Nieuws

Artificiële intelligentie is slim genoeg voor universiteit

Japanse onderzoekers ontwikkelden een AI die slim genoeg is om geaccepteerd te worden door de universiteit van Tokyo. Het computersysteem scoort bovengemiddeld op de toelatingsproef.

Waar onderzoekers recent nog uitpakten met een artificiële intelligentie met het IQ van een kleuter, komen wetenschapepers van het Japanse instituut voor informatica nu aandraven met software die vlotjes een universitaire toelatingsproef passeert. Het team had als doel tegen 2021 een AI te ontwikkelen dat geaccepteerd kon worden door Japans meest prestigieuze universiteit, die van Tokio. Vijf jaar voor schema lijkt dat nu gelukt te zijn. Dat weet The Wall Street Journal

[related_article id=”172772″].

De universiteit van Tokyo hanteert een toegangsexamen waar vijf onderwerpen aan bod komen waaronder wiskunde, fysica en Engels. Tijdens de test vallen er 950 punten te verdienen, de gemiddelde score is 416. De AI haalde maar liefst 511 punten. Volgens het onderzoeksinstituut heeft de software met die score een kans van minstens 80 procent om aanvaard te worden in de belangrijkste universiteiten van Japan.

Weinig verwonderlijk scoorde het programma erg goed op wiskunde vragen en ook geschiedenis bleek geen probleem. Traditioneel zijn AI’s erg goed in vragen waar een eenduidig feitelijk antwoord op bestaat. Ook fysica mag geen probleem zijn voor een computer, maar toch faalde de AI hier. Reden: het taalbegrip van de software zorgde voor problemen met de vragen.

Het Instituut achter het onderzoek werkt al sinds 2011 aan de kunstmatige intelligentie. In 2013 en 2014 probeerde hun creatie ook al om de universiteit van Tokyo binnen te raken, toen zonder succes.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business