Nieuws

Oculus Rift te koop voor 699 euro: is jouw pc compatibel?

Wie wil kan de Oculus Rift eindelijk bestellen. De VR-headset wordt in april verscheept en kost net geen 700 euro. Ook de systeemvereisten voor je computer zijn bekend.

300 à 350 dollar: dat was de prijs waar Facebook, het moederbedrijf van Oculus, vorig jaar nog op hoopte. De finale versie van de Rift is met een prijskaartje van 699 euro op z’n zachtst gezegd iets duurder uitgevallen dan gehoopt, al schrikt daar niemand van. De oprichter van Oculus, Palmer Luckey, liet zich in oktober van vorig jaar nog ontvallen dat hij het verschrikkelijk zou vinden als mensen de Rift net niet goed genoeg zouden vinden. Hij maakte toen al duidelijk dat, indien nodig, betere hardware het zou halen van een competitiever prijskaartje.

Gratis spellen

Voor 699 euro bestel je vanaf vandaag dus de echte consumentenversie van de Rift. De headset is gemaakt om een high-end VR-spelervaring te brengen. Wie vandaag bestelt, krijgt naast de VR-bril ook een Xbox One-controller en een kopie van de spellen EVE: Valkyrie en Lucky’s Tale. De speciaal voor de Oculus ontwikkelde controllers zijn nog niet klaar, en zullen later dit jaar afzonderlijk beschikbaar worden. In de VS kost de Oculus Rift 599 dollar, maar het lukte ons niet om aan die prijs via een VPN of een proxyserver te bestellen. Je betaalt dus de volle pot, plus nog eens 42 euro verzendkosten, goed voor een totaal van 741 euro.

[related_article id=”175421″]

Duur

Laten we een kat een kat noemen: de Oculus Rift is duur. Heel duur. VR- aficionado en collega Cédric Van Loon is in het bezit van een ontwikkelaarsversie van de Oculus Rift. Hij beaamt dat het prijskaartje pittig is, maar begrijpt waarom: “Oculus richt zich op early adopters. Aan de uitrol van de headset is een lange ontwikkeling vooraf gegaan en het toestel moet nu geld opbrengen.” Een dergelijke prijsstrategie is typisch voor nieuwe producten. Kijk maar naar de eerste ssd’s of de eerste blu-rays: wie snel ergens bij wil zijn, betaalt de prijs.

Krachtige pc

Daar staat tegenover dat Oculus zich richt op de ietwat kapitaalkrachtigere gamer. Dat is geen strategische keuze, maar één die voortvloeit uit noodzaak. De Oculus is immers een bril en een scherm, uitgerust met de nodige elektronica, maar de pk’s om een spel te draaien zijn afkomstig van de computer van de gebruiker, en die is niet bij de headset inbegrepen. Concreet raadt Oculus een systeem aan met minstens een i5-4590, een Nvidia GTX 970 (of AMD R9 290), 8 GB aan RAM, HDMI 1.3 en vier usb-poorten waarvan minstens drie usb 3.0-poorten. Voor zo’n bak tel je ongeveer 1.000 euro neer. Met een tooltje van Oculus kom je meteen te weten of jouw pc compatibel is. Klik op de knop onderaan om de kleine tool te downloaden, of surf naar de website van Oculus.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business