De Europese Commissie gaat een formeel onderzoek opstarten naar mogelijk machtsmisbruik door Google op de markt van online zoekrobots. De Commissie gaat onderzoeken of Google in de markt voor online zoekopdrachten zijn dominante marktpositie heeft misbruikt. De zoekrobot van Google is in Europa veruit de marktleider, met in sommige landen een marktaandeel van meer dan […]

Advertentie

De Europese Commissie gaat een formeel onderzoek opstarten naar mogelijk machtsmisbruik door Google op de markt van online zoekrobots.

De Commissie gaat onderzoeken of Google in de markt voor online zoekopdrachten zijn dominante marktpositie heeft misbruikt. De zoekrobot van Google is in Europa veruit de marktleider, met in sommige landen een marktaandeel van meer dan 90%.

De Commissie zegt dat ze het onderzoek opstart naar aanleiding van klachten van concurrerende aanbieders van zoekmachines en andere online diensten. Zij beweren dat ze in de zoekresultaten van Google systematisch worden ‘gediscrimineerd’, en dat het bedrijf zijn eigen diensten een hogere plaats geeft in de zoekresultaten dan die van concurrenten.

[related_article id=”158901″]

Bedrijven waarvan bekend is dat ze klachten hebben over de zoekdienst van Google, zijn de Britse prijsvergelijkingssite Foundem en de Franse juridische zoekdienst ejustice.fr. Ook Ciao, een dochter van Microsoft, heeft bij de Europese Commissie een klacht ingediend tegen de gebruiksvoorwaarden van Google. Microsoft lanceerde de zoekmachine Bing in een poging om marktaandeel af te snoepen van Google.

Partners gedwongen?
De Commissie wil ook nagaan of Google druk heeft uitgeoefend op partnerbedrijven om geen advertenties voor concurrerende bedrijven op hun website te plaatsen.

Als Google schuldig wordt bevonden, kan het bedrijf in theorie een boete oplopen tot 10% van de wereldwijde omzet. Microsoft en Intel kregen de voorbije jaren al miljardenboetes opgelegd door de Commissie omdat ze hun dominante marktpositie hadden misbruikt.

Google heeft altijd ontkend dat het de concurrentieregels overtreden heeft en belooft zijn medewerking aan het onderzoek.