Nieuws

Pokémon-bubbel barst: Nintendo verliest 6,4 miljard dollar

Nintendo heeft in één dag 6,4 miljard dollar verloren nadat aandeelhouders tot het besef kwamen dat het bedrijf weinig winst zal halen uit het succes van Pokémon Go.

Het Japanse bedrijf Nintendo is zwaar afgestraft op de beurs in Tokyo. De aandelen van het bedrijf waren al wekenlang in de lift sinds de lancering van Pokémon Go, maar daar is nu bruusk een einde aan gekomen.

Klein aandeel

Het was Nintendo zelf dat de lont deed branden. Het bedrijf verspreidde een verklaring vrijdag na het sluiten van de beurs in Tokyo. Daarin maakte het duidelijk dat het noch de ontwikkelaar noch de uitgever van het populaire spel Pokémon Go is.

Het stelt zelfs letterlijk dat het slechts 32 procent van de aandelen van de echt uitgever – The Pokémon Company – bezit, en dat de impact van de successen van het spel daarom erg beperkt zullen blijven. Nintendo zou bovendien meer specifiek in Pokémon Go maar een aandeel hebben van slechts 13 procent. Dat meldt Bloomberg.

Verwarring

Aandeelhouders reageerden fors. Nintendo heeft in slechts één dag tijd 6,4 miljard dollar verloren na de bewuste verklaring. De aandelen van het bedrijf zakten met een forse 17 procent. Nu wordt dus duidelijk waarom de aandelen van Nintendo zo sterk in de lift zaten. Het bedrijf haalde concurrent Sony in waarde in mede dankzij een groot misverstand dat heerste bij de aandeelhouders.

[related_article id=”183960″]

Naast het feit dat Pokémon foutief rechtstreeks met Nintendo wordt geassocieerd, is het alom geweten dat het Japanse bedrijf zelf mobiele spellen wil gaan uitbrengen. Dat is natuurlijk nogmaals een factor die voor meer verwarring zorgt. Zo is bijvoorbeeld het spel Miitomo al verschenen, en onder meer Animal Crossing en Fire Emblem zullen nog volgen. Maar Pokémon Go behoort dus niet tot die lijst.

Als enige beursgenoteerd

Eerder verklaarden we de knappe winst op de beurs nog door te stellen dat Nintendo het enige beursgenoteerde bedrijf is dat een bijdrage levert in Pokémon Go. Potentiële aandeelhouders moesten dus wel in Nintendo investeren omdat ontwikkelaar Niantic en uitgever The Pokémon Company geen aandelen aanbieden.

Dat zal ongetwijfeld meegespeeld hebben, maar de komende dagen wordt nog duidelijk in hoeverre de verwarring over de associatie met Nintendo ook een factor zal zijn geweest. Het is afwachten of Nintendo’s aandelen verder zullen dalen van zodra het nieuws verder verspreid wordt, of dat het slechts om een kortstondige reactie gaat, waarna de aandelen weer de hoogte in gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business