Nieuws

China wil ruimtepuin opeten met nucleaire veelvraat

Chinese ingenieurs bedachten een satelliet die ruimtepuin omzet in brandstof. Een dergelijk toestel kan van groot belang zijn in een poging het gevaarlijke afval rond onze planeet op te ruimen.

Een wolk ruimtepuin omsingelt onze planeet. Het afval is afkomstig van historische raketlanceringen, afgedankte satellieten en in grote mate van een botsing tussen twee kunstmanen in 2009. Ruimtepuin zorgt vandaag al voor problemen. Van tijd tot tijd moet het ISS bijvoorbeeld zijn baan aanpassen om een stuk rommel te omzeilen. Een stuk metaal van tien vierkante centimeter ziet er hier op aarde misschien niet bedreigend uit, maar wanneer het tegen enkele duizenden kilometers per uur naar je hoofd zoeft wil je waarschijnlijk toch even uit de weg gaan.

Kettingreactie

Wetenschappers vrezen dat er, als we niet oppassen, een kettingreactie zal ontstaan met puin dat satellieten kapot maakt met meer rommel tot gevolg. Een grote schoonmaak is dus aan de orde, maar het afval opruimen is niet zo eenvoudig. Kleinere stukken kunnen met lasers worden weggeblazen klinkt het, terwijl grote oude satellieten met een beetje hulp terug naar huis gestuurd kunnen worden.

[related_article id=”160903″]

Onderzoekers van de universiteit van Bejing willen de kleinere stukjes nu opeten met een nieuw soort ruimtetuig. Ze snellen een satelliet voor die afval opeet en omzet in brandstof, om zo de jacht op puin voort te zetten. Hun idee is gestoeld op een eenvoudig principe, aldus MIT Technology Review. Door puin bloot te stellen aan extreme temperaturen veranderd het in een plasma van positieve ionen en elektronen. Die kunnen als brandstof gebruikt worden door ze te versnellen en uit het ruimtetuig te schieten.

Ionenmotoren bestaan al, ze versnellen weliswaar traag maar ze zijn bijzonder zuinig en efficiënt. Een tuig dat zich via ionen voortbeweegt heeft echter al geschikte brandstof op zak. Het omzetten van ruimtepuin in ionen en elektronen vereist iets meer werk.

Nucleaire krachtcentrale

De Chinezen willen puin eerst vangen met een net. Vervolgens wordt de rommel tot een poeder vermalen in een balcentrifuge. Tot slot wordt het poeder verhit. Hoe kwalitatief de resulterende brandstof is, hangt af van het opgeslokte ruimtepuin, maar in theorie kan de Chinese kunstmaan jarenlang achter afval aan hossen.

Hoewel het tuig geen brandstof nodig heeft, vereist het brandstofconvertiemechanisme natuurlijk wel elektriciteit. De Chinese onderzoekers zeggen dat een combinatie van zonne- en nucleaire energie moet volstaan maar daarbij heeft MIT enkele bedenkingen. Nucleaire reactors zijn uitermate geschikt als energiebron voor tuigen die langere missies ondernemen, maar voorlopig vinden we de technologie enkel in sondes en robots die niet om de aarde blijven treuzelen. Kijk maar naar Curiosity op Mars, of New Horizons voorbij Pluto. Een nucleair ruimtetuig dat jarenlang in een lage baan om de aarde moet werken en daar dan nog eens de relatief gevaarlijke job heeft van ruimtepuin vernietigen brengt toch andere risico’s met zich mee.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business