Je laptop via een kabel met de televisie verbinden? Draadloos is het een stuk makkelijker. Intel zorgt voor een superhandige plug-and-play-oplossing, Intel WiDi (wireless display), die toegankelijk is voor iedereen. Of toch iedereen met de juiste configuratie. D-Link helpt je met zijn WiDi-adapter, de MainStage DHD-131. De website van Intel leert ons dat je op zijn minst een Intel Core-processor […]

Je laptop via een kabel met de televisie verbinden? Draadloos is het een stuk makkelijker. Intel zorgt voor een superhandige plug-and-play-oplossing, Intel WiDi (wireless display), die toegankelijk is voor iedereen. Of toch iedereen met de juiste configuratie. D-Link helpt je met zijn WiDi-adapter, de MainStage DHD-131.

De website van Intel leert ons dat je op zijn minst een Intel Core-processor nodig hebt om WiDi te kunnen gebruiken. Al snel blijkt dat niet alles te zijn, want onze eerste drie testlaptops krijgen we niet verbonden. Na wat verder opzoekwerk vinden we een lijst met alle Intelhardware die je nodig hebt om een WiDi-verbinding tot stand te brengen: een Intel Core-processor met Intel HD graphics en een Intel Centrino draadloze netwerkkaart.

Ten tijde van de test hebben we een achttal testlaptops met een Intel Core-processor in onze testruimte staan, maar slechts twee daarvan bevatten ook werkelijk de genoemde netwerkkaart. Je kijkt dus beter op voorhand na van welk merk je netwerkkaart is. In de doos vinden we geen software.

Vruchtloze zoektocht
Volgens de beknopte handleiding moet je in de zoekbalk ‘Intel draadloos scherm’ intypen. Bij twee van onze laptops levert dat niets op, dus gaan we zelf online op zoek naar bijhorende software. Voor we die kunnen  downloaden, moeten we zowel de Intel HD Graphics als de Intel Centrinodrivers updaten. Installeer ook zeker de aparte WiDi-widget als je snel wilt schakelen tussen de verschillende schermen.

Daarna vinden we de D-Link MainStage meteen terug in de lijst. Had D-Link een installatie-cd meegeleverd, dan was de bevalling wel een stuk minder pijnlijk geweest. Heb je een laptop waar expliciet een label met de vermelding WiDi op plakt, dan is de installatie gelukkig minder omslachtig.

De verbinding gebeurt direct en de opgebouwde frustratie maakt plaats voor plezier. De beeldkwaliteit is goed genoeg voor 1.080p-films, zolang je binnen een straal van vijf meter blijft. De installatie van de MainStage biedt je een beperkt aantal opties om op je tv of versterker aan te sluiten: HDMI, composiet en een optische aansluiting voor 5.1 surroundgeluid.

De D-Link MainStage ondersteunt HDCP om probleemloos blu-ray- of dvd-films te kijken. D-Link levert de betere WiDi-adapter op dit moment, maar de compatibiliteit met laptops en de lastige installatie zorgen voor een stroeve ervaring. De doorbijters krijgen gelukkig wel waar voor hun geld.

D-Link MainStage DHD-131
Prijs: 119 euro (januari 2012)

PRO: degelijke beeldkwaliteit; HDMI-kabel meegeleverd; HDCP-ondersteuning.
CONTRA: software niet meegeleverd; (soms) lastige installatie.