Nieuws

‘Netwerk openstellen verkleint digitale kloof’

Je draadloos netwerk openstellen kan helpen om de digitale kloof te dichten, denkt Kathleen Van Brempt. Ze wil een pilootproject in Antwerpen.

Het idee achter wifi-delen is redelijk eenvoudig. De meeste mensen beveiligen hun draadloos netwerk zodat anderen niet op hun netwerk kunnen surfen. "Stadsdiensten, winkels, restaurants, bars maar ook particulieren kunnen dan hun draadloos netwerk delen met de buurt", zegt Kathleen Van Brempt (SP.A), Europees parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid.

‘Bij wifi-delen zend je twee signalen uit, een intern en een extern. Het ene signaal blijft beschermd en voor eigen gebruik, het andere maak je gratis toegankelijk voor het publiek. De gedeelde wifi’s zouden dan met een bordje aan de gevel kenbaar kunnen worden gemaakt", aldus Van Brempt.

Pilootproject in Antwerpen
Van Brempt wil dat Antwerpen een voortrekkersrol speelt en een pilootproject lanceert. Ze bepleitte het idee naar aanleiding van een debat over armoede en telecom gisteren, waarop zowel de armoedeverenigingen als de telecomsector aanwezig waren.

"Wifi-delen kan de digitale kloof helpen te dichten. In Vlaanderen hebben nog te veel mensen geen toegang tot het internet, vooral wie in armoede leeft."

Arme stadswijken
Volgens Van Brempt kan wifi-delen er snel komen. "Zo’n systeem bestaat al onder de naam Fon. Wereldwijd heeft het twee miljoen gebruikers, maar in Vlaanderen is het nog niet actief. In eerste instantie kunnen we het wifi-delen uittesten op drukke plaatsen, zoals cafés en restaurants. Maar in tweede instantie moeten we het ook in de armere stadswijken invoeren, zodat de internettoegang daar wordt verhoogd."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business