscherping toe. Wie zijn foto’s wil nabewerken, werkt dan ook beter in het RAW-formaat.

Samsung NX10
Prijs: 699 euro (met 18-55mm IS kitlens) (mei 2010)

PRO: handig in gebruik; goede fotokwaliteit; prima scherm.
CONTRA: elektronische zoeker minder goed; continue autofocus niet accuraat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business