Nieuws

Microsoft maakt Windows Phone gratis voor fabrikanten

De kogel is door de kerk: Microsoft zal Windows en Windows Phone gratis gaan leveren aan fabrikanten die apparaten maken met een scherm dat kleiner is dan negen inch.

Samen met de nieuwe persoonlijke assistent Cortana, een nieuw notificatiecentrum en nieuwe zakelijke functies in Windows Phone 8.1 was de gratis Windows-licentie het grote nieuws op Microsofts Build-conferentie, deze week.

Royale royalty"s
Hoeveel hardwarefabrikanten tot nog toe exact moesten ophoesten voor een Windows Phone-licentie, is een goed bewaard geheim. In 2012 gaf een directielid van de Chinese fabrikant ZTE aan dat het gaat over 20 tot 30 dollar per telefoon, een getal dat waarschijnlijk afhangt van de verkochte aantallen. Toen Microsoft aankondigde dat het Nokia’s gsm-afdeling zou overnemen, sprak het zelf van een brutomarge aan royalty"s van minder dan 10 dollar per toestel.

[related_article id=”161452″]

Vorige maand volgden de eerste tekenen dat het geweer van schouder werd veranderd: de Indische fabrikanten Lava en Karbonn zouden voortaan gratis licenties krijgen voor Windows Phone, later volgde het eveneens Indische Micromax.

Van melkkoe naar gratis
Op de Build-conferentie van deze week bevestigde Windows-baas Terry Meyerson dan dat alle fabrikanten voortaan van het aanbod kunnen genieten en dat ‘gratis’ het nieuwe kernwoord is voor Microsoft. Het bedrijf verlegt zijn focus van zijn melkkoe Windows (die jaarlijks nog altijd 19 miljard dollar in het laatje brengt) naar diensten en mobiele apparaten, iets waarvan de overname van Nokia en de lancering van de Surface-tablets ook al een voorsmaakje waren.

Door de licenties op Windows Phone weg te geven, hoopt Microsoft dat er veel meer goedkope smartphones met zijn OS zullen verschijnen. Volgens Myerson is dat zowel goed voor consumenten, die minder voor een telefoon zullen moeten betalen, als voor fabrikanten en ontwikkelaars, die er veel meer potentiële klanten bijkrijgen. De goedkoopste regionen van de smartphonemarkt groeien immers een stuk sneller dan het segment van de dure luxe-toestellen.

Ecosysteem
Dat Windows Phone nu nul dollar kost, wil uiteraard niet zeggen dat Microsoft geen geld meer wil verdienen. Een goedkope smartphone met Windows Phone kan een uitstekende introductie zijn om meer mensen in het Windows-ecosysteem vast te klikken. Zodat ze op langere termijn toch geld zullen opbrengen.

Een van de hefbomen om via het gratismodel toch cash binnen te halen, is bijvoorbeeld Office 365 en de Office-suite die voor de iPad werd gelanceerd. Wie van alle mogelijkheden van Office op de iPad gebruik wil maken, moet daarvoor een abonnement nemen op Office 365. Hetzelfde met bijvoorbeeld de opslagdienst OneDrive: een beperkte hoeveelheid opslagruimte wordt weggegeven, wie meer wil, moet in de buidel tasten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business