Nieuws

Reis door de tijd en verken het oer-internet

Een nostalgiefix nodig? Via oldweb.today kan je surfen in een browser van meer dan 15 jaar oud, naar een website zoals die er uitzag op dat moment in de tijd. ZDNet 1999, iemand?

‘Y2K wordt erger dan verwacht.’ ZDNet.be is al meer dan vijftien jaar lang jouw bron voor objectief, factueel en professionele berichtgeving. Op drie december 1999 wilden we je wakker schudden over de gevaren die het jaar 2000 met zich meebracht. Dat herinneren we ons niet zelf, we ontdekten het dankzij oldweb.today. Achter die site schuilt ontwikkelaar Ilya Kreymer, die ons samen met kunstcollectief Rhizome wil herinneren aan eenvoudigere tijden.

Hoe ver het internet, je browser en je favoriete websites in 15 jaar zijn gekomen, kan je ook zelf ontdekken. Daartoe surf je naar de oldweb-site, waar je een website, een datum en een stokoude browser zoals Internet Explorer 4.01 selecteert. Vervolgens is het wachten op een plaats in de wachtrij. Via de site krijg je toegang tot de echte versie van de oude browser die draait op het originele oude besturingssysteem dat er mee gepaard gaat. Die besturingssystemen worden geëmuleerd op een Linuxmachine via Wine, aldus Motherboard.

Nauwkeurig

Wanneer het jouw beurt is om van de emulatie te genieten krijg je tien minuten de tijd om op het net rond te surfen. Veel kan je in die tien minuten niet doen, aangezien ook de verbindingssnelheid rechtstreeks uit het vorige millennium lijkt te komen. De tergend trage laadtijden doen denken aan ISDN-inbel-internet en beelden laden helemaal amper. Kortom: het hele project is geweldig accuraat.

Van ZDNet heeft de site helaas enkel toegang tot de homepage. We wilden graag nog even nakijken hoe we ook weer ten onder zouden gaan aan de millenniumbug, maar helaas stoppen de ZDNet-archieven vandaag in de lente van het jaar 2.000. Hoogstwaarschijnlijk gingen eerdere artikels verloren aan Y2K, zoals we voorspelden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business