Nieuws

Huawei lanceert Mate 8: Chinese Nexus 6P

Huawei’s nieuwste vlaggenschip, de Mate 8, is de eerste telefoon van de Chinese fabrikant met de krachtige zelfgemaakte Kirin 950 onder de motorkap.

Huawei pakt op CES uit met een nieuwe Mate: de Mate 8. Het Vlaggenschipkanon schrikt er niet voor terug om meerdere high-end toestellen per jaar naar de consument te schieten, en dat legt de Chinese fabrikant geen windeieren. De Mate 8 heeft een 6 inch-scherm met een dunne rand, een metalen behuizing en een ronde vingerafdruksensor op de achterzijde. Het merk steekt met andere woorden niet onder stoelen of banken dat het verantwoordelijk is voor het design van Googles nieuwste Nexus 6P. Dat dat design hier herwerkt wordt voor een eigen telefoon juichen we toe: de 6P is een plezier om vast te houden en de positie en kwaliteit van de vingerafdruksensor is briljant.

Vuurdoop voor Kirin 950

[related_article id=”173859″]

In de details, zoals de plaatsing van de camera, verschilt het design van de Mate 8  natuurlijk wel van dat van de Nexus, maar aan de technische kant zijn de verschillen het grootst. Zo is de resolutie van de Mate 8 met een full HD-scherm lager, al hoeft dat geen probleem te zijn. Aan de binnenkant is de smartphone echter helemaal uniek. Het kloppend hart is geen Snapdragon of Mediatek, maar de Kirin 950-chip van eigen huis. De Kirin is gebaseerd op ARM Cortex-technologie, en belooft op papier stevige resultaten. Zelf denken we dat we dit jaar nog stevigere chipsets van de concurrenten kunnen zien. Een theoretische vergelijking maakten we al, maar we kijken erg uit naar een eerste hands-on.

De Kirin 950 zal de Mate 8 in ieder geval veel meer pk’s geven, niet alleen op cpu maar vooral op gpu-gebied. Ook de autonomie moet beter zijn. In combinatie met de 4.000 mAh-batterij klinkt dat veelbelovend. Foto’s nemen doe je met een splinternieuwe 16 MP-sensor van de hand van camera-expert Sony. De selfiecamera telt een verdienstelijke 8 megapixel.

[related_article id=”173768″]

EMUI

Zoals alle Huawei-telefoons draait ook dit toestel een versie van Android, weggestopt onder de EMUI-interface van eigen makelij. Voor de Mate 8 gaat het om EMUI 4 op Android 6.0. Hier op de redactie zijn we niet allemaal even enthousiast over EMUI. De interface is sterk aanpasbaar in esthetiek en beslist eenvoudig, maar doet langs de andere kant wel erg denken aan iOS en is veel minder aanpasbaar dan wat andere fabrikanten aanbieden. Een liefhebber van Android pur-sang is hier niet op zijn plaats. Huawei stelt wel dat EMUI 4.0 een vorm van split-screen multitasking met zich mee brengt. Als die functie werkt zoals geadverteerd, verdient het merk wel een pluim. Google zelf kan daar nog iets van leren.

De Mate 8 lijkt op het eerste zicht een interessant toestel. De specificaties zijn zeer duidelijk high-end, al situeren ze zich niet aan het hoogste eind van het spectrum. Vandaag zijn er immers toestellen op de markt met bijvoorbeeld een hogere schermresolutie. Aan 599 euro is de Mate 8 dan weer competitief geprijsd gezien het segment waarin de telefoon concurreert. Veel zal afhangen van de eigenlijke prestaties. Als de Kirin 950-chip zo goed presteert als Huawei beweert en de camera zich kan meten de krachtpatsers die onder andere Samsung en LG ongetwijfeld op de markt zullen loslaten dit jaar, kan deze nieuwe Mate wel eens een koopje worden.

Bij ons is de smartphone te koop vanaf eind februari, en dat in goud, zilver, grijs en bruin.

CES 2016huaweimate 8mobielsmartpohone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals