Nieuws

Microsoft en Apple klagen bij EU over Motorola

Na Apple dient nu ook Microsoft bij de Europese Commissie een klacht in tegen Motorola. Wegens misbruik van standaardessentiële patenten.

Zowel Apple als Microsoft is niet te spreken over de manier waarop Motorola omgaat met enkele standaardessentiële patenten die het bedrijf in zijn bezit heeft. Dat meldt patentdeskundige Florian Mueller op zijn blog FOSS Patents. Dergelijke patenten zijn onderhevig aan de FRAND-voorwaarden die de technologiesector jaren geleden ondertekende.

De FRAND-voorwaarden schrijven voor dat bedrijven geen monopolie mogen bewerkstelligen met patenten die als standaardessentieel worden beschouwd. Ze moeten eerlijke prijzen hanteren voor concurrenten die een licentie willen nemen en elke concurrent moet gelijk behandeld worden.

[related_article id=”158256″]

Te hoge prijs en vraag om verkoopverbod
Volgens Apple schond Motorola die voorwaarden door een licentie op een patent aan te bieden voor 2,25 procent van de opbrengsten van het product waarin de gepatenteerde technologie wordt gebruikt. Microsoft hekelt dan weer het bedrag dat Motorola vraagt voor enkele patenten op videotechnologie die gebruikt wordt in Windowscomputers en de Xbox-spelconsole. En het beweert dat Motorola een verkoopverbod wil afdwingen.

Eind vorige maand startte de Europese Commissie nog een formeel onderzoek naar Samsung omdat het misbruik gemaakt zou hebben van patenten die essentieel zijn voor de 3G-standaard, om zo een verkoopverbod op producten van Apple af te dwingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business