Nieuws

Draagbare urine-generator voorziet je smartphone van stroom

Britse onderzoekers ontwikkelden een draagbaar systeem dat urine omzet in elektriciteit voor kleine elektronische toestellen en in de toekomst zelfs voor je smartphone.

Als het van professor Ionnis Ieropoulos afhangt, dragen we binnenkort allemaal onze eigen krachtcentrale. De man vond een systeem uit dat zich rond je enkels en sokken wikkelt, en energie opwekt. Hij maakte 24 flexibele microbenbrandstofcellen  en verwerkte ze in een soort sokken. Dergelijke brandstofcellen produceren hun energie met de hulp van microben, en die microben bevinden zich in organisch afval. In dit geval: urine.

Zelf pompen

De generator is de eerste in zijn soort, maar of het ding een gat in de markt opvult is nog maar de vraag. Het systeem pompt urine rond gebruik makend van de kinetische energie die vrijkomt terwijl je wandelt. De urinegenerator is revolutionair omdat het de eerste keer is dat een microbenbrandstofcel kan werken zonder externe hulp. Normaal zou een afzonderlijk systeem de vloeistof rond pompen, maar dat is nu dus niet nodig.

De urine stroomt door buisjes die onder de hiel van de drager gaan. Door er op te stappen worden die systematisch ingedrukt, wat een soort pomp-effect teweeg brengt. De brandstof voor het systeem komt van een afzonderlijke container die je in je privé-omgeving mag bijvullen. Het is met andere woorden niet mogelijk om het systeem op jezelf aan te sluiten en te tanken door een fles water te drinken, al zijn enkele aanpassingen ongetwijfeld mogelijk voor wie echt wil.

Noodsignaal

Ieropoulos hoopt dat zijn uitvinding nieuwe mogelijkheden brengt voor draagbare elektronica.  Hij denkt aan een systeem dat een noodsignaal met bijgevoegde locatie uitzendt. Een dergelijk noodsignaal impliceert per definitie dat de persoon die het stuurt nog in leven is, aangezien hij zelf de brandstof voor de noodzender moet voorzien.

In de praktijk gebruikte de prof zijn systeem al om een radiotransmitter van kracht te voorzien. Momenteel werkt de pipisok nog maar 110 microwatt op, maar Ieroupolos hoopt in de toekomst een systeem te ontwikkelen dat voldoende krachtig is om draagbare elektronische toestellen op te laden. Voorlopig ben je nog beter af met een power bank ik je broekzak in de plaats van een extra liter water.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business