De enigmatische topman van Apple, Steve Jobs, kan zich vandaag wel voor het hoofd slaan. In 2003 besliste hij zijn aandelenopties te lichten. Een domme fout, want als hij dat toen niet had gedaan, was hij nu 10,3 miljard dollar (8,5 miljard euro) rijker. Het hele verhaal draait rond aandelenopties. Die waren in het dotcomtijdperk […]


De enigmatische topman van Apple, Steve Jobs, kan zich vandaag wel voor het hoofd slaan. In 2003 besliste hij zijn aandelenopties te lichten. Een domme fout, want als hij dat toen niet had gedaan, was hij nu 10,3 miljard dollar (8,5 miljard euro) rijker.

Het hele verhaal draait rond aandelenopties. Die waren in het dotcomtijdperk razend populair in technologiebedrijven, die er een ideaal middel in zagen om hun troepen te motiveren en langer aan het bedrijf te binden. Een onderneming die haar werknemers aandelenopties geeft, biedt hen de kans een aantal aandelen in te schrijven tegen een vooraf bepaalde koers.

Na een welbepaalde termijn kan de werknemer het aandeel voor die afgesproken prijs kopen: als het aandeel intussen in waarde is gestegen, doet hij een goede zaak; noteert het aandeel lager, dan kan hij maar beter wachten met het lichten van de optie in de hoop dat de koers opnieuw stijgt.


[related_article id=”158256″]

Zeepbel
Journalist Brett Arends van het Amerikaanse beursblad Marketmatch onthulde onlangs dat Steve Jobs destijds 15 miljoen Apple-aandelen kon kopen aan 9,15 dollar en nog eens 40 miljoen aandelen aan 21,80 dollar. Een gouden zaakje, want Apple beleefde toen hoogdagen en het aandeel was liefst 36 dollar waard. En niemand bij Apple die er niet rotsvast van overtuigd was dat daar nog een smak bij zou komen.

Maar toen de optie moest worden gelicht en Jobs tot aankoop kon overgaan, waren die hoogdagen voorbij. De technologiezeepbel was uiteengespat. De Nasdaq, de beurs van de technologische aandelen, tuimelde in 2003 liefst 80 procent naar beneden. Het Apple-aandeel was nauwelijks 7 dollar waard. Uiteindelijk besliste het bedrijf om een goede daad te doen: de bestaande aandelenopties werden ingeruild voor een kleiner aantal opties tegen een lagere prijs.

Voor de concurrentie
Steve Jobs koos eieren voor zijn geld en kreeg voor een slordige 75 miljoen dollar aan aandelen in handen. Niet slecht. Alleen noteert het Apple-aandeel vandaag rond de 250 dollar… De aandelen die Jobs destijds in handen kreeg, zijn vandaag dus een goeie 2,5 miljard dollar waard. Had Jobs destijds de originele aandelenopties gelicht, dan zat hij nu op een berg geld van 12,8 miljard dollar.

Door die ene beslissing in 2003 heeft Steve Jobs dus 10,3 miljard dollar aan zijn neus zien voorbijgaan.

Niet dat de Apple-topman er een boterham minder zal voor eten. Op de Forbes-lijst van rijkste mensen ter wereld prijkt Steve Jobs op de 136ste plaats, met een geschat vermogen van 5,5 miljard dollar. Maar zonder die ene foute beslissing uit 2003 zou hij op plaats 32 hebben gestaan. En dat is net één plaats voor zijn grote rivaal, Microsoft-ceo Steve Ballmer. En daar zal hij wellicht toch wel even van moeten hebben slikken.