Nieuws

Belgische zonnewagen verliest kans op podiumplaats

Het lot is het Belgische team in de World Solar Challenge niet goed gezind. Hun zonnewagen staat nog steeds op de vijfde plaats in het WK, maar een plek op het podium is na een defect niet meer realistisch.

Na een knappe start gaat het bergaf voor het Punch Powertrain Solar Team. De studenten van de KU Leuven, die met hun zonnewagen Punch One deelnemen aan het officieuze zonne-WK in Australië, mikten op een podiumplaats en die was tot gisteren nog in zicht. Tijdens de eerste rit zakte de zonnewagen naar de vijfde plaats na een lekke band, en de etappe een dag later leverde het team een (betwiste) straftijd van 60 minuten op.

Straf

Dat straf-uurtje kregen ze aangesmeerd nadat een Belgische volgwagen een zonnewagen van de concurrentie te bruusk zou hebben ingehaald. We hebben direct gevraagd aan onze volgwagen wat er precies gebeurd was en onze teamleden waren zelfs niet op de hoogte van het incident en wisten echt niet waar het over ging. Het kwam als een donderslag bij heldere hemel”, aldus teamleider Jarno van Hemelen.

[related_article id=”168949″]

Ondanks de straftijd konden de Belgen hun vijfde plaats behouden. Ze zetten de achtervolging in tegen de maximumsnelheid toegestaan op de openbare weg: 110 km/u. De 3.000 kilometer lange race doorheen Australië, die in verschillende ritten wordt opgesplitst, vindt immers plaats op gewone wegen.

Fataal defect

Na de lekke band en de straftijd kreeg zag het Punch Powertrain Solar Team zijn droom van een podiumplaats vandaag helemaal in rook op gaan. Eén van de drie punten waaraan het achterwiel bevestigd is, gaf er de brui aan. De Punch One moest aan de kant totdat het defect verholpen werd. Hoewel de herstelling vlot verliep en het team de vijfde plaats behield, ging er te veel tijd verloren. De auto van de universiteit van Tokai heeft nu 40 minuten voorsprong. De laatste rit morgen is 300 kilometer lang, en dat is te weinig om de achterstand goed te maken.

Voor Tokai op de derde plaats staat voorlopig de universiteit van Michigan. Het klassement wordt aangevoerd door twee Nederlandse teams, één van de universiteit van Twente en één van de TU Delft. In het kader van het voetbaldebacle van onze Noorderburen gunt de redactie hen deze overwinning.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business