Nieuws

China heeft allersnelste computer

Chipmaker Nvidia heeft de processors geleverd voor de nieuwste Chinese supercomputer. Met 2,507 petaflops is het de snelste computer op aarde.

Om je een idee te geven, één petaflop is een biljard berekeningen met kommacijfers per seconde. Dat wil dus zeggen dat de nieuwe Chinese computer elke seconde 2.507.000.000.000.000 berekeningen uitvoert.

De nieuwe snelste computer heet Tianhe-1A en verstoot de huidige nummer één van zijn toppositie. Dat was met 1,75 petaflops het Oak Ridge-systeem uit de Verenigde Staten. De nummer twee, die nu nummer drie wordt, is ook al een Chinese supercomputer. Deze heet Nebulae, haalt 1,271 petaflops en is ook gebaseerd op Nvidia-chips.

[related_article id=”152275″]

Grafische chips
De machine heeft zo’n 7.168 grafische chips van het type Nvidia Tesla M2050 en 14.336 Intel Xeon-CPU’s. De stevige vertegenwoordiging van de grafische chips is te verklaren door de specifieke eigenschappen die een grafische processor heeft.

Grafische chips hebben namelijk honderden processorkernen en zijn dus gemaakt om meerdere berekeningen naast elkaar uit te voeren. Voor bepaalde soorten taken zijn ze dan ook sneller dan gewone CPU’s.

China op twee
China versterkt zijn positie als supercomputermacht met deze nieuwe machine. Het staat op een gedeelde vierde plaats met Duitsland, achter de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk, wat betreft het aantal supercomputers.

In rekenkracht staan de Chinezen nog hoger. Ze zijn de nummer twee na de VS en vóór Duitsland. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business